Foment dota a Rodalies Barcelona amb el sistema de comunicacions més modern

17/06/2009

Pla de Rodalies de Barcelona


  • S'instal·larà una xarxa de comunicacions mòbils ferroviàries GSM-R, i es reforçarà la línia de subministrament d'energia de les instal·lacions de seguretat i telecomunicacions.
  • El pressupost de licitació de les dues actuacions puja a 26,06 M€.

El Ministeri de Foment procedirà a instal·lar una xarxa de comunicacions mòbils ferroviàries GSM-R (Global System Mobile-Railways) en les línies de ADIF de Rodalies de Barcelona. Les obres seran licitades per un import de 18.094.532,69 euros (sense IVA) a través de la Societat Estatal d'Infraestructures del Transport Terrestre (SEITT), segons va acordar ahir el seu Consell d'Administració. El termini estimat per a l'execució d'aquesta actuació és de 32 mesos.

El sistema GSM-R, és un sistema de comunicacions sense fil desenvolupat específicament per a la comunicació i les aplicacions ferroviàries. S'implantarà en un total de 470 quilòmetres de via i en les seves zones adjacents, així com en una sèrie de ramals addicionals amb 30 quilòmetres de via a cel obert i 57 quilòmetres de via en túnel o zona soterrada.

Per instal·lar el GSM-R cal reforçar la línia de subministrament d'energia de les instal·lacions de seguretat i telecomunicacions de les línies de Rodalies de Barcelona. Aquesta actuació també serà licitada per la SEITT, segons va acordar ahir el seu Consell d'Administració, per un import de 7.977.292,25 euros (sense IVA), sent el termini estimat per a la seva execució de 25 mesos.

Les dues actuacions s'emmarquen dins del Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015 segons l'Acord entre el Ministeri de Foment i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya per a la realització d'actuacions per a la millora de la xarxa ferroviària de rodalies a Catalunya.

Projecte d'instal·lació del GSM-R

El projecte licitat contempla l'execució de la primera i segona fase descrites a continuació:

  • La primera fase suposa la instal·lació del GSM-R en un total de 396,6 quilòmetres, és a dir tota la xarxa exceptuant els trams Línia 3 Terrasa-Manresa i Línia 4 Canovelles-Vic-Ripoll que es realitzaran en una tercera fase.
  • La segona fase consisteix a la integració del GSM-R sobre instal·lacions ja existents.

Entre els treballs a portar a terme destaquen els següents:

  • Estudi geotècnic de la línia.
  • Execució de l'obra civil necessària per a la implantació del sistema: armaris intempèrie, repetidors i torres de comunicació.
  • Subministrament i instal·lació del sistema d'antenes radiants.
  • Subministrament, instal·lació i posada en servei de l'equipament de xarxa GSM-R corresponent al subsistema d'estacions base (BSS).
  • Subministrament, instal·lació i posada en marxa de l'equipament per als armaris intempèrie.
  • Mesures de Qualitat i Avaluació de Xarxa.
  • Posada en servei del sistema privat de radiotelefonia proporcionat per la xarxa GSM-R.

Sistema de gestió-supervisió de xarxa BSS incloent la gestió integrada de repetidors i equips d'alimentació.

Projecte de reforç del subministrament elèctric

Aquest projecte contempla l'execució de la primera fase del projecte constructiu que consisteix a la instal·lació de 15 nous punts de subministrament necessaris per garantir el subministrament de potència demandada pel sistema en qualsevol situació de funcionament (Potència consumida i GSM-R), i inclou tots els canvis en subestacions.

Entre els treballs a portar a terme destaquen els següents:

  • Execució de l'obra civil necessària per a la implantació del sistema: adaptació de terrenys, casetes, rases, etc.
  • Subministrament i instal·lació de nous transformadors reductors, transformadors elevadors, cel·les d'arribada/sortida de línia, cel·les de protecció, etc.
  • Substitució de cable en els trams on calgui.

En una segona fase, s'instal·laran 12 nous punts de subministrament que garantirien el doble de la potència consumida més el consum necessari pel sistema GSM-R.