Enric Millo dirigeix l'activació del PENTA en el preceptiu simulacre anual realitzat en la central nuclear de Vandellòs II

Enric Millo dirigeix l'activació del PENTA en el preceptiu simulacre anual realitzat en la central nuclear de Vandellòs II

12/04/2018

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, com a director del pla d'emergència, ha dirigit aquest matí els treballs d'activació del PENTA durant el simulacre anual realitzat en la central nuclear de Vandellòs II. En l'exercici, realitzat en permanent contacte amb el Consell de Seguretat Nuclear, ha participat també el subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra, així com representants dels diferents grups operatius i forces de seguretat i protecció civil que participarien en una situació real d'emergència.

El CSN informa dels detalls tècnics del simulacre

La nota informativa elaborada pel Consell de Seguretat Nuclear detalla que la central Vandellòs II ha realitzat avui el preceptiu simulacre anual, conforme als requeriments establerts en el seu Pla d'Emergència Interior (PEI), amb la participació de l'Organització de Resposta davant Emergències del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

L'actuació del Consell de Seguretat Nuclear s'ha desenvolupat tant des de la Sala d'Emergències, com des del Centre de Coordinació Operativa (CECOP) de Tarragona. El CSN ha realitzat el seguiment de la instal·lació i de les actuacions del titular per a la recuperació de les condicions de seguretat i per a l'adopció de mesures de protecció radiològica.

L'exercici s'ha iniciat a les 09:20 hores amb la simulació d'una “Prealerta d'Emergència”, a causa d'un sisme que ha superat el valor del terratrèmol base d'operació de la instal·lació.

Entre altres escenaris,  també s'ha simulat un incendi a l'edifici auxiliar, la parada automàtica del reactor després de la pèrdua d'energia elèctrica exterior i la inoperància dels dos generadors diésel d'emergència (encarregats de subministrar energia quan la xarxa exterior falla).  Durant les intervencions del personal de la central, tres treballadors han resultat ferits i han estat traslladat al servei mèdic de la planta per al seu tractament.

En el transcurs de l'exercici, el CSN ha recomanat al Centre de Coordinació Operativa (CECOP) de la Subdelegació de Govern de Tarragona les següents  mesures: establiment del control d'accessos a la zona,  evacuació de les poblacions situades a 3km al voltant de la central, confinament de la població que es trobi entre 3km i 10 km al voltant de la instal·lació i repartiment de profilaxi, sense ingesta, per als municipis situats en un radi de 10km respecte de la central, tal com correspon a la situació 3 i 2 del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona.

Durant el simulacre el titular ha arribat a declarar la Categoria 4, "Emergència General”, del Pla d'Emergència Interior i el CSN ha mantingut activats a tots els grups operatius, tal com requereix el "Modo 2" de la seva Organització de Resposta davant Emergències (ORE).

Un succés d'aquesta naturalesa hauria estat classificat com a nivell 2 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES)