La Delegació del Govern se suma a les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic obrint el Palau Montaner

La Delegació del Govern se suma a les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic obrint el Palau Montaner

15/12/2022

  • 40 arquitectes han participat aquest dijous en la visita

 

Barcelona, 15 de desembre de 2022. En el marc de la commemoració de l'any Domènech i Montaner, l'actual seu de la Delegació del Govern a Catalunya ha acollit aquest dijous la visita prèvia dins de les Jornades de la 45a edició del tradicional curs de formació de l'Agrupació d'Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic que es dedicarà enguany a la figura de Montaner i que organitza el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).

La visita ha comptat amb la participació de 40 arquitectes que han pogut conèixer de primera mà l'edifici del Carrer Mallorca 278. D'aquesta manera, la Delegació del Govern continua contribuint a apropar el seu patrimoni i posant en valor la figura de Lluís Domènech i Montaner, un dels grans arquitectes del Modernisme.

Les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic se celebraran a Barcelona del 15 al 18 de desembre.

El Palau Montaner

El Palau Montaner és obra de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) que continua les obres allí on, per desavinences amb la propietat, les deixa Josep Domènech i *Estapà, primer arquitecte de l'edifici. Tot i la llibertat creativa que l'editor Ramon Montaner i Vila –propietari-, li atorga a Domènech i Montaner per construir la seva mansió familiar, va decidir continuar l'obra a partir de la carcassa construïda pel seu predecessor, introduint elements ornamentals.

Al Palau Montaner, Domènech i Montaner va enriquir l'exterior del tercer pis amb una representació seriada de ceràmica *vidriada de figures prerafaelites, atribuïdes a Alexandre de Riquer, que representa les arts i el món de l'edició va equilibrar les proporcions de les façanes.

A l'interior, Domènech i Montaner va dibuixar un ampli vestíbul amb una escalinata imperial de pedra amb elements esculturals florals i zoomòrfics. Al capdamunt emplaça una gran claraboia de vidre mosaic que il·lumina l'entrada amb llum zenital. Domènech i Montaner es va envoltar ja llavors d'un equip dels millors artesans de les arts aplicades de l'època: amb els mosaics de Lluís Bru, les escultures de Eusebi Arnau, l'ebenisteria i teixits de Gaspar *Homar, la forja de Francesc Tiestos i els vitralls d'Antoni Rigalt.