Teresa Ribera destaca que el dret ambiental pot contribuir a un millor equilibri entre desenvolupament i medi ambient

22/04/2009

En el VII Congreso Nacional de Derecho Ambiental, Tarragona


  • La Secretària d'Estat de Canvi Climàtic ha subratllat, també, que el dret ambiental s'enfronta al repte d'articular les respostes adequades per a la reducció dels impactes i mitigació dels efectes del canvi climàtic a escala mundial, comunitària i nacional.
  • A més la Secretària d'Estat ha recordat que avui és un dia d'acció i participació cívica al celebrar-se el Dia de la Terra, que aquest any es mobilitza sota el lema "La generació verda"

La Secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, ha destacat que el dret ambiental s'enfronta al repte d'articular les respostes adequades per a la prevenció, reducció dels impactes i mitigació dels efectes del canvi climàtic a escala mundial, comunitària i nacional.

La Secretària d'Estat ha fet aquestes declaracions en la inauguració del VII Congrés de Dret Ambiental, organitzat per l'Associació de Dret Ambiental Espanyol (ADAME), que se celebra fins al dia 24 d'abril a Tarragona. A més, ha recordat que avui és un dia d'acció i participació al celebrar-se el Dia de la Terra, que aquest any fa el seu toc d'atenció sota el lema ‘La Generació Verda'.

Teresa Ribera ha assenyalat que els anys vinents el dret ambiental ha de treballar en la revisió i modernització de l'ordenament jurídic espanyol amb la finalitat de contribuir a l'actualització del contingut subjectiu del dret a un medi ambient, recollit en la Constitució espanyola en el seu article 45, així com dels drets a la protecció de la salut i a la lliure circulació de mercaderies i persones.

Durant l'any 2009, la Secretària d'Estat ha subratllat, la comunitat internacional negociarà un nou Acord Multilateral que donarà continuïtat al Protocol de Kyoto. També ha afegit que el repte de la negociació internacional passa per construir una arquitectura institucional que contribueixi al assolir un acord que sigui equitatiu, eficaç i flexible, capaç de marcar una sendera per a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que garanteixi la viabilitat dels escenaris climàtics de 450ppm recomanats pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

En aquest sentit, la Secretària d'Estat ha comentat que el pròxim acord ha de renovar i articular noves normes per aconseguir un millor equilibri entre el desenvolupament i medi ambient; de la mateixa manera, revisarà els instruments de mecanismes de desenvolupament net, i establirà un nou enfocament en matèria de transferència de tecnologia i coneixements cap als països en desenvolupament, entre els seus principals aspectes.

D'altra banda, a nivell comunitari, Teresa Ribera ha assenyalat que la Unió Europea està definint un nou règim normatiu, iniciat amb el recent paquet d'energia i canvi climàtic aprovat el desembre de 2008, orientat a transformar el nostre actual model de desenvolupament cap a una societat baixa en carboni.

Teresa Ribera ha ressaltat que en l'àmbit espanyol el repte en els pròxims mesos serà la transposició al nostre ordenament jurídic de les tres directives que comporta el paquet de la UE: la revisió de la Directiva de Comerç d'Emissions; l'establiment d'un marc que proporcioni seguretat jurídica al desenvolupament de les tecnologies de captura i emmagatzematge de i carboni; i la directiva per a alcanzar un 20% en energies renovables.

Tot això, ha emfatitzat la Secretària d'Estat, requerirà una intensa activitat legislativa durant els pròxims mesos per establir un marc jurídic segur per a les iniciatives empresarials que es desenvolupin en els esmentats àmbits, així com una garantia als ciutadans per poder treballar en els compromisos marcats.

Entre els reptes normatius addicionals, Teresa Ribera ha fet referència als aspectes relacionats amb l'actualització de la legislació en matèria de residus i envasos amb la incorporació de la nova Directiva; així com el desenvolupament normatiu de l'Estratègia de mobilitat sostenible i la revisió del règim d'incentius i limitacions per promoure un canvi de patró productiu a favor de la generació d'una economia verda.