El Govern distingeix a Jaume Plensa, Colita, Genís Matabosch, Carme Solé Vendrell, Mayte Martín, Ramón Casas Vallès i Drac Màgic amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts 2021

El Govern distingeix a Jaume Plensa, Colita, Genís Matabosch, Carme Solé Vendrell, Mayte Martín, Ramón Casas Vallès i Drac Màgic amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts 2021

28/12/2021

El Govern distingeix a Jaume Plensa, Colita, Genís Matabosch, Carme Solé Vendrell, Mayte Martín, Ramón Casas Vallès i Drac Màgic amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts 2021

  • L' especialista jurídic en propietat intelectual Ramon Casas Vallès ha estat guardonat a títol pòstum

 

  • Entre els 31 guardonats hi ha Javier Bardem, Icíar Bollaín, Paloma San Basilio, Amaral, Ana Locking, Ian Gibson o Antón Reixa

 

28-desembre-2021.- El Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha aprovat avui la concessió de les Medalles d'Or al Mèrit en les Belles arts corresponents a l'any 2021 a 31 personalitats i institucions de la cultura. Destaquen, entre uns altres, set artistes i entitats catalans: l'escultor Jaume *Plensa, la fotògrafa Colita, el gestor cultural Genís Matabosch, la il·lustradora i escriptora Carme Solé Vendrell, la cantaora Mayte Martín i l'entitat de gestió cultural Drac Màgic. Igualment. A títol pòstum, el Govern d'Espanya ha volgut distingir a Ramón Casas Vallès.

Aquest guardó distingeix a les persones i entitats que hagin destacat en el camp de la creació artística i cultural o hagin prestat notoris serveis en el foment, desenvolupament o difusió de l'art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic.

Jaume Plensa Suñe ‘Jaume Plensa'

Jaume Plensa (Barcelona, 1955) és escultor i gravador. Artista molt polifacètic que ha experimentat també amb el dibuix, escenaris per a òpera, vídeo projeccions o instal·lacions acústiques. És conegut per les seves grans escultures formades per lletres i nombres. Va estudiar a l'Escola Llotja i a l'Escola Superior de Belles arts de Sant Jordi. En una primera etapa, la seva obra reflecteix l'interès per qüestions relacionades amb el volum, l'espai i la tensió. Entre 1983 i 1984 comença a modelar el ferro amb la tècnica de la fosa i desenvolupa un concepte escultòric de formes zoomórficas utilitzant corts i dobleces. En 1986 va començar a treballar amb ferro colat i després va utilitzar cristall, resina, llums i sons. Des de 1996 s'ha dedicat també a crear elements i decorats per a muntatges d'òpera i teatre, principalment en col·laboració amb la companyia La Fura dels Baus. Les seves obres estan disseminades per nombrosa i importants ciutats de tot el món com Nova York, Edimburg, Barcelona, Paris, Santo Domingo, Madrid o Dallas. Entre els seus reconeixements destaquen el Premi Velázquez d'Arts Plàstiques 2013.

Isabel Steva Hernández ‘Colita'

‘Colita' (Barcelona, 1940) és una de les fotògrafes espanyoles més rellevants, amb una llarga trajectòria de reconeixement internacional. Nascuda a Barcelona, es va traslladar a París per estudiar Civilització Francesa a la Universitat de la Sorbona. A la seva volta, va conèixer als fotògrafs Oriol Maspons, Julio Ubiña i Xavier Miserachs, d'els qui va aprendre l'ofici i es va professionalitzar com a fotògrafa. En 1961, va treballar un any amb Xavier Miserachs com laboratorista i estilista. En els seus dilatats anys de professió, Colita ha realitzat més de 40 exposicions i publicat més de 30 llibres de fotografia. La seva obra figura en la col·lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya. En 1998 l'Ajuntament de Barcelona li va imposar la Medalla al Mèrit Artístic al costat dels fotògrafs Oriol Maspons i Leopoldo Pomés. En 2014 li va ser concedit el Premi Nacional de Fotografia. En 2018, amb motiu del 40 aniversari de l'aprovació de la Constitució Espanyola, es va organitzar una exposició, ‘El poder de l'art', amb obres procedents del Museu d'Art Regna Sofia, en la qual Colita va estar representada a les seus del Congrés dels Diputats i del Senat.  Actualment, el Teatre Español de Madrid li dedica l'exposició ‘Colita Flamenc. El viatge sense fi'.

Genís Matabosch

Genís Matabosch (Figueres, 1977) és llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Girona i diplomat Internacional en Administració i Conservació del Patrimoni pel Institut National du Patrimoine de París. Autor de nombroses exposicions i publicacions sobre el circ. Posseeix la major col·lecció espanyola de documentació circense i una dels principals d'Europa, on milers de peces repassen la història de les arts circenses des dels seus orígens fins a a els nostres dies. Ha dirigit el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat (2002-2008) i tres edicions del Festival Internacional del Circ Ciutat d'Albacete (2008-2010). Ha signat nombroses direccions artístiques d'espectacles de circ com ‘Euroclowns' (1998-2008), ‘Estel del Circ' (2007 i 2010), ‘Gai Circus' (2008), ‘Circ Charlie Rivel' (2015 i 2018) o el ‘Super Circus' (2015). Des de 2007 és membre habitual dels jurats oficials dels principals festivals internacionals de circ: Mèxic, Sant Petersburg, Moscou, Wuqiao, Wuhan, Massy, Hanoi, Saint-Paul-els Dax, l'Havana, Santiago de Xile, Odessa o Zhuha.

