El 2,3% de les infraccions de trànsit comeses el 2022 a Balears varen ser per distraccions al volant

El 2,3% de les infraccions de trànsit comeses el 2022 a Balears varen ser per distraccions al volant

09/10/2023

El 2,3% de les infraccions de trànsit comeses el 2022 a Balears varen ser per distraccions al volant

Tres de cada 4 conductors espanyols reconeixen que amb una certa freqüència circulen distrets, i fins a un 5% admeten que ho fan “gairebé sempre”, segons la DGT


La Direcció General de Trànsit (DGT) desplega aquesta setmana a Balears la seva campanya contra les distraccions al volant, amb la qual es pretén reduir aquest factor de risc a la conducció, que és responsable del 2,3% de les infraccions registrades durant 2022 a les illes. A més, de manera general, són un factor concurrent a tres de cada 10 sinistres amb víctimes mortals, segons dades de 2021 corresponents al conjunt d’Espanya.

Segons la cap provincial de Trànsit a Balears, Francisca Ramis, l’ús de dispositius electrònics, com els telèfons mòbils, mentre es condueix és un dels factors principals de distracció. A les illes es van comptabilitzar l’any passat un total de 3.275 infraccions per aquest motiu. A més, es van registrar 901 infraccions per saltar-se un cediu el pas o un stop i 394 per conducció negligent, que freqüentment s’associa a les distraccions al volant. “És important conscienciar els conductors que quan desvien la mirada de la carretera, encara que sigui només uns segons, es perd una informació valuosa per a la seva seguretat i la de la resta de persones que circulen per la mateixa via, una imprudència que pot ocasionar conseqüències greus i la pèrdua de vides”, adverteix Ramis.

Les dades de la DGT confirmen la baixa consideració a Espanya respecte dels riscos de l’ús del mòbil durant la conducció; tres de cada 4 conductors reconeixen que amb una certa freqüència circulen distrets, i fins a un 5% admeten fer-ho “gairebé sempre”. La conducció distreta es manté com a primera causa concurrent més freqüent en els sinistres de trànsit des de 2017.

Per a aquesta campanya, com a edicions anteriors, la DGT compta amb la col·laboració de l’Associació de Lesionats Medul·lars i Grans Discapacitats (ASPAYM), en aquesta feina de presa de consciència. Amb aquesta finalitat, avui matí s’han practicat controls en els quals persones voluntàries d’ASPAYM que van ser víctimes d’accidents de circulació han acompanyat els agents de trànsit per explicar el seu testimoni.

L’acte ha comptat amb la participació de la delegada del Govern de l’Estat a les Illes Balears, Aina Calvo, i del comandant en cap del Sector de Trànsit de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Manuel Aguilera. Calvo ha destacat la importància d’aquest tipus d’iniciatives, que serveixen per cridar l’atenció sobre “unes conductes que s’han d’evitar, per tal d’impedir accidents i salvar vides a les nostres carreteres”.