El Ministeri de Cultura i Esport celebra a Palma, en el marc de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, les ‘Jornades Tècniques Europees de Paisatge Cultural’

17/10/2023

El Ministeri de Cultura i Esport celebra a Palma, en el marc de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, les ‘Jornades Tècniques Europees de Paisatge Cultural’

La trobada es centra en una de les línies estratègiques en matèria cultural de la Presidència espanyola, ja recollida en la ‘Declaració de Càceres’: la gestió sostenible del patrimoni cultural


El Ministeri de Cultura i Esport  continua aprofundint en una de les línies de treball del programa en matèria cultural de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, que ja ha quedat plasmada a la 'Declaració de Càceres': la gestió sostenible del patrimoni cultural. Per això, ha organitzat a Palma (Illes Balears) les 'Jornades tècniques europees del paisatge cultural', centrades en l'impost i desenvolupament de la categoria i concepte de 'paisatge cultural', com a exemple de patrimoni cultural sostenible i resilient que conviu en equilibri amb la naturalesa.

La trobada, inaugurada aquest matí pel director general de Patrimoni Cultural i Belles Arts, Isaac Sastre, reuneix al Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears (COAIB), fins al 20 d'octubre, tècnics de diferents administracions públiques nacionals, experts de països europeus i americans, representants d’organismes i institucions vinculats al paisatge, així com docents d’universitats espanyoles, europees i llatinoamericanes.

Aquestes tres jornades de treball permetran debatre, reflexionar i analitzar les qüestions més sensibles i estratègiques que afecten els paisatges culturals. L'objectiu és continuar divulgant, conscienciant i valorant aquesta categoria patrimonial crucial per al desenvolupament sostenible dels territoris, que va en línia amb els compromisos adquirits per Espanya amb la ratificació del Conveni Europeu del Paisatge el 2007.

La gestió i protecció jurídica dels “paisatges culturals”, la seva aportació al desenvolupament local i la interacció amb altres àmbits com les indústries culturals o el turisme; els efectes de les crisis climàtiques i l’impacte de la implantació d’energies renovables; l'exemple de resiliència i bones pràctiques, la difusió i la conscienciació; així com la necessitat d'implicar la ciutadania en la protecció, són els temes que es debatran a través de les aportacions dels experts nacionals i internacionals.

El paisatge cultural, conglomerat de patrimonis vius, material i immaterial, aplega sabers tradicionals, tècniques constructives i oficis que han sabut aprofitar els recursos naturals sense esgotar-los, amb segles d'experiència que demostren la seva adaptació als canvis. Espanya aporta exemples centenaris de paisatges culturals, que s'estenen per totes les regions. A les jornades es presentaran les experiències nacionals com el Palmerar d'Elx, la Serra de Tramuntana o Risco Caído i les Muntanyes Sagrades de Gran Canària. També es posarà el focus en enclavaments internacionals com el Paisatge Industrial de Fray Bentos (Uruguai), el Paisatge Cultural Tabaquer de Viñales (Cuba), el Paisaje Caminante (Bolívia) o el Paisatge Cultural Sistema Viari Andino (Argentina).

Llibre Verd per la Gestió Sostenible del Patrimoni Cultural

A més dels treballs per a l'impuls de la categoria de 'paisatge cultural', i seguint amb la mateixa línia de treball de potenciar la sostenibilitat a través del patrimoni cultural, el Ministeri de Cultura i Esport exposarà a les jornades el 'Llibre Verd per a la Gestió Sostenible del Patrimoni Cultural', una publicació que ja va compartir amb les 29 delegacions participants a la Reunió Informal de Ministres (RIM) de Cultura de la Unió Europea celebrada a Càceres el passat 26 de setembre.

Es tracta d'una guia perquè els gestors culturals disposin d'eines, recursos i exemples de bones pràctiques que permetin aplicar criteris de sostenibilitat a l'àmbit mediambiental, econòmic i social en la gestió del patrimoni cultural. La publicació, disponible en castellà i les llengües cooficials, així com l'anglès i el francès, és de descàrrega gratuïta a través d'una web que amplia la informació amb diferents materials.

Cultura com a bé públic essencial

Les Jornades Tècniques Europees de Paisatge Cultural formen part de l'agenda de trobades i reunions de treball del programa en matèria cultural de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (UE). La principal fita del programa ha estat la 'Declaració de Càceres', adoptada per unanimitat pels ministres de Cultura de la UE a la RIM presidida pel ministre Miquel Iceta a la ciutat extremenya. El document plasma el compromís dels 27 Estats membres perquè “la cultura sigui, d'ara endavant, considerada un bé públic essencial i un bé públic mundial al nivell polític més alt”. Així, suposa un pas endavant perquè Europa assumeixi el lideratge en la consecució del 18è Objectiu de Desenvolupament Sostenible específic per a la Cultura a l'Agenda posterior al 2030. En aquesta línia, la RIM de Càceres va debatre sobre la necessitat d'impulsar, a nivell europeu , la gestió sostenible del patrimoni cultural, l'accés universal i el paper vertebrador del territori.