El Govern d’Espanya destina 7,1 M€ a Balears per seguir impulsant el desplegament de la tecnologia 5G

11/10/2023

El Govern d’Espanya destina 7,1 M€ a Balears per seguir impulsant el desplegament de la tecnologia 5G

Aquest programa d'ajudes, que forma part de les inversions de l'agenda Espanya Digital i esta finançat amb els fons europeus Next Generation EU, és pioner a Europa i garanteix el desenvolupament de l'equipament del 5G amb funcionalitat plena (Stand Alone) en municipis de menys de 10.000 habitants d'Espanya, per evitar la bretxa territorial.


 El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat la convocatòria d'ajudes llançada pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital per desplegar l'equipament necessari en els serveis de 5G en municipis de menys de 10.000 habitants. A través d'aquesta convocatòria UNICO 5G Xarxes Actives, el Govern d’Espanya continua apostant per vertebrar digitalment Espanya, ara universalitzant la connectivitat mòbil d'aquesta disruptiva tecnologia també en nuclis de població de menor grandària que les grans ciutats.

Aquest programa d'ajudes, finançat amb els fons europeus Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació i l'agenda Espanya Digital 2026, suposa una inversió de 7,1 milions d'euros per la provisió d'equipament necessari actiu, passiu i, en el seu cas, la infraestructura addicional com “backhaul’ que faciliten el desplegament del 5G en els municipis de les Illes Balears de menys de 10.000 habitants.

Aquests recursos se sumen els 1,9 milions d'euros adjudicats pel Ministeri –amb la resolució de UNICO 5G Backhaul- a diversos operadors per dotar de fibra òptica les torres mòbils existents en municipis de Balears de menys de 5.000 habitants, contribuint a evitar l'aparició d'una bretxa territorial en la implantació d'aquesta tecnologia, en afavorir el seu desplegament en municipis més petits.

La secretària d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, María González Veracruz, ha subratllat que amb aquest “programa pioner a Europa, el Govern d’Espanya continua impulsant el desplegament d'aquesta tecnologia que obre noves possibilitats per al desenvolupament econòmic i social del país, aprofundint en l'estratègia de fomentar la cohesió territorial i generar oportunitats i ocupació de qualitat”.

“Una vegada que hem tancat la bretxa digital en connectivitat fixa i liderem a Europa el desplegament de la fibra, com apunta l'Informe Dècada Digital, a Espanya seguirem a l'avantguarda també en aquesta tecnologia, que canvia el paradigma de la mòbil i que genera una gran oportunitat a l’Internet de les coses, perquè arribi a totes les províncies”.

Per les seves característiques de molt alta capacitat i baixa latència, el 5G obre noves possibilitats per a la transformació industrial i social d'Espanya. Aquesta convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva va dirigida als operadors que donen servei de 5G per proveir les zones rurals amb l'equipament actiu, passiu i les infraestructures que desenvolupin aquesta tecnologia en municipis de menys de 10.000 habitants en els quals no existeix –i no està previst en els pròxims tres anys- cobertura mòbil 4G d'almenys 50 Mbps en sentit descendent.

Això suposa grans possibilitats per aprofitar el 5G en activitats desenvolupades en municipis petits en els diferents sectors econòmics com per exemple l'agricultura, el turisme o en la millora de la prestació de serveis públics. Es garanteix així l'ús i accés a aplicacions i serveis d'última tecnologia, com l’Internet de les Coses (IoT), la Intel·ligència artificial (AI), la Realitat virtual i Realitat augmentada.

Un canvi de paradigma que permetrà a municipis petits, per exemple, la sensorització de diferents cultius en l'agroalimentari per l'optimització de la producció, el desenvolupament d'activitats turístiques i culturals aplicant noves realitats, la millora dels serveis públics amb operacions a temps real o atenció a distància per urgències sanitàries o emergències, així com també la precisió per  la recollida d'escombraries o reciclatge amb sensors en els contenidors per adaptar-la a la demanda de l'ús.

En les bases que regulen la convocatòria s'especifica que aquestes subvencions podran destinar-se a la provisió d'equipament necessari actiu, passiu i, en el seu cas, la infraestructura addicional com “backhaul”, reforç de mastelers o d'energia, necessària per a la prestació de serveis 5G Stand alone, el 5G amb totes les seves funcionalitats, construït tècnicament sobre un nou nucli de xarxa independent del de la tecnologia 4G, a més de sobre les freqüències en bandes pioneres 5G.

Les sol·licituds per participar en el programa poden presentar-se fins al pròxim 31 d'octubre a les 13.00 hores en el registre electrònic del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

Accelerant el desplegament del 5G

Amb el llançament d'aquesta convocatòria, i la ja resolta del programa UNICO 5G Xarxes Backhaul, per portar la fibra òptica fins a les antenes, el Govern d’Espanya suma més de 1.000 milions d'euros invertits en tot el territori per impulsar el desplegament d'infraestructures 5G, en col·laboració amb el sector privat, en municipis menors de 10.000 habitants.

Les subvencions recollides en aquesta convocatòria són complementàries a altres actuacions que s'estan duent a terme sota el paraigua del programa UNICO, que està desenvolupant el Govern d'Espanya a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals.

Estratègia d'impuls de la tecnologia 5G

L'estratègia d'impuls de la tecnologia 5G el seu principal fi és liderar el desplegament del 5G a Europa és un dels eixos de l'Agenda Espanya Digital. La intenció del Govern d’Espanya és que el país disposi d'aquesta tecnologia disruptiva per poder desenvolupar les capacitats que el 5G permetrà com a element transformador econòmic i social.

Amb aquest objectiu s'han posat en marxa programes que cobreixen totes les fases de desenvolupament d'aquestes noves tecnologies de comunicació mòbil a Espanya. Els programes d'ajudes que cobreixen el desplegament de les infraestructures (UNICO 5G Backhaul i UNICO 5G ACTIVES), el desenvolupament de projectes pilot – per mitjà de Red.es- i casos d'ús, la integració de la tecnologia en les cadenes de valor industrials (UNICO 5G Sectorial) i la recerca bàsica i la innovació en les següents generacions tecnològiques (UNICO R+D 5G avançat i 6G).

Espanya ha estat dels primers països de la Unió Europea que ha culminat l'assignació de la totalitat de l'espectre 5G, a més d'haver dedicat 450 MHz per auto prestació i ús industrial. També s'han augmentat els límits de l'espectre per permetre els operadors gestionar millor els augments de trànsit.