ICOMOS recolza la candidatura "Menorca Talayótica" per a la seva inscripció en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO

11/05/2023

ICOMOS recolza la candidatura “Menorca Talayótica” per a la seva inscripció en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO

L'informe favorable del Comitè Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), encara que no és vinculant, suposa un important suport per a la inscripció


El Ministeri de Cultura i Esport ha rebut l'informe del Comitè Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), organisme consultiu de la Convenció de Patrimoni Mundial de la UNESCO sobre béns culturals, amb la recomanació favorable a la inscripció en la Llista de Patrimoni Mundial de la candidatura “Menorca Talayótica. Una odissea ciclòpia insular”.

ICOMOS considera que la proposta ha demostrat posseir un “valor universal excepcional”, concepte clau per a poder ser inclosa en aquest prestigiós elenc, i compleix amb els requisits d'integritat i autenticitat necessaris.

La candidatura, impulsada per el Consell de Menorca amb el suport del Ministeri de Cultura i Esport, va ser presentada per primera vegada davant el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO en 2017.

En aquella ocasió, l'expedient no va ser avaluat positivament i va haver de ser revisat i ampliat. La seva presentació va tenir lloc de nou en 2021, però la invasió d'Ucraïna per part de Rússia va impedir la celebració de la reunió del Comitè prevista per a l'any següent a la ciutat russa de Kazan. Una vegada desbloquejada la situació, la pròxima reunió del Comitè d'avaluació de la UNESCO se celebrarà a la ciutat de Riad (l'Aràbia Saudita) del 10 al 25 de setembre d'aquest any. En ella, d'acord amb els informes favorables amb els quals compta la candidatura, es podria fer efectiva la declaració de “Menorca Talayótica”.

Una finestra a les cultures illenques prehistórica

Els jaciments arqueològics de Menorca són testimoniatge de l'ocupació de l'illa per comunitats prehistòriques. Aquests llocs mostren una àmplia diversitat d'assentaments prehistòrics i llocs d'enterrament. Els materials i estructures que daten de l'Edat del Bronze (1.600 a. C.) fins a l'Edat del Ferro Final (123 a. C.) mostren l'evolució d'una arquitectura “ciclòpia” construïda amb blocs de pedra de gran grandària, i d'una organització espacial que suggereix el sorgiment d'una societat jeràrquica.

Diferents orientacions astronòmiques i interconnexions visuals entre estructures prehistòriques indiquen l'existència de xarxes amb possibles significats cosmològics. En el seu conjunt, aquests llocs arqueològics i els seus paisatges associats brinden una finestra a les cultures illenques prehistòriques d'aquesta regió del Mediterrani occidental.

Entre aquestes estructures ciclòpies característiques es troben els hipogeus (coves artificials), els talayots (grans estructures còniques, generalment truncades), les taulas (construccions en forma de T formades per una gran llosa rectangular de pedra portant i un capitell piramidal invertit i truncat), els recintes de taula (recintes religiosos estructures compostes per planta absidal i façana còncava), navetes (que presenten forma de nau invertida i en alguns casos plantes arrodonides), i cases circulars i hipòstiles (sostres sostinguts per pilars).

La inclusió de “Menorca talayótica” en la Llista de Patrimoni Mundial la convertiria en el bé número cinquanta dels declarats Patrimoni Mundial a Espanya, la qual cosa fa del nostre país un dels més reconeguts a nivell internacional per la varietat, riquesa i qualitat del nostre patrimoni.