El nou Penta 2009 millora l’estructura de seguretat en cas d’emergència

28/04/2009

Aprovats els plans d’emergència nuclear per la Comissió Nacional de Protecció Civil del Ministeri de l’Interior


  • A proposta del Delegat del Govern a Catalunya i director del PENTA, es creen dos nous grups executius: Intervenció a càrrec de la Generalitat  i Seguretat Estratègica depenent de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia
  • El grup de Seguretat Ciutadana passa als Mossos d’Esquadra
  • Dintre de l'Òrgan Executiu s'afegeix un representant municipal, que serà el portaveu de tots els municipis de la Zona I del PENTA.

Aquest matí s’ha celebrat a la seu de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, la reunió extraordinària del Ple de la Comissió Nacional de Protecció Civil sota la presidència del Subsecretari del Ministeri de l’Interior, Justo Zambrana. Entre altres mesures importants, destaca l’aprovació dels plans d’Emergència Nuclear Exteriors de Burgos, Tarragona, Guadalajara, Càceres i València.

El nou PENTA 2009 millora l’estructura de seguretat per actuar de forma coordinada i efectiva en cas d’una emergència i s’adequa a la realitat administrativa de Catalunya. 

El Pla Director del nou PENTA 2009 presenta respecte a l’aprovat l'any 2006 importants modificacions, relatives bàsicament a la seva estructura i que responen a l'adaptació del document a la realitat actual de Catalunya, en l'àmbit de les competències. En aquest sentit cal destacar que, si bé l'Òrgan de Direcció del nou PENTA no experimenta cap variació, l'Òrgan executiu s'incrementa en dos nous grups d'actuació operativa que són:

1) El Grup d'Intervenció, a càrrec de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, de la Generalitat de Catalunya. La seva funció serà la de complementar el Grup de Recolzament Logístic.

2) El Grup de Seguretat Estratègica a càrrec de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia.

Cal destacar també que el Grup de Seguretat Ciutadana i Ordre Públic, i atenent al traspàs de competències realitzat el mes de novembre de 2008 passa a càrrec dels Mossos d'Esquadra.

A més, dintre de l'Òrgan Executiu s'afegeix un representant municipal, que serà el portaveu de tots els municipis de la Zona I del PENTA.

L’Òrgan Executiu del PENTA té com a principal funció assessorar al Director del pla, que és el Delegat del Govern a Catalunya. Està format pels caps operatius dels set grups integrats al pla que són: el de Coordinació i Assistència Tècnica; el Radiològic; el de Seguretat Ciutadana i ordre públic; el de Seguretat Estratègica; el Sanitari; el de Suport Logístic; i el d’Intervenció. També l’integren un representant del Ministeri de Defensa, el Comissari del Cos nacional de Policia i l’esmentat representant municipal.

Altres funcions de l’Òrgan Executiu són les de proposar els continguts de la informació a la població, garantir l’actuació coordinada dels grups operatius, proposar la sol·licitud de mitjans i recursos extraordinaris i mantenir informat de l’evolució de l’emergència al Director del pla. 
 
Tarragona, nova ABRS

Una altra novetat important del PENTA 2009 és la suma d'una nova Àrea Base de Recepció Social (ABRS) al municipi de Tarragona per a l'alberg dels possibles evacuats de les Àrees d’Ascó i Vandellòs. Aquesta nova ABRS incrementa notablement la capacitat d'alberg de les ABRS existents en el PENTA 2006 i ubicades als municipis de Reus, Tortosa i Lleida.

Finalment cal destacar que amb la nova estructura del PENTA 2009 s’ampliarà el Centre de Coordinació Operativa (CECOP) de la Subdelegació del Govern a Tarragona, que és el lloc físic en el qual, en cas d'emergència es reuneixen els Òrgans de Direcció i Executiu del PENTA.