La Delegació del Govern organitza un col·loqui per a posar en valor la tasca de les dones científiques i reflexionar sobre els rols de gènere en la ciència

La Delegació del Govern organitza un col·loqui per a posar en valor la tasca de les dones científiques i reflexionar sobre els rols de gènere en la ciència

11/02/2022

La delegació del Govern organitza un col·loqui per a posar en valor el treball de les dones científiques i reflexionar sobre els rols de gènere en la ciència

  • La delegació del Govern ha acollit l'acte que ha permès reflexionar i debatre sobre el paper que tenen les dones i les nenes en la ciència per a fomentar la seva participació de manera plena i equitativa
  • M. Eugència Gai subratlla que “sumar el talent de les dones és un repte de país essencial” i que “és fonamental unir esforços i buscar sinergies per a eliminar els estereotips de gènere”


Barcelona, 11 de febrer de 2022.- Sota el títol “Trencant barreres: Aliança Steam”, la delegació del Govern a Catalunya ha celebrat aquesta tarda un col·loqui per a sumar-se a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i que ha permès reflexionar sobre l'indispensable paper de la dona en la ciència.

La taula rodona ha comptat amb la participació de la delegada del Govern a Catalunya, M. Eugènia Gay; Lina Badimon, investigadora del CSIC-ICCC; Clara Prats, doctora en física i investigadora del grup BIOCOM-SC i Anna Bach, graduada en enginyeria Informàtica i Matemàtiques, i que, actualment, treballa en empreses de gamming.

Durant el debat, les participants han explicat la seva experiència en el camp de la ciència i han advertit de la importància d'eliminar les desigualtats per a les noves generacions.

Així mateix, totes elles han coincidit en la necessitat de posar en valor la feina i el talent de les dones científiques a fi de tenir més referents femenins en aquests sectors i incidir en l'educació per a trencar amb els tabús en qüestió de gènere.

El món necessita el talent i lideratge de les dones per a crear un futur millor, un dia de demà que estem dissenyant avui sobre els pilars de la ciència, les tecnologies i la innovació.

Durant el debat, M. Eugenia Gay també ha destacat la importància del paper que estan duent a terme les Administracions per a conscienciar i donar impuls a la igualtat de gènere en l'àmbit de la ciència i la tecnologia. La delegada ha recordat que aquesta és una de les prioritats del Govern i ha explicat que aquest divendres se celebra també el primer aniversari de “l'Aliança STEAM pel talent femení”. Nenes en peus de ciència’, una iniciativa del Ministeri d'Educació i Formació Professional destinada a fomentar les vocacions STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques en connexió amb les Arts i Humanitats) en nenes i joves.
Aquesta aliança es va crear en 2021 i es concep com un instrument per a promocionar la vocació per carreres i disciplines cientificotècniques entre les nenes i joves, així com per a dissenyar estratègies de col·laboració entre les administracions, el món educatiu i empresarial, organitzacions de la societat civil i quantes entitats se sumin a aquesta obstinació. La ‘Aliança STEAM’ pretén, així mateix, promoure iniciatives concretes que contribueixin a acabar amb els estereotips de gènere que, des dels primers estadis de l'educació, frenen l'accés de les joves a estudis científics, d'enginyeries i tecnològics.


El Ministeri de Ciència i Innovació destina, també, 5M€ a impulsar projectes d'empreses tecnològiques liderats per dones. La nova convocatòria d'ajudes NEOTEC Dones Emprenedores, finança la posada en marxa de projectes d'empreses innovadores liderats per dones amb la finalitat d'incentivar el lideratge femení en la ciència, la tecnologia i la innovació. NEOTEC Dones Emprenedores impulsarà nous projectes empresarials que requereixin l'ús de tecnologies o coneixements desenvolupats a partir de l'activitat investigadora i en els quals l'estratègia de negoci es basi en el desenvolupament de tecnologia.

A través d'estudis com l'informe ‘Científiques en Xifres 2021’ o l'informe de ‘Situació de les joves investigadores a Espanya’. Per a donar visibilitat a la labor de científiques referents, el Ministeri, a través de la seva Unitat de Dones i Ciència ha desenvolupat iniciatives com la plataforma ‘Científiques Innovadores’, en col·laboració amb la FECYT, amb les dones premiades i destacades cada any.
Actualment està treballant en noves accions com la creació d'un distintiu d'igualtat de gènere en I+D+I o el disseny d'un programa de mentorazgo amb enfocament de gènere dirigit a joves investigadores, a més de reforçar la perspectiva de gènere en l'avantprojecte de llei de la reforma de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

M. Eugència Gai ha finalitzat  l'acte recordant que “el nostre país es troba en ple procés de transformació: verd, digital i feminista. Una transformació basada en la recerca, les tecnologies i la innovació i que sumar el talent de les dones és un repte de país essencial”.