Mitma signa un acord amb Balears per a finançar amb més de 1,4 milions d'euros la compra de 24 habitatges per lloguer social

05/05/2023

Mitma signa un acord amb Balears per a finançar amb més de 1,4 milions d'euros la compra de 24 habitatges per lloguer social

L'objectiu del pla és incrementar el parc públic d'habitatge per a lloguer social mitjançant la concessió d'ajudes a les comunitats autònomes per a finançar fins al 60% del cost per a l'adquisició d'habitatges


El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha signat un acord amb Illes  Balears per finançar amb més de 1,4 milions d'euros l'adquisició de 24 habitatges per a lloguer social per part d'aquesta amb càrrec al Pla Estatal d'accés a l'habitatge (PEV) 2022-2025. El pressupost total per a aquesta actuació, incloent-hi l'aportació de 1,38 milions d'euros per l'administració autonòmica, ascendeix a gairebé 2,8 milions d'euros.

Amb aquest acord, subscrit a la fi de 2022, s'impulsa el parc públic d'habitatge en lloguer social o a preu assequible en diversos municipis de la Comunitat Autònoma.

Aquesta signatura se suma a altres acords subscrits amb Aragó, Canàries, Castella i Lleó, Galícia, Madrid, La Rioja i la Comunitat Valenciana, a través dels que Mitma finançarà amb 45,5 milions d'euros del Pla 2022-2025 l'adquisició de 568 habitatges per a lloguer social i durà a terme actuacions de rehabilitació en 283 d'elles. El pressupost, incloent-hi les aportacions dels governs regionals i locals, així com altres administracions i els promotors, aconsegueix els 76,3 milions d'euros.

Tots els acords s'emmarquen en Pla Estatal per a l'accés a l'Habitatge 2022-2025, que cofinança, entre altres mesures, l'increment del parc públic d'habitatge mitjançant la concessió d'ajudes a les comunitats autònomes, així com a les seves entitats vinculades o dependents, de fins al 60% del cost per a l'adquisició d'habitatges que passin directament a engrossir el parc públic en lloguer assequible o social.

El Pla Estatal d'Habitatge 2022-2025 dona continuïtat al pla executat entre 2018 i 2021 i forma part del Pla d'Habitatge en Lloguer Assequible (PVAA) posat en marxa pel Govern per a promoure la posada a la disposició dels ciutadans habitatges assequibles a través de diferents iniciatives.

Pla Estatal d'Habitatge

El Pla Estatal d'Habitatge compta amb diversos programes que articulen la concessió d'ajudes al lloguer; el finançament d'actuacions per a erradicar l'infrahabitatge i el barraquisme i per a millorar l'accessibilitat dels habitatges i promoure la regeneració i renovació urbana i rural de zones degradades:

- Programa d'ajuda al lloguer d'habitatge, incloent-hi mesures especials per a persones especialment vulnerables, població en situació de vulnerabilitat sobrevinguda o joves.

- Programa d'increment del parc públic d'habitatges.

- Programa de foment d'habitatges per a persones majors o persones amb discapacitat.

- Programa de foment d'allotjaments temporals, de models ‘cohousing’ d'habitatges intergeneracionals.

- Programa de posada a la disposició d'habitatges d'entitats públiques per al seu lloguer com a habitatge social.

- Programa de foment de la posada a la disposició de les comunitats autònomes i ajuntaments d'habitatges lliures per al seu lloguer com a habitatge assequible o social.

- Programa de millora de l'accessibilitat en i als habitatges.

- Programa d'ajuda a l'erradicació de zones degradades, del barraquisme i l'infrahabitatge.

- Programa d'ajuda per al pagament de l'assegurança de protecció del lloguer.

Per a activar els diferents programes d'ajudes en matèria d'habitatge durant els quatre anys de vigència del Pla 2022-2025, Mitma ja ha signat convenis amb totes les comunitats i ciutats autònomes, a excepció de País Basc i Navarra a causa del seu règim foral. Aquests 17 convenis compten amb una aportació per part del Ministeri de més de 1.420 milions d'euros.

Les comunitats autònomes, que són les que ostenten la competència en matèria d'habitatge, són les responsables de treure les convocatòries corresponents a les ajudes públiques establertes en el marc d'aquest Pla Estatal.

Els destinataris de les subvencions poden ser, segons el tipus de programa, tant persones jurídiques (administracions públiques, organismes públics, entitats de drets públic i privat, empreses, fundacions, entre altres) com a persones físiques (propietaris, arrendataris, persones especialment vulnerables o que hagin estat objecte de desnonament, persones sense llar i altres).