El Govern consolida la transformació de la Formació Professional amb una nova inversió de 1.307 milions d'euros

03/05/2023

El Govern consolida la transformació de la Formació Professional amb una nova inversió de 1.307 milions d'euros

Pilar Alegría subratlla “l'acord i el diàleg permanent amb els agents socials, les comunitats autònomes i la gran majoria de l'arc parlamentari” per a reformar la FP


El Consell de Ministres ha aprovat avui una nova inversió que consolida la transformació de la Formació Professional duta a terme pel Govern al llarg de la legislatura. Es tracta de cinc acords pels quals les comunitats autònomes rebran 1.307 milions d'euros per a diferents accions en l'àmbit de la FP.

Una primera partida de 299 milions d'euros va dirigida al desenvolupament de les mesures de modernització i creixement del sistema educatiu de la Formació Professional. D'una banda, s'ha donat el vistiplau a un programa de cooperació territorial per a l'impuls d'accions de qualitat dotat amb 25,7 milions. Aquest inclou la participació en la xarxa de centres d'excel·lència, mobilitat de professors i alumnes dins i fora d'Espanya i accions de difusió.

Per un altre, s'ha aprovat una inversió de 273,3 milions destinats a accions del Pla de Modernització de la FP com l'acreditació de competències professionals de més de 540.000 persones, la creació de prop de 1.500 grups bilingües (que equivalen a 44.670 noves places) i la posada en marxa de 304 aules de tecnologia aplicada i 444 aules d'emprenedoria.

La formació de treballadors és un altre dels àmbits d'acció d'aquests acords amb una inversió de 867,28 milions d'euros per a accions de la FP per a l'ocupació que aconseguiran a més de 217.000 treballadors emprats i aturats i amb una altra partida de 111,5 milions d'euros per a accions de qualificació i requalificació (reskilling i upskilling) que arribaran a 203.000 persones.

Finalment, el Consell de Ministres ha aprovat la distribució a les comunitats autònomes de 29,3 milions d'euros per al funcionament dels 1.047 centres de capacitació digital que ja existeixen i per a la creació de 314 més.

Aquests centres proporcionen formació digital bàsica a persones vulnerables per raó d'edat, nivell de formació, lloc de residència o pertinença a col·lectius en risc d'exclusió. “Una actuació d'un gran valor social, que beneficiarà especialment a dones”, tal com ha explicat la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría.

Amb aquesta nova inversió, el Govern ha destinat entre 2020 i 2023 a la transformació de la Formació Professional 6.041 milions d'euros, dels quals 2.185 procedeixen dels fons Next Generation.

“La nova FP és ja una realitat en marxa, amb un gran potencial de creixement per les sinergies que s'estan generant amb el teixit productiu”, ha subratllat Pilar Alegría. “Una via segura per a la reducció de l'atur juvenil, per a la millora de la competitivitat de les empreses i per a la reactivació de l'ascensor social a través de l'educació”, ha conclòs.