El Consell de Ministres aprova la primera prestació especial per desocupació per al sector cultural i artístic

El Consell de Ministres aprova la primera prestació especial per desocupació per al sector cultural i artístic

10/01/2023

 

  • També podran accedir a aquesta prestació les persones treballadores de les activitats tècniques i auxiliars
  • S'estableixen dues quanties fixes de fins al 100% del IPREM segons el llindar de cotització
  • La prestació és compatible amb la percepció de drets d'imatge i de la propietat intel·lectual
  • Aquestes mesures, tenen el potencial d'aconseguir a 70.000 afiliats enquadrats actualment com a artistes tant en el Règim General com en el Règim Especial de Treballadors Autònoms.

10 de gener de 2023.- El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri de Treball i Economia Social; el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions i el Ministeri de Cultura i Esport, la prestació especial per desocupació per a les persones treballadores del sector cultural i artístic.

Els beneficiaris i beneficiàries podran accedir:

  • Acreditant estar en situació legal de desocupació i acreditar 60 dies cotitzats per prestació real de serveis en l'activitat artística en els últims 18 mesos.
  • Acreditant 180 dies d'alta en Seguretat Social per prestació real de serveis en l'activitat artística o regularitzacions anuals ja efectuades en els 6 anys anteriors a la situació legal de desocupació sempre que no hagin estat tingudes en compte per al reconeixement d'una prestació prèviament

Les persones treballadores, a més, no hauran de tenir dret a una prestació contributiva ordinària, encara que en el cas que la prestació especial sigui més beneficiosa que una prestació prèvia, pendent de reprendre, sí que podran optar per rebre la nova prestació especial.

Durada i quanties
La durada de la prestació és de quatre mesos i està dotada amb una quantia de fins al 100% de l'IPREM per a les cotitzacions que superin el llindar de 61 euros. Per sota d'aquest nivell correspondrà una prestació del 80% de l'IPREM.
La prestació és compatible amb la percepció de drets de la propietat intel·lectual i d'imatge.

Millora de la protecció dels artistes
El Reial decret-llei inclou a més diferents mesures perquè la protecció social dels artistes s'adeqüi a les característiques de les seves professions, singularment a la intermitència de la seva activitat, reforçant especialment el suport als autònoms que tenen baixos ingressos. Aquestes mesures són fruit del treball de la Comissió Interministerial per al desenvolupament de l'Estatut de l'Artista, de la qual formen part el Ministeri de Treball i Economia Social, el Ministeri de Cultura i Esports i el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

  • S'estén la compatibilitat del 100% de la pensió de jubilació amb l'activitat artística, també per a les classes passives. Fins ara, aquesta compatibilitat només aconseguia a activitats que generaven drets de propietat intel·lectual; a partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma, també s'aplicarà a activitats connexes (per exemple, una conferència associada a la presentació d'un llibre, i no només als drets de propietat de l'obra). A més, la compatibilitat s'estén més enllà dels artistes, intèrprets o executants d'arts escèniques, audiovisuals o musicals, aconseguint també als professionals que realitzin activitats tècniques o auxiliars necessàries.
  • Els beneficiaris d'una pensió no contributiva podran també compatibilitzar-la amb rendiments de la seva activitat artística, sempre que no superin el llindar del Salari Mínim Interprofessional.
  • Es regula la cotització dels pensionistes quan realitzin activitats artístiques, que serà únicament per contingències professionals, amb una cotització especial de solidaritat del 9% de contingències comunes.
  • Per als artistes autònoms de baixos ingressos (iguals o inferiors a 3.000 euros anuals), la norma incorpora una cotització reduïda: en 2023 es fixa una base de cotització per a ells de 526,14 euros, que suposa una quota mensual de 161 euros. La base s'anirà actualitzant en anys següents. A més, en atenció a la irregularitat de moltes de les activitats d'aquest col·lectiu (i, per tant, dels ingressos que generen) s'obre la possibilitat a sol·licitud de l'interessat que el termini d'ingrés de les quotes sigui trimestral, en comptes de mensual.

Aquestes mesures, tenen el potencial d'aconseguir a 70.000 afiliats enquadrats actualment com a artistes tant en el Règim General com en el Règim Especial de Treballadors Autònoms.

Desenvolupament de l'Estatut de l'Artista
La creació amb caràcter estructural d'una prestació especial per desocupació per a artistes i tècnics de la cultura és una reivindicació històrica del sector cultural i un dels grans objectius de la Comissió Interministerial per al desenvolupament de l'Estatut de l'Artista, constituïda al setembre de 2021. Per primera vegada, s'acomoden els requisits generals d'accés a la prestació de desocupació ordinària a la realitat dels treballadors de la cultura, marcada per la intermitència.

Aquesta prestació especial per desocupació permetrà als treballadors accedir a la desocupació contributiva tenint en compte que el treballador artístic, per la pròpia intermitència característica de la seva activitat, es veu inevitablement obligat a alternar períodes d'ocupació amb períodes d'inactivitat.

A més, el Consell de Ministres ha acordat la creació de dos grups de treball. El primer, estudiarà i impulsarà mesures de reconeixement de la intermitència en l'àmbit laboral i de la Seguretat Social dels artistes i treballadors autònoms de la cultura.

El segon grup de treball té com a objectiu impulsar l'avaluació i el reconeixement de determinades malalties professionals derivades de les activitats específiques en el sector cultural. Tots dos grups estaran integrats per representants dels departaments ministerials competents, així com de les organitzacions sindicals i empresarials i altres organitzacions representatives del sector cultural.

Amb les mesures aprovades aquest dimarts en el Consell de Ministres es fa un pas de gegant en el desenvolupament de l'Estatut de l'Artista, l'elaboració del qual és una de les reformes incloses en el Component 24 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En el desenvolupament de l'Estatut de l'Artista estan implicats vuit ministeris (Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica; Assumptes Econòmics i Transformació Digital; Treball i Economia Social; Hisenda i Funció Pública; Educació i Formació Professional; Inclusió, Seguretat Social i Migracions; Universitats; i el Ministeri
de Cultura i Esport que coordina i impulsa els treballs).

Bonificació als autònoms de Ceuta i Melilla

Finalment, a més de les matèries relatives al sector artístic, el Reial decret-llei recull la bonificació del 50% de la quota en el Règim Especial dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms per als treballadors que resideixin i exerceixin la seva activitat a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, que suposa mantenir una disposició ja existent en el règim previ a la reforma operada pel Reial decret-llei 13/2022, de 26 de juliol, pel qual s'estableix un nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi o autònoms i es millora la protecció per cessament d'activitat.