El Govern aprova 18 projectes de sostenibilitat turística en destí per a Catalunya amb fons del Pla de Recuperació

<br/>El Govern aprova 18 projectes de sostenibilitat turística en destí per a Catalunya amb fons del Pla de Recuperació

15/12/2022

 

  • Catalunya rebrà 82.810.067 euros per al desenvolupament dels projectes aprovats a la regió. En total, el Govern invertirà 720 milions d'euros dels fons europeus en aquesta matèria.
  • “Amb la concreció d'aquests projectes, avancem cap a la sostenibilitat i la digitalització, claus per al futur turístic del conjunt de les regions del nostre país”, ha valorat Reyes Maroto.
  • La Conferència Sectorial de Turisme celebrada aquest dimecres ha aprovat definitivament un total de 196 projectes de sostenibilitat turística en destinació per a totes les comunitats autònomes.

14 de desembre de 2022 – El Govern ha aprovat, a través de la Conferència Sectorial de Turisme, l'engegada a Catalunya de 18 projectes beneficiaris de la II Convocatòria extraordinària del programa de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinació 2022, finançat íntegrament amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Catalunya rebrà 82.810.067 euros per al desenvolupament dels projectes aprovats a la regió. En total, el Govern invertirà 720 milions d'euros dels fons *NextGenerationEU en matèria de sostenibilitat turística.

“Avui hem fet un pas important per millorar les destinacions turístiques espanyols i fer d'ells el motor de la competitivitat de la nostra oferta. Amb la concreció dels projectes, avancem cap a la sostenibilitat i la digitalització, que són claus per al futur turístic del conjunt de les regions del nostre país”, ha valorat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

En la seva reunió d'aquest dimecres, la Conferència Sectorial de Turisme ha aprovat definitivament un total de 196 projectes de sostenibilitat turística en destinació per a totes les comunitats autònomes, dels quals 175 seran gestionats per les entitats locals beneficiàries i 21 corresponen a accions de cohesió que desenvoluparan les pròpies autonomies i també tindran impacte en destinació.

Aquests són els 18 projectes de sostenibilitat turística aprovats a Catalunya:

BARCELONA

  • Barcelona (Ajuntament): P*STD Barcelona. 40.848.876,08 euros. Aquest pla inclou actuacions a la zona de Montjuïc, el Parc Natural de Collserola, Estació del Nord o el Cami del Rec Comtal. Així mateix, preveu desenvolupar actuacions de digitalització de museus i millores en la infraestructura de la ciutat.
  • Igualada (Ajuntament): PST Igualada 2023-2025. 3.000.000 euros. El pla a desenvolupar en aquest municipi inclou la restauració d'edificis, com el Calç Granotes, així com la millora d'itineraris (pla de mobilitat) i productes turístics.
  • Penedés (Consell Comarcal de´l Alt Penedés): Pla Penedès ciclable, una oportunitat transformadora per a una destinació rural *vitivinícola. 2.000.000 euros. Inclou actuacions de millora de les vies ciclables, així com la millora de les eines de promoció i màrqueting dels recursos turístics i esportius de la zona.
  • Vallès Occidental (Consell Comarcal del Vallès Occidental): El riu teixint fils de vida. 1.532.000 euros. Les actuacions del pla se centren a l'entorn del riu Ripoll, especialment en els carrils bici i la seva infraestructura.
  • Barcelona (Diputació): Espai naturals i turisme sostenible, una oportunitat per a la província de Barcelona. 2.000.000 euros. El pla se centra en la millora de l'aprofitament turístic sostenible en espais naturals, posant l'èmfasi en la mobilitat sostenible, l'accessibilitat i la millora de l'eficiència energètica dels seus equipaments públics.

