S’inauguren les obres de museïtzació de l’església de la Colònia Pons, a Puig-reig

24/04/2009

Demà, a les 12h


  • Les obres estan cofinançades pel Ministeri d’Indústria Turisme i Comerç amb l’objectiu de promoure el turisme industrial a Catalunya

Demà, dissabte 25 d’abril, s’inauguren a les 12.00h les obres que s’han fet a l’església de la Colònia Pons, al municipi de Puig-reig, per impulsar el turisme industrial i que han estat promogudes pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç -amb una aportació de més de 18.500 euros-, pel Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya i per l’Associació de Municipis de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), a més de per aportacions d’altres administracions. La Coordinadora de Plans de Dinamització del Producte Industrial Turístic del Ministeri d’Indústria, Carmen Barroso, hi assistirà acompanyada pel Cap de l’Àrea d’Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya, Lluís Terradas i Miarnau.

El projecte de museització de l’església de la Colònia Pons, que inclou entre altres accions la restauració i habilitació de dues capelles i la cripta de l’església com a centres d’interpretació i projecció d’audiovisuals, s’ha fet amb la idea d’explicar la importància de la religiositat a les colònies industrials, i també per facilitar la interpretació dels elements principals de la colònia. S’hi podran veure projeccions com el viatge del rei Alfons XIII a la colònia, la formació de les dones de l’època o les activitats relacionades amb l’escola, entre d’altres.

Cal Pons va ser construïda entre el 1875 i el 1900, i és una colònia tèxtil que destaca per la monumentalitat dels seus edificis més simbòlics: l’església, el convent i les dues torres modernistes, tots ells envoltats per un jardí. 

El cost del projecte ha estat de 170.000 euros, que s’han aportat gràcies al conveni subscrit per promoure el turisme industrial a Catalunya, anomenat Pla de Dinamització del Producte Turístic Industrial i de la Innovació Tecnològica a Catalunya.  

El Ministeri d’Indústria promou el turisme industrial a Catalunya amb prop de 500.000 euros

El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Municipis de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) van signar al 2006 un conveni que preveu el desenvolupament d’un pla de dinamització del producte turístic industrial de Catalunya per tal de fomentar aquesta pràctica turística. És en el marc d’aquest acord que s’ha impulsat aquesta acció de museïtzació de la Colònia de Cal Pons, a Puig-reig, a la comarca del Berguedà.

Aquest acord, que és vigent fins el 10 de gener de 2010, està dotat amb un pressupost de 1.494.164 euros, dels quals el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç n’aporta prop de 500.000, a través de la Secretaria d’Estat de Turisme. Des de la Generalitat i la XATIC s’aporten les dues terceres parts restants, tal i com preveu el conveni.