El Govern d’Espanya reforça el seu compromís amb l’educació a Balears amb una inversió de més de 10 milions d’euros

09/11/2023

El Govern d’Espanya reforça el seu compromís amb l’educació a Balears amb una inversió de més de 10 milions d’euros

El Consell de Ministres autoritza el repartiment entre les CCAA de 330 milions d’euros per a Formació Professional, Educació Infantil, escolarització d’estudiants ucraïnesos i formació en programació


El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri d’Educació i Formació Professional, destinar 10.163.941 euros a Balears per a Formació Professional (FP), Educació Infantil, l’ensenyança de programació i robòtica, i l’escolarització de desplaçats per la guerra d’Ucraïna. La inversió en aquests quatre programes per a totes les comunitats autònomes en total es de 329,4 milions d’euros.

Balears rebrà 4.687.500 euros per a la creació de 2.500 places de Formació Professional d’aquí a finals de 2024. Per a totes les comunitats autònomes, el Govern ha aprovat repartir un total de 143 milions d’euros, destinats a la creació de 76.479 places de Formació Professional. Amb aquesta partida, el total de places de FP finançades i creades dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència pugen a 305.333, superant així el compromís adquirit amb l’UE. A aquestes s’han d’afegir les 95.000 places bilingües creades fins ara, la qual cosa suposa un total de 400.333 noves places.

Des de 2019, el pressupost del Govern d’Espanya destinat a Formació Professional ha augmentat un 865%. Això ha permès, entre d’altres coses, la creació de noves titulacions i qualificacions professionals, la modernització del sistema o l’increment del 35% dels estudiants de FP.

Últim tram del programa per a la creació de places de 0 a 3 anys

Balears rebrà 4.982.773 euros dels fons per a la creació de 806 places públiques i gratuïtes del primer cicle d’Educació Infantil (0 a 3 anys). Es tracta del darrer tram del programa de cooperació territorial, que distribueix entre totes les comunitats autònomes 142,4 milions d’euros; en total, s’han destinat 670,1 milions des de 2021.

Gràcies a aquesta inversió del Govern central, les CCAA crearan més de 65.000 places en aquesta etapa educativa, especialment d’1 i 2 anys, amb l’objectiu de millorar la conciliació de les famílies, especialment de les dones joves, l’equitat educativa i l’equilibri territorial.

El tercer acord del Consell de Ministres en matèria educativa destina 45.187 euros a Balears corresponents al Programa Codi Escola 4.0. Aquesta inversió forma part de la transferència de 1,6 milions d’euros a les CA, d’aquest programa per formar en programació, robòtica i pensament computacional a 5,5 milions d’alumnes de centres públics i concertats. Aquesta partida, que se suma als 298 milions aprovats el passat mes de maig, servirà per contractar assistents per al professorat, la preparació de recursos pedagògics i l’adquisició d’equipament específic.

Per últim, el Consell de Ministres ha aprovat una nova partida pressupostària destinada a sufragar les despeses derivades de l’escolarització de nins i nines i de joves desplaçats al nostre país per la guerra d’Ucraïna. Des del principi del conflicte, més de 38.000 persones han arribat a centres educatius no universitaris a Espanya. Balears rebrà 448.480 euros, dels 41,9 milions d’euros que es distribuiran entre les comunitats per a la contractació de personal docent de reforç i auxiliars de conversa, ajudes per al transport o la compra de llibres i material escolar, entre altres.