Més de 2.000 agricultors d'Illes Balears reben avui 1,7 milions d'euros per a compensar la pujada del preu dels fertilitzants

17/04/2023

Més de 2.000 agricultors d'Illes Balears reben avui 1,7 milions d'euros per a compensar la pujada del preu dels fertilitzants.

Aquestes ajudes compten amb una dotació total de més de 280 milions d'euros, que beneficiaran a 234.291 titulars d'explotacions agrícoles de totes les comunitats autònomes.


El Govern, a través del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), ingressarà aquest dilluns 1.740.758 euros en els comptes corrents dels 2.050 titulars d'explotacions agrícoles d'Illes Balears, que es beneficiaran de les ajudes d'Estat per a compensar la pujada del preu dels fertilitzants.

Aquestes ajudes compten amb una dotació total de 280.836.010 euros per als agricultors beneficiaris de totes les comunitats autònomes. La inversió es repartirà entre els 234.291 titulars d'explotacions agrícoles que figuren en el llistat definitiu publicat el passat 31 de març pel Fondo Español de Garantía Agraria (FEGA).

Aquestes ajudes d'Estat van ser aprovades pel Govern mitjançant el Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna i suport a la reconstrucció de l'illa de La Palma i a altres situacions de vulnerabilitat.

Els agricultors que avui reben el pagament són aquells que figuraven en la resolució provisional que es va publicar el 15 de febrer, que no van presentar al·legacions que requereixin una anàlisi detallada i que es troben al corrent de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

Els fons restants fins a aconseguir els 300 milions d'euros assignats a aquesta mesura es concediran amb posterioritat per a aquells titulars d'explotacions que reuneixin el conjunt de requisits necessaris per a percebre aquestes ajudes.

Així, a la fi d'abril es realitzarà una segona comprovació per a verificar si aquells titulars que no estaven al corrent de les seves obligacions han esmenat aquesta circumstància i puguin així rebre les seves ajudes.

Les ajudes es concedeixen a les superfícies de cultius permanents i terres de cultiu (exceptuats guarets i pastures temporals) que hagin estat elegibles per al cobrament de les ajudes directes de la Política Agraria Común (PAC) en la campanya 2022, fins a un màxim de 300 hectàrees per beneficiari.

Campanya de la Política Agraria Común (PAC)

Així mateix, el FEGA ha remès a les comunitats autònomes, per a la seva anàlisi, al·legacions relacionades amb aspectes de la campanya de la Política Agraria Común (PAC) 2022. Posteriorment, es procedirà a la resolució de les mateixes i, si escau, al pagament de les ajudes corresponents.

Els agricultors i ramaders que encara no hagin rebut els pagaments de les ajudes directes de la PAC corresponent a la sol·licitud única de la campanya 2022, i finalment els rebin dins el període ordinari per a efectuar el pagament, seran comunicats novament per les comunitats autònomes al FEGA i inclosos d'ofici en una nova resolució complementària de titulars d'explotacions agrícoles.

A través d'aquest enllaç de la pàgina web del FEGA, es pot consultar més informació sobre les ajudes per l'encariment dels fertilitzants:

https://www.fega.gob.es/es/ayudas-excepcionales-productores-sectores-agrarios/ayudas-fertilizantes