GIRONA

  • Banyoles (Ajuntament): PST Banyoles, ciutat de l'aigua. 2.265.000 euros. El pla se centra en la millora dels espais entorn de/entorn de l'aigua, rutes per cicloturistes, incloent mesurades de digitalització i millora de la gestió de fluxos de visitants.
  • Figueres (Ajuntament): Conversió del centre històric de Figueres en una experiència turística integral, sostenible i competitiva: cultura, comerç i gastronomia. 2.581.000 euros. Inclou la millora de l'eficiència energètica, la connectivitat i digitalització de la destinació.
  • La Selva (Consell Comarcal): PSTD La Selva interior. 2.818.170 euros. El pla inclou un estudi de l'impacte que el canvi climàtic té en aquesta zona, més concretament en l'activitat turística, així com actuacions de millora de l'entorn, especialment en les vies ciclistes.
  • Lladorre (Ajuntament): Turisme esportiu d'alta muntanya 365 dies. 1.446.000 euros. Aquest pla inclou actuacions als principals espais d'atractiu turístic del municipi relacionats amb l'alta muntanya: estació d'esquí Tavascán, presa Montalto o llac de *Certascán, a través de la millora dels accessos i el foment de la mobilitat sostenible dels visitants. Inclou nous equipaments esportius, i millora de la senyalització.

LLEIDA

  • Pobla del *Segur (Ajuntament): Naturalesa i turisme actiu sostenible. 2.000.000 euros. El pla de basa a recolzar un programa de turisme actiu i sostenible en el municipi, amb la millora de la mobilitat, instal·lació de zones de recarrega de bikes i autocaravanes.
  • Pallars Sobirà (Consell Comarcal): Bike natura – Aventura Pallars Sobirà. 2.338.500 euros. El pla se centra en actuacions entorn de/entorn del programa Bike Natura-Aventura Pllars Sobirà, millorant accessos i instal·lacions i creant miradors i llocs d'observació a l'espai natural d'aquesta comarca.
  • Tot *Nordic (Mancomunitat de municipis per a la promoció de les pistes d'esquí nòrdic): Pla de sostenibilitat turística de les destinacions d'esquí nòrdic de Catalunya. 1.687.539 euros. Aquest pla que engloba actuacions en 8 municipis, inclou actuacions de millora de l'eficiència energètica, millora en la gestió de residus, així com la creació d'equipaments i infraestructures per a la gestió dels recursos naturals. També pretén millorar la digitalització de les estacions d'esquí nòrdic i la millora de les seves instal·lacions, fent-les accessibles a persones amb mobilitat reduïda.

TARRAGONA

  • Tortosa (Ajuntament): Tortosa, el passat és una aventura. 2.000.000 euros. El pla inclou actuacions emmarcades en el projecte de Cinturó verd del municipi, incloent les vies *ciclables, restauració ambiental de l'entorn i centres d'interpretació.
  • Tarragona (Ajuntament): Tarragona, entre blau i verd. 3.500.000 euros. Se cerca implantar mesures d'economia circular a la ciutat, millora de la infraestructura al barri marítim, així com la restauració de determinats espais naturals. També inclou actuacions de millora de l'oferta *enogastronómica de la ciutat.
  • Conca de Barberá (Consell Comarcal): Creació del recorregut *intercomarcal i interprovincial, GR175 La Ruta del Cister a peu i en BTT, com un producte turístic natural i sostenible. 1.007.914,92 euros.
  • Reserva de la Biosfera de les Terres de´l *Ebre (Consorci de polítiques de les Terres de´l *Ebre): *Espais naturals de la reserva de la biosfera dels terres de l'Ebre. 3.000.000 euros. S'intervindrà en aquest espai natural, en els seus equipaments, i millorant l'eficiència energètica, restaurant hàbitats i entorns ecosistémics.
  • Terres de Mestral (Mancomunitat d'Iniciatives per al desenvolupament integral del territori de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip): PST Terres de Mestral Outdoor Park de la Costa *Daurada. 1.875.000 euros. Aquest pla inclou la creació d'un Parc marí subaqüàtic, juntament amb actuacions de millora dels fluxos de visitants, tant de l'accés com de la seva mobilitat.
  • ACD Catalunya, terra de sabors: 6.919.067 euros. L'objectiu d'aquesta actuació, emmarcada en el Pla Nacional de Turisme Enogastronòmic, és definir un model de turisme enogastronòmic regeneratiu, slow i innovador que permeti promoure Catalunya com a destinació turística amb identitat estructurant una oferta de valor, segmentada per visitant persona, que sigui atractiva, competitiva i es base en el model 4D (desestacionalizació, diversificació, descongestió i despesa) i 4S (segura/segura, saludable, singular i sostenible).