Un total de 12 cinemes de Balears s’adhereixen al programa per fomentar la tornada a les sales dels majors de 65 anys

30/06/2023

Un total de 12 cinemes de Balears s’adhereixen al programa per fomentar la tornada a les sales dels majors de 65 anys

En el conjunt d’Espanya s’hi han sumat 420 establiments privats, el 64,22% de tots els que podien acollir-se a aquestes ajudes directes per fomentar la tornada del públic a les sales després de la pandèmia


Les persones majors de 65 anys podran anar al cinema a un preu reduït de 2 euros, un dia a la setmana, a partir del dimarts 11 de juliol, en qualsevol dels 12 espais d’exhibició de les Illes Balears que s’han acollit a la mesura impulsada pel Govern per fomentar la tornada a les sales d’aquest col·lectiu de població.

A  Espanya, s’han adherit un total de 420 establiments privats, el 64,22% del total que, segons dades de l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA), s’estimava que podien acollir-se a aquest programa de subvencions directes dirigit a un dels segments del sector cultural més afectats per les conseqüències de la pandèmia. Entre tots, sumen més de 3.000 pantalles de projecció distribuïdes pel territori.

Segons el Reial decret aprovat pel Consell de Ministres el 13 de juny passat, a proposta del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, la mesura permetrà que un dia per setmana, preferiblement els dimarts o un altre dia en el cas de les sales que només obren durant el cap de setmana, les persones de 65 o més anys puguin accedir al visionat d'una pel·lícula per 2 euros. Les entrades només es podran expedir a les taquilles de les sales, amb la identificació prèvia de la persona i l'acreditació de la seva edat.

El programa compta amb un pressupost de 10 milions d'euros a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat de 2023. Les sales rebran la quantia de la subvenció en funció del nombre d'entrades venudes amb preu reduït, segons la diferència entre el preu ordinari i el preu reduït de dos euros, amb un import màxim subvencionable de tres euros per entrada.

Un cop concedida la subvenció, el pagament es realitzarà amb caràcter bimestral. Així, abans del 30 de setembre del 2023 s'abonarà la quantitat corresponent a les entrades venudes entre l'1 de juliol i el 31 d'agost; i abans del 30 de novembre, la quantitat de les entrades venudes entre l'1 de setembre i el 31 d'octubre. Les persones beneficiàries hauran de justificar l’activitat realitzada per tal de rebre el pagament que li correspon.

Aquesta subvenció és compatible amb altres ajudes de qualsevol administració o ens públic o privat que tenguin la mateixa finalitat, que és la de fomentar l’accés a les sales de cinema.

Cinema en pantalla gran

Les persones de 65 anys o més constitueixen el grup d'edat que més tard ha reprès els hàbits d'assistència al cinema en sales després de la pandèmia. Així, a l'assistència al cinema s'observen encara diferències notables entre franges d'edat: si el 49,3% dels joves de 20 a 24 anys va anar almenys una vegada a l'any al cinema entre 2021 i 2022, aquest percentatge cau fins al 6% entre la població de més edat.

De tots els sectors culturals, el cinema és un dels més afectats, encara avui, per la pandèmia. Les mesures sanitàries preses arran de la COVID-19 van provocar un descens important en l'assistència a les sales de cinema, que no acaben de recuperar les seves xifres d’ocupació. Tot i els repunts experimentats el 2022, el sector encara registra aproximadament un 40% menys d'espectadors en relació amb la mitjana dels anys 2017 a 2019.

Aquesta mesura es correspon amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El seu component 24 vol facilitar l'accés a la cultura i fomentar el trànsit cap al nou entorn digital que permeti la incorporació de noves possibilitats i realitats. També en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides es reconeix la salvaguarda i la promoció de la cultura com a objectius.

El nou programa de subvencions se suma als ajuts directes a les sales que el Ministeri de Cultura i Esport va posar en marxa per contrarestar els efectes de la COVID-19. L’any 2022 va destinar més de 10 milions d'euros a 232 empreses i entitats, i un total de 476 sales d'exhibició repartides per tot el territori.

 

ANEXE. LLISTAT DE CINEMES ADHERITS AL PROGRAMA CINE SÉNIOR.

ILLES BALEARS

 

CINES CC.AA PROVINCIA

MULTICINES RÍVOLI

Illes Balears

Illes Balears

CINECIUTAT Illes Balears

Illes Balears

CINECIUTAT AMBULANTE Illes Balears

Illes Balears

ARTESIETE FAN Illes Balears

Illes Balears

CINESA FESTIVAL PARK 20

Illes Balears

Illes Balears

MULTICINES EIVISSA Illes Balears

Illes Balears

MULTICINES MANACOR  Illes Balears

Illes Balears

OCIMAX Illes Balears

Illes Balears

CINEMES CANAL SALAT ES MOIX NEGRE

Illes Balears

Illes Balears

OCINE PREMIUM PORTO PI

Illes Balears

Illes Balears

AUGUSTA Illes Balears

Illes Balears

OCIMAX MULTISALAS Illes Balears

Illes Balears