La delegada del Govern i el coronel en cap de la Guàrdia Civil a Balears presenten els convenis Viogen signats amb Alaior, Ferreries i Sant Lluís.

La delegada del Govern i el coronel en cap de la Guàrdia Civil a Balearspresenten els convenis Viogen signats amb Alaior, Ferreries i Sant Lluís

30/03/2023

La delegada del Govern i el coronel en cap de la Guàrdia Civil a Balearspresenten els convenis Viogen signats amb Alaior, Ferreries i Sant Lluís

Els tres municipis de Menorca s'incorporen a la xarxa de protecció


La delegada del Govern d’Espanya a les Illes Balears, Aina Calvo, i el coronel en cap de la Guàrdia Civil a Balears, Alejandro Hernández Mosquera, han presentat avui a Menorca els convenis Viogen signats amb Alaior, Ferreries i Sant Lluís que, d’aquesta manera, s’incorporen a la xarxa de protecció de les víctimes de violència de gènere. Amb aquests tres són ja 17 els ajuntaments on funciona el sistema de seguiment a l’arxipèlag.

A l’acte han participat les batlesses de Sant Lluís, Carolina Marquès, i de Ferreries, Joana Febrer, i el batle d’Alaior, José Luis Benejam, així com els responsables de les policies locals d’aquests municipis. També hi han estat presents la directora insular de l’Administració General de l’Estat a Menorca, Isabel López Manchón, i el cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona d’aquesta illa, Juan Manuel Gil.

La delegada, Aina Calvo, ha destacat que “l’acció col·lectiva de les institucions, les forces i cossos de seguretat, les entitats socials i la ciutadania han fet possible avançar i que la denúncia pública sigui unànime i contundent, que es posi setge als maltractadors i que cap situació d’abús no trobi empara en la foscor i el silenci d’altres temps". Calvo ha afegit que l’erradicació dela violència masclista “és un dels grans desafiaments actuals”: “es tracta d’unaqüestió d’Estat a la qual li donam la màxima prioritat i urgència”, ha dit.

Per la seva banda, el coronel Alejandro Hernández Mosquera ha agraït la implicació dels tres municipis menorquins -els primers de l’illa on aquest sistema ja està en funcionament- “en la lluita de tots i totes contra la violència sobre la dona”. “Avui estem d’enhorabona” , ha afegit el cap de la Guàrdia Civil a les illes. 

Seguiment ràpid, integral i efectiu

El sistema Viogen, en funcionament des de 2007, centralitza totes les dades de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i dels agents judicials i socials sobre cada cas de violència de gènere, la qual cosa en permet el seu seguiment i la protecció ràpida, integral i efectiva de les dones que pateixen maltractament i dels seus fills, a qualsevol part del territori nacional.

Actualment hi ha unes 3.200 dones d’alta a aquest sistema en tot l’arxipèlag, i d’elles més de 170 estan a Menorca.