El Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació obre el Centre de Recepció, Acollida i Derivació de persones desplaçades ucraïneses (CREADE-BARCELONA)

El Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació obre el Centre de Recepció, Acollida i Derivació de persones desplaçades ucraïneses (CREADE-BARCELONA)

18/03/2022

Barcelona 18 de març de 2022.- El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha obert aquest divendres el Centre de Recepció, Acolliment i Derivació de desplaçats ucraïnesos  en el Palau 7 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona (CREADE-BARCELONA). Es tracta del tercer centre d'aquest tipus que obre en menys d'una setmana, després dels de Pozuelo de Alarcón i Alacant, per centralitzar l'atenció als refugiats ucraïnesos. En aquest centre, es comptarà amb el suport de Creu Vermella.

El CREADE-BARCELONA atendrà a la ciutadania ucraïnesa desplaçada pel conflicte bèl·lic per documentar-la i que puguin obtenir de forma àgil la resolució de Protecció Temporal que dona accés a permís de residència, treball i altres drets socials per un període d'un any, ampliable a tres.

Per a això, des del Ministeri s'ha habilitat un Call Center que des del divendres operarà per demanar cita prèvia al centre de Barcelona. Els ciutadans interessats en aquest procés podran cridar al 91 047 44 44 per sol·licitar la cita prèvia i obtenir tot tipus d'informació. El telèfon atén tant en espanyol com en ucraïnès.

El CREADE-Barcelona, com els de Pozuelo i Alacant, permet obtenir els permisos de residència i treball en menys de 24 hores. A més, les persones que acudeixin allí seran ateses per personal especialitzat del Ministeri d'Inclusió, que els informen dels seus drets i coneixen les necessitats de les persones desplaçades. En el cas que aquestes persones requereixin allotjament d'emergència, se'ls facilitarà als hotels habilitats per a això. Si, a més, requereixen dels serveis del sistema d'acolliment, seran derivats a places del sistema.

La resolució de protecció internacional incorporarà una foto de carnet, la seva empremta digital i un NIE. A la seva arribada al centre, els ciutadans amb cita prèvia passaran a una sala d'espera on se'ls cridarà per realitzar els tràmits policials en un espai que la Policia Nacional ha habilitat per a això dins del centre amb un equip d'una cinquantena d'efectius.

El CREADE operarà per oferir documentació des de les 8.00 hores fins a les 20.00 hores --a aquesta hora es donarà l'última cita, per la qual cosa la gent que s'estigui afiliant sortirà més tard--encara que el centre estarà obert les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, per donar atenció a situacions d'emergència.

Aquelles persones sense cita prèvia i sense emergència habitacional que acudeixin al centre, se'ls donarà informació perquè puguin sol·licitar la cita, per poder realitzar els tràmits de forma ordenada i àgil.

D'altra banda, el centre comptarà amb un espai perquè Creu Vermella pugui donar atenció a qui la requereixi. També l'Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició els seus espais i serveis habitacionals d'emergència i d'acolliment.

Concretament, amb un equip d'una cinquantena de persones entre voluntaris i tècnics, s'està donant suport psicosocial, atenció a la infància, atenció social, logística, manutenció, acompanyament i hi ha un cap d'equip per torn.

Tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona comptaran amb un espai informatiu al centre per coordinar-se en el dispositiu d'acolliment, ja que moltes de les persones que venen des d'Ucraïna requeriran d'una atenció o tindran unes necessitats la competència de les quals correspon a aquestes administracions, amb les quals es treballa de forma coordinada.

Aquest centre no és de pernoctació, si bé comptarà amb 200 llits l'ús dels quals no va destinat a l'acolliment sinó al descans, ja que la idea és que les persones que necessitin acollida siguin derivades de la forma més àgil pels circuits que ofereixen les diferents administracions.

Així mateix, hi haurà zona de menjador, infermeria i ludoteca, especialment destinada als menors.