Gay crida a les administracions a conjurar-se contra la violència de gènere: “Només des de la unitat acabarem amb aquesta xacra”

Gay crida a les administracions a conjurar-se contra la violència de gènere: “Només des de la unitat acabarem amb aquesta xacra”

29/11/2022

  • La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha fet una crida a totes les administracions a conjurar-se per continuar lluitant de forma conjunta contra totes les violències de gènere: “Només des de la unitat acabarem amb aquesta xacra”.

Barcelona, 29 de novembre de 2022.- La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha fet una crida a totes les administracions a conjurar-se per continuar lluitant de forma conjunta contra totes les violències de gènere: “Només des de la unitat acabarem amb aquesta xacra”.

La delegada ha advertit que “una societat que aspiri a superar les discriminacions estructurals que encara persisteixen entre homes i dones, no pot conformar-se únicament amb proclamar la igualtat de gènere de manera formal: ha d'actuar amb decisió fins a aconseguir-la”. Ho ha fet durant el 10è Lliurament de les Distincions Commemoratives ‘Les Menines’ que s’ha celebrat aquest dimarts a l’Auditori de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) i que reconeix la tasca de persones i organitzacions compromeses amb la lluita per l’erradicació de la violència masclista.

Gay ha destacat que “les xifres continuen sent alarmants.” Són ja 1.171 dones assassinades a Espanya en mans de les seves parelles o ex parelles des de 2003, 183 d'elles a Catalunya. “Terribles feminicidis que han deixat a 365 nens i nenes orfes; ells constitueixen l'últim i més feble baula d'aquesta cadena de violència.”, ha afegit.

LLEI DEL SÍ ÉS SI

La delegada ha recordat que hi ha moltes formes de violència i que cap d’elles és tolerable “ni els discursos d’odi ni la violència política”. En aquest sentit, ha defensat la Llei del Sí És Sí, recentment aprovada, que “comporta grans avenços, com el reforç del consentiment com a factor delimitador de la llibertat sexual”.

“L'aplicació de la norma i els criteris del dret no han d'estar separats del sentiment de la societat, i això es tradueix en reformes legislatives, com la Llei que acaba de veure la llum i la seva interpretació amb perspectiva de gènere, amb la finalitat que protegeixi les dones davant les agressions i atemptats contra la seva llibertat”, ha conclòs.

LES MENINAS

La Delegació del Govern a Catalunya, amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, organitza el desè lliurament de Distincions, a fi de reconèixer a aquelles persones i organitzacions clarament compromeses en l'erradicació de la violència de gènere en les seves diferents manifestacions.

El reconeixement consisteix en el lliurament d'una “Menina”, escultura en forja realitzada en tallers ocupacionals per a la reinserció social, amb la qual es pretén distingir, agrair i continuar impulsant el servei realitzat de manera rellevant i exemplar per aquelles persones, col·lectius o associacions implicades en la lluita per eliminar aquesta xacra de la violència contra les dones, que malauradament, encara avui, continua present en la nostra societat.

LES PREMIADES

Tant la Delegació com les quatre subdelegacions a Catalunya han reconegut la tasca duta a terme per cadascuna de les persones i entitats condecorades.

La ‘Menina’ de la Delegació del Govern a Catalunya d’enguany ha recaigut sobre la magistrada Lucia Avilés, a qui Maria Eugènia Gay ha reconegut per la seva tasca “en favor dels drets de les dones, com a fèrria defensora de la igualtat, i dels drets humans”. Aviles és Magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona, del Jutjat Penal núm. 2 de Mataró. Experta en violència de gènere, comunicadora i formadora, i, compromesa judicialment amb la Iniciativa Legislativa Judicial per la qual va exposar les raons per a la tipificació en el Codi Penal de la Violència Econòmica com a modalitat de Violència de Gènere, una sentència pionera a Espanya.

Compromesa en la defensa dels drets humans i en l'assessorament en processos legislatius tant a Catalunya com en el Parlament Europeu en la llei de violència masclista. Treballa diàriament per a visibilitzar una justícia més feminista.

Carlos Prieto, subdelegat del Govern a Barcelona, ha fet entrega del lliurament a l’associació feminista “La Sur”; una associació feminista sense ànim de lucre fundada en 2016, titular de Feminicidio.net i de tots els seus projectes associats: les seves bases de dades del feminicidi i la violència sexual a Espanya (www.geofeminicidio.com www.geoviolenciasexual.com, la seva Plataforma de Formació en línia, el seu portal web (www.feminicidio.net), la pàgina web Feminicidi.cat i les seves xarxes socials.

El subdelegat a Girona, Albert Bramon, ha lliurat el reconeixement a Creu Roja Catalunya, per la seva ajuda i suport integral a les víctimes de violència de gènere, així com l’atenció a les víctimes de Tràfic d’Éssers Humans, que, entre 2021 i 2022, han atès a la província de Girona a 26 dones, principalment a la Jonquera i a Figueres. Creu Roja té una àmplia i dilatada experiència a ajudar als més vulnerables i, en els casos de les víctimes de violència de gènere, reben ajuda jurídica, assistència psicològica i se'ls fa un seguiment de cada cas de manera individualitzada per a reparar, regular i revertir la seva condició de víctima i oferir-los una recuperació integral.

José Crespín, subdelegat del Govern a Lleida,  ha lliurat el Diploma i la ‘Menina’ a Maria Letizia Cipriani pel seu projecte Artteràpia, l'objectiu del qual és que les dones que han sofert o sofreixen situacions de violència masclista puguin vehicular els seus sentiments a través de diferents formes artístiques, utilitzant l'art teràpia com a motor i vehicle de defensa emocional. Maria Letizia Cipriani és terapeuta d’“art expressiu i docent”, formada en l'Institut d'Artteràpia Transdisciplinar de Barcelona (IATBA) en col·laboració amb la European Graduate School (EGS) a Suïssa.

El  reconeixement de la província de Tarragona d´enguany ha recaigut en  l’Associació Infància Robada ‘El Vendrell’ i ha estat lliurat pel subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté. L’associació, vinculada a les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes, es va crear l'any 2020, i té com a missió l'acolliment i acompanyament de persones que han estat víctimes o que han sobreviscut al tràfic de persones en totes les seves variants. L'entitat gestiona centres d'acolliment, com el ‘Maria i Josep’, que es va inaugurar en 2021 o la ‘Casa Betània’, a Reus, on tenen en acollida a 12 unitats familiars, totes elles dones.