Luis Planas destaca que la nova PAC concedeix per primera vegada un tracte diferenciat a les Illes Balears per la seva condició d'insularitat

27/03/2023

Luis Planas destaca que la nova PAC concedeix per primera vegada un tracte diferenciat a les Illes Balears per la seva condició d'insularitat

Els agricultors i ramaders balears afronten costos de producció superiors als de la península i tenen més dificultats d'accés als mercats per comercialitzar els seus productes


El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha destacat avui que la comunitat autònoma de les Illes Balears té, per primera vegada, un tractament diferenciat en el sistema d'ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) per atendre les singularitats de l'activitat agrícola i ramadera en aquest territori que, per la seva condició d'insularitat, implica uns costos de producció superiors.

El ministre ha explicat que la situació d'insularitat dificulta l'accés als mercats, tant per a l'adquisició d'inputs i matèries primeres, la qual cosa ocasiona costos de producció superiors a la península, com per a la comercialització dels seus productes agroalimentaris. L'estructura productiva de Balears es caracteritza per explotacions de petita dimensió.

El pla estratègic nacional per a l'aplicació de la reforma de la PAC a Espanya ha tingut en compte de manera integral la insularitat per al conjunt de les seves mesures, amb la creació d'una regió de pagament específica i única per a aquesta comunitat autònoma. El ministre ha recordat que en a l'anterior model hi havia 50 regions de pagament i cap específica per a Balears, que sí que la disposa ara, quan el número total s'ha reduït a 20. I ha explicat que significa un mecanisme de suport en els diferents aspectes de la PAC. També ha recalcat que l'agricultura de Balears té futur.

Fins ara, la particularitat insular només era tinguda en compte per suplementar les ajudes associades, però no per al règim de pagament bàsic, que constitueix el gruix principal dels abonaments directes (a partir d'aquest any format per l'ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat i el pagament redistributiu complementari).

Aquesta consideració específica tindrà com a conseqüència que els agricultors i ramaders balears vegin incrementada l'ajuda bàsica a la renda de la PAC en un 48% respecte al pagament bàsic del període anterior. A més, ha explicat que la implantació per primera vegada del pagament redistributiu per al suport als petits agricultors té especial rellevància a Balears, ja que la seva estructura agrària està caracteritzada per explotacions molt fragmentades.

L'any 2021 van tenir dret a ajudes de la PAC 5.397 agricultors i ramaders balears, que van percebre un total de 30,4 milions d'euros. El ministre ha afirmat que el 99% dels beneficiaris mantindran o veuran incrementat el volum de les seves ajudes en el nou període.

El ministre ha mantingut avui una reunió amb les organitzacions agràries d'Illes Balears i ha visitat dues explotacions molt significatives, la Cooperativa del Camp Mallorquí, l'única de segon grau en la comunitat autònoma, i la finca És Bosc Vell, principal criadora i productora de porc negre mallorquí, una de les quatre espècies de porcí que té el reconeixement de raça autòctona 100%. En la visita a la cooperativa, el ministre ha estat acompanyat per la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Petxina, qui també ha assistit a Es Bosc Vell.

Sobre Camp Mallorquí, Planas ha destacat que és un exemple de bona feina del sector cooperatiu, perquè en un territori amb explotacions tan atomitzades agrupa 14 cooperatives amb més de 2.550 socis que suposa a més la integració de diversos sectors productius com l'ametlla, la garrofa, els cereals o l'oli d'oliva. El ministre ha ressaltat la importància que Balears disposi de 20 productes amb segell de qualitat reconeguda, entre Denominacions d'Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides, ja que en una terra on les produccions no són quantitativament molt rellevants, la qualitat i la diferenciació permeten generar valor i garantir la rendibilitat.