Carme Solé Vendrell

Carmen Solé (Barcelona, 1944) és una il·lustradora i escriptora, principalment de llibres per a nens. Des de 1968 ha posat imatge a més d'un centenar de llibres i ha col·laborat en sèries de televisió com ‘Víctor i María'. En 1979 va rebre el Premi Nacional d'Il·lustració pel ‘nen que volia volar', ‘Peluso i l'estel' i ‘Pedro i el seu sabre'. En 1981 se li va concedir el Premi Lazarillo per les imatges de ‘Raspall' (Raspall). Ha estat candidata al Premi Andersen en dues ocasions i ha obtingut guardons internacionals com el Janusz Korczak (1979) o el Critici in Erba (1992). També ha obtingut premis honorífics com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en 2006. Entre les seves obres més conegudes figuren ‘La lluna d'en Joan', ‘La roca' o ‘Els nens del mar'. Com a homenatge a Carme Solé es va editar en 2000 un doble disc de lectura de varis dels contes il·lustrats per l'autora, titulat ‘La lluna de Juan'.

Drac Mágic

Entitat de gestió cultural de referència i pionera, que en 2021 ha complert 50 anys d'història. Drac Màgic és una cooperativa d'iniciativa social fundada a Barcelona en 1971, dedicada a l'estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual i la seva utilització en diverses activitats educatives, socials i culturals. La seva missió és generar pensament i acció al voltant de la imatge per contribuir a la construcció d'una societat responsable, activa i creativa cap a les imatges. Els seus projectes tenen l'objectiu de contribuir a la transformació social a partir dels següents valors principals: el cooperativisme, el feminisme, el compromís amb la no violència i l'atenció a les diversitats.

María Teresa Martín Cadierno ‘Mayte Martín'

Mayte Martín (Barcelona, 1965) és una cantaora de flamenc i cantant de boleros, a més de compositora, guanyadora del Llum Miner del Canti 1987. Va gravar el seu primer disc ‘Molt fràgil' en 1994, en el qual va alternar flamenc tradicional amb temes propis. Grava el seu segon disc, de *boleros, al costat del gran pianista *Tete Montoliu sota el títol ‘Free boleros' en 1996, any en el qual guanya el Premi Ciutat de Barcelona de Música. En 2000 edita el seu segon disc de flamenc que porta per títol ‘Tirada'. Posteriorment, va editar ‘Temps d'estimar' (2002) –amb la col·laboració de Omara Portuondo-; ‘De foc i d'aigua' (2008), amb les germanes Katia i Marielle *Labèque; ‘En cantar a Manuel' (2009), sobre poemes del poeta Manuel Alcántara; ‘Coses de dues' (2012), repertori de boleros i cançons d'amor; i ‘*Tempo Rubato' (2017). A més dels directes dels seus àlbums, ha creat espectacles com a ‘Flamenc de càmera', al costat de Belén Maya; o ‘Pels morts del canti', amb els quals ha girat nacional i internacionalment.

Ramón Casas Vallès (a títol pòstum)

Nascut a Barcelona (1956-2021) va ser llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1978), doctor per la Universitat de Bolonya (1982) i professor titular de Dret Civil a la Universitat de Barcelona. En el curs 2008/2009 es va incorporar a l'Escola Judicial com a Professor Ordinari de l'Àrea de Primera Instància, càrrec que va exercir fins al curs 2018/2019. Ha estat professor coordinador dels Estudis de Dret de la Universitat Oberta de Catalunya i professor de Propietat Intel·lectual en la Facultat de Dret ESADE /Universitat Ramon Llull. Va col·laborar amb altres universitats en masters (Alacant, Carlos III) i estudis de postgrau. Va centrar bona part de la seva activitat investigadora en l'àmbit de la Propietat Intel·lectual i va publicar diversos treballs en aquest camp. Entre molts altres temes, va abordar la còpia privada, el règim jurídic de les obres audiovisuals i plàstiques, la regla dels tres passos, el dret de posada a la disposició del públic, la propietat intel·lectual en biblioteques i museus, o l'atribució d'autoria i conflictes d'obres plàstiques emplaçades en llocs públics. Va ostentar càrrecs de president i vice-president de l'Associació Literària i Artística per a la Defensa del Dret d'Autor (ALADDA), secció espanyola de la Association Littéraire et Artistique International (ALAI), de la junta directiva de la qual va formar part. També va ser vocal de la Comissió de Propietat Intel·lectual del Ministeri de Cultura i Esport.

 

31 guardonats

Han sido distinguidos también con la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes 2021 la bailarina Maribel Gallardo, la poetisa Julia Uceda Valiente, la Semana Negra de Gijón, el director de cine Agustí Villaronga, la Fundación Max Aub, el historietista Paco Roca’, Javier Bardem, la Fundación de Arte y Pensamiento Martín Chirino, el grupo de música Amaral, el empresario Daniel Martínez de Obregón, Ana Locking, la Fundación Cerezales Antonino y Cinia, la ilustradora y escritora Carme Solé, el cantautor y poeta Pablo Guerrero, el fotoperiodista Chema Conesa, la Junta de Calificación, Valoración y Exportación de Bienes del Patrimonio Histórico del Ministerio de Cultura y Deporte, Icíar Bollaín, la compositora Teresa Catalán Sánchez, el hispanista Ian Gibson, Javier Gurruchaga, la soprano Saioa Hernández, el escritor Juan Muñoz Martín, los desarrolladores de videojuegos Paco Portalo y Paco Suárez, Anton Reixa y Paloma San Basilio.