El Govern destina més de 7,3 milions d'euros a Catalunya per a la formació en competències digitals de nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat

El Govern destina més de 7,3 milions d'euros a Catalunya per a la formació en competències digitals de nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat

29/11/2022

  • Aquesta inversió permetrà atendre a 31.813 menors a Catalunya, en el marc del marc del programa Competències Digitals per a la Infància, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
  • La dotació per tota Espanya aprovada en el Consell de Ministres, a proposta del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, és de 50 milions d'euros, que beneficiaran a 217.391 nens, nenes i adolescents en tot el territori.

 

29 de novembre de 2022 – El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la distribució de 7.317.000 euros a Catalunya per a la formació en competències digitals de 31.813 nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat, en el marc del programa Competències Digitals per a la Infància (CODI), del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

La inversió total per tota Espanya ascendeix a 50 milions d'euros, i seran beneficiaris un total de 217.391 nens, nenes i adolescents en tot el territori. En rebre els fons, les comunitats i ciutats autònomes es comprometen a formar a un nombre mínim d'aquests menors en situació de vulnerabilitat, proporcional a la quantitat transferida, sent la inversió en cadascun d'ells de 230 euros.

El programa CODI té com a objectiu la formació de nens, nenes i adolescents de 10 a 17 anys en competències digitals bàsiques, durant l'horari no escolar. Emmarcat en els compromisos assumits per Espanya en el component 19 del PRTR, el nostre país es compromet a la “formació de 2,6 milions de ciutadans en competències digitals”.

Per contribuir al seu compliment, el Ministeri de Drets Socials s'ha compromès a la formació d'un total de 950.000 nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat fins a finals de l'any 2025.

 

Criteris d'accés i distribució dels fons

Els criteris per accedir a les formacions estaran basats en la situació de vulnerabilitat de la infància, havent-se establert una sèrie de grups prioritaris: en situació de pobresa, d'entorns vulnerables, de zones rurals, amb discapacitat i extutelats. Donat les necessitats específiques de les i els joves extutelats es permetrà ampliar el rang d'edat per a la seva atenció.

Quant a la distribució dels fons, el 58% s'atorga d'acord amb el percentatge de població infantil en risc de pobresa, el 40% segons el percentatge de persones menors de 18 anys i el 2% del fons es reparteix entre Navarra, Cantàbria, La Rioja, Ceuta i Melilla per assegurar un mínim d'inversió al programa.

Els alumnes que participin al programa obtindran una certificació a partir de les 50 hores cursades. Per facilitar la formació, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 posarà a la disposició de les comunitats i ciutats autònomes una plataforma digital amb fins a 90 hores de continguts. Les CCAA també podran optar per usar els seus propis continguts o materials, a través de la mateixa plataforma.

L'execució dels fons -i, per tant, la formació dels alumnes- es podrà realitzar durant els anys 2023 i 2024. Durant aquest període, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 realitzarà un seguiment de l'evolució del programa a través de la informació introduïda per les CCAA en la plataforma. I una vegada conclòs aquest termini, es preveu la realització d'una avaluació per part del Ministeri que permeti valorar els resultats obtinguts, d'acord amb les exigències de la UE.