El Govern culmina el programa d’ajudes per reforçar el sector comercial a Balears amb la mobilització de més de 5,5 milions d’euros

12/09/2023

El Govern culmina el programa d’ajudes per reforçar el sector comercial a Balears amb la mobilització de més de 5,5 milions d’euros

En les tres convocatòries activades des de 2021 a 2023, 8 projectes de Balears han sigut adjudicataris d’aquestes ajudes procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.


El Govern, a través del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, ha mobilitzat 5,54 milions d'euros els tres darrers anys (2021-2023) per donar suport a la modernització i la millora de la competitivitat del sector comercial a Balears, com a part inversió global de 313 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

A les Balears, 8 projectes han estat adjudicataris d'aquests ajuts dins de les tres línies de suport al comerç que contempla el programa: mercats urbans sostenibles, mercats rurals sostenibles i enfortiment de l'activitat comercial a zones turístiques. En total, 346 projectes de totes les comunitats i ciutats autònomes han estat beneficiaris a través de les tres convocatòries activades entre el 2021 i el 2023 i finançades pels fons Next Generation EU.

“Hem culminat aquest programa d’ajudes del Pla de Recuperació executant el 100% del pressupost destinat per a aquests tres anys. Aquests ajuts han estat dirigits a millorar el model competitiu del sector comercial espanyol i recolzar-lo en els seus processos de transformació per fer-lo més digital, sostenible i resilient”, ha subratllat el ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez.

Tres línies de suport al sector comercial

- Ajudes a mercats urbans sostenibles: 162 projectes beneficiaris per un import de 186,09 milions d’euros. Finança plans i projectes de contingut tecnològic, innovador i de sostenibilitat, així com de millora d’equipaments, dirigits al sector comercial que es trobi ubicat dins la seva demarcació.

- Ajudes a zones d’afluència turística: 73 projectes beneficiaris per un import de 85 milions d’euros. S'adreça a donar suport a aquells establiments comercials localitzats a zones turístiques i millorar l'experiència de compra dels visitants.

- Ajudes a mercats rurals sostenibles: 111 projectes beneficiaris per un import de 42 milions d'euros. Destinades a la implementació, modernització i foment de l'activitat comercial a zones rurals (localitats de menys de 5.000 habitants), millorant la competitivitat, sostenibilitat i diversificació de l'economia rural.

Projectes beneficiaris a la convocatòria de 2023

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha publicat la proposta de resolució definitiva de la convocatòria de 2023 de les tres línies d’ajudes de suport al sector comercial: 118 projectes rebran un total de 105 milions d’euros.

Aquesta darrera convocatòria amb càrrec a les línies de suport al sector comercial ha comptat amb una alta participació com posa de manifest l'elevat nombre de sol·licituds rebudes, amb més de 560 iniciatives presentades.

A més, s'ha incrementat la dotació econòmica de la línia d'ajudes de les zones rurals, amb una quantia de 22 milions d'euros per al 2023, i també s'han valorat projectes que millorin l'eficiència energètica.

"Aquestes actuacions incidiran directament en benefici de la població, lluitant contra el repte demogràfic, generant oportunitats d’ocupació i revitalitzant l’activitat comercial a les zones rurals", segons Gómez.

Més informació

1.  Ajudes al comerç del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència:

https://comercio.gob.es/es-es/prtr-comercio/Paginas/Plan-de-Recuperacion-Comercio.aspx

2.      Convocatòria 2023, proposta de resolució definitiva:

2.1.  Mercats sostenibles:

https://www.mincotur.gob.es/PortalAyudas/mercados-sostenibles/Concesion/2023/Documents/MERCADOS%20FAVORABLE%20DEFINITIVA.pdf

2.2.  Zones rurals:

https://www.mincotur.gob.es/PortalAyudas/mercados-sostenibles-zonas-rurales/Concesion/2023/Documents/RURALES%20FAVORABLES%20DEFINITIVOS.pdf

2.3.  Zones d’afluència turística

https://www.mincotur.gob.es/PortalAyudas/Fortalecimiento-ZonasTuristicas/Concesion/2023/Documents/TURISTICAS%20%20FAVORABLE%20DEFINITIVA.pdf