Finalitzades les obres de regeneració de la zona costanera del Maresme i Barcelona

07/08/2009

Realitzades per reparar els danys ocasionats pels temporals d'hivern


  • Aquestes obres s'han realitzat als municipis de Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, el Masnou, Montgat, Caldes d’Estrac, Arenys de Mar i Barcelona
  • El pressupost de la seva execució ha estat de més de 11’5 milions d'euros

OBRES D'APORTACIÓ DE SORRA DE PROCEDÈNCIA MARINA

Aquesta setmana han finalitzat les obres d'aportació de sorra de procedència marína aprovades per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, del Ministeri de Medi ambient, Medi Rural i Marí, per restituir la funció de defensa de les platges, reduïda severament pels temporals dels passats mesos de desembre i gener, que ha deixat en greu perill les instal•lacions que protegien. Aquests temporals van causar danys en les platges de diverses poblacions de la comarca del Maresme i de la ciutat de Barcelona.

En el municipi de Premià de Mar es van aportar 70.000 m3 de sorra procedent de la platja situada a llevant del port del mateix municipi de Premiá. Les obres es van iniciar el dia 12 de juny i van finalitzar el 17 de juny.

Al municipi de Barcelona es van aportar 190.000. m3 de sorra procedent de l'acumulació de sorra provocada pel port del Balis. Les obres es van iniciar el 16 de juny i van acabar el 6 de juliol.

Al municipi d'El Masnou es van aportar 122.000 m3 de sorra procedent de l'acumulació de sorra provocada pel port del mateix municipi del Balis. Les obres es van iniciar l'Inici el 7 de juliol i van finalitzar el 14 de juliol.

Al municipi de Cabrera de Mar es van aportar 172.500 m3 de sorra procedent de l'acumulació de sorra provocada pel port d'Arenys de Mar. Les obres es van iniciar el 15 de juliol i la seva finalització estava prevista per al dia 31 de juliol, però una avaria en la draga ha demorat la finalització fins al dia 6 d'agost (dijous).

Al municipi de Vilassar de Mar es van aportar 85.000 m3 de sorra procedent de l'acumulació de sorra provocada pel port d'Arenys de Mar. Les obres es van iniciar el 26 de juny i van finalitzar el 19 de juliol.

Al municipi d'Arenys de Mar es van aportar 50.000 m3 de sorra procedent de l'entorn del port del mateix municipi d'Arenys. Les obres es van iniciar el 20 de juliol i van finalitzar el 30 de juliol.

Les quatre primeres operacions van ser realitzades per la draga Costa Blanca capaç de transportar uns 3000 m3 en cada viatge i les dues últimes per la draga Viking R d'uns 900 m3 de capacitat.

Les obres aportacions a les platges de Barcelona, el Masnou, Cabrera i Vilassar estaven incloses en el conjunt d'actuacions d'emergència; les de Premiá i Arenys com a obres de manteniment.

En aquests moments, després d'acabar l'aportació de sorra al municipi d'Arenys de Mar la draga Viking està portant sorra al municipi de Blanes a Girona segons un projecte d'emergència que conté totes les mesures necessàries per garantir la inexistència d'impactes negatius i que ha estat sotmès al procediment d'avaluació d'impacte ambiental sense que cap organisme hagi presentat cap al·legació contra el projecte.

OBRES D'EMERGÈNCIA DE CONSOLIDACIÓ D'ESCULLERES I REPARACION DE SERVEIS AFECTATS

A més de les obres d'aportació de sorra a les platges anteriors també van ser incloses en el conjunt d'obres d'emergència prevista per a la província de Barcelona les següents:

CABRERA DE MAR

- restauració i prolongació de defensa de l'escullera del front marítim, inclosa la       reparació de rampes d'accés a la platja
- restitució i prolongació del viari de vianants amb fusta sauló, incloent vorades i tancaments al costat de les vies de RENFE
- reparació i restitució de serveis afectats, mobiliari urbà i jardineria destrossada pel temporal

VILASSAR DE MAR

- reparació dels mantells exteriors de les esculleres existents que han patit avaries a causa del temporal
- reforç i reconstrucció del peu del talús de les defenses de les esculleres existents
- reparació i restitució dels accessos a les platges, paviments, dutxes i uns altres serveis i mobiliari urbà destrossat pel temporal

EL MASNOU-MONTGAT

- reparació dels mantells exteriors de les esculleres existents que han patit     avaries a causa del temporal
- reforç i reconstrucció del peu del talús de les defenses de les esculleres existents
- reparació i restitució dels accessos a les platges, paviments, dutxes i uns altres serveis i mobiliari urbà destrossat pel temporal

CALDES D’ESTRAC

- demolició i retirada de les restes del vestidor de la Creu Roja
- construcció del nou vestidor de la Creu Roja en un nou emplaçament, inclosos desviaments i reposició de serveis
- prolongació del mur de protecció d'arrencada d'espigó

BARCELONA

- reparació i reconstrucció d'espigons amb escullera de 3 a 4 tones en reconstrucció de diapasons i col·locació de l'escullera concertada en mantell
- reparació del mobiliari urbà de la Barcelonesa

En tots els casos els serveis afectats com ara dutxes, accessos, escales etc. estan ja reparats.

La consolidació de les esculleres s'està realitzant, compatibilitzant les obres amb la utilització dels camins de vianants. Algunes d'elles estan en procés d'execució més o menys avançada; unes altres es completaran d'acord amb els ajuntaments, passada la temporada de platges.

PRESSUPOST

Totes aquestes obres han estat executades amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat a través de la Direcció General per a la Sostenibilitat de la Costa i del Mar, del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí.

El pressupost d'execució de les obres d'emergència (no inclou per tant l'aportació de sorra a Premiá i Arenys de Mar) ascendeix a 11.598.623 euros.