Alfredo Pérez Rubalcaba presenta el Col·legi Administrat Electrònicament

29/04/2009

Eleccions al Parlament Europeu 2009


  • Es posarà en marxa a totes les meses electorals de les ciutats de Lleida, Pontevedra i Salamanca.
  • Les meses electorals disposaran d’eïnes informàtiques que facilitaran les seves funcions
  • El nou sistema és més segur, més ecològic i més econòmic

El ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha presentat el Col·legi Administrat Electrònicament (C.A.E.), sistema que dotarà a les meses electorals d’eïnes informàtiques que serviran de recolzament a les tasques que realitzen els seus membres durant la jornada electoral.

El procediment, pioner en l’ús de les tecnologies de la informació,  es posarà en marxa a totes les meses electorals de les ciutats de Lleida, Pontevedra i Salamanca en els comicis del proper 7 de juny. Les eleccions al Parlament Europeu son idònies per a la implantació del nou sistema, degut a que són de  circumscripció única i les meses realitzen un escrutini més senzill que en altres processos electorals. La utilització del C.A.E és molt senzilla, no requereix formació específica, i respecta escrupolosament el desenvolupament de la jornada electoral tal i com està regulada a la Llei Orgànica del Règim Electoral General.

Procediment senzill

L’eïna està constituïda per un PC portàtil, una impressora, un lector òptic i una memòria USB que porta encriptada la llista d’electors corresponent a la mesa i proporcionada per l’Oficina del Cens Electoral. Les paperetes porten un codi de barres.

Durant tota la jornada el representant de l’Administració present a cada mesa electoral donarà recolzament als membres de mesa en la utilització d’aquesta eïna.

A l’inici de la jornada, el president de la mesa encén l’ordenador i posa en marxa una aplicació que permet als membres de la mesa realitzar, de forma guiada, les gestions que comporta el procés de votació. Són les següents:

1.- S’introdueix la memòria USB amb el cens d’electores. La informació es desencripta de forma automàtica.

2.- Es confecciona a l’ordinador l’acta de constitució de la mesa, seleccionant els noms dels membres d’entre la llista del cens. A continuació s’imprimeix i es firma. La constitució de la mesa s’envia electrònicament al Centre de Recollida d’Informació (CRI), que és l’espai habilitat a cada delegació del Govern que centralitza les dades de la jornada electoral.

3.- Procés de votació: si el votant acudeix amb el DNI convencional, els membres de la mesa buscaran les seves dades a l’ordinador. Si pel contrari, el votant té DNI electrònic, podrà introduir-lo al lector de l’ordinador i teclejar el seu pin. En ambdós casos el Col·legi Administrat Electrònicament permet que la identificació sigui molt més ràpida i que la llista numerada de votants es confeccioni automàticament.

4.- Quant conclou la votació presencial, s’incorporen els vots per correu, que van acompanyats d’un certificat d’inscripció en el cens amb un codi de barres que identifica a l’elector. El lector òptic permet la lectura d’aquestes dades i la identificació automàtica del votant a la llista del cens.

5.- L’escrutini de vots es realitza amb l’ajuda del lector òptic que pren la informació del codi de barres de cada papereta. Així, l’acta es completa automàticament sense errors, es redacten les incidències i s’envien les dades al CRI.

6.- Un cop realitzat tot el procés es borra la memòria USB i el disc dur de l’ordinador.

Més segur, més eficaç, més ecològic i més econòmic

El Col·legi Administrat Electrònicament ofereix multitud d’avantatges: és més garantista i segur, perquè elimina possibles errors de transcripció; és més eficaç, perquè  facilita la localització dels electors al cens, el recompte i l’enviament de dades; i és més ecològic i econòmic, perquè permetrà estalviar en la quantitat de material imprès.