El Ministeri de Justícia impulsa el pla Justícia 2030 al costat de les comunitats autònomes

03/03/2023

El Ministeri de Justícia impulsa el pla Justícia 2030 al costat de les comunitats autònomes

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha destacat que el pla Justícia 2030 contempla “ambiciosos projectes de transformació del Servei Públic de Justícia”.


El Ministeri de Justícia, dirigit per Pilar Llop, ha celebrat avui, a Palma (Illes Balears), la Conferència Sectorial de Justícia en la qual s’ha impulsat el pla Justícia 2030 amb les comunitats autònomes (CCAA) amb competències con competències transferides.

En la seva intervenció, la ministra de Justícia ha destacat que l'impuls al pla Justícia 2030 és un assoliment del cogovern i “del diàleg com a mètode”, i ha assenyalat que aquest pla contempla “ambiciosos projectes de transformació del Servei Públic de Justícia”.

Segons Llop, “el canvi organitzatiu que la Justícia demandava des de fa anys ja s'està materialitzant, i això s'aconsegueix gràcies a decisions polítiques deliberades i consensuades”.

El pla Justícia 2030 que impulsa el Ministeri que lidera Llop se sustenta en tres lleis d'eficiència: la Llei d'Eficiència Processal, la Llei d'Eficiència Organitzativa i la Llei d'Eficiència Digital, ara mateix en tràmit parlamentari.

D'entre els múltiples projectes contemplats en les lleis d'eficiència, la ministra de Justícia ha posat l'accent en les Oficines de Justícia en els municipis: “Hem implementat la primera Oficina de Justícia en els municipis en territoris insulars, a l'illa de Formentera, que també facilitarà el Servei Públic de Justícia per als ciutadans i ciutadanes”.

D'altra banda, també s'ha abordat l'estat d'execució dels projectes del pla Justícia 2030 que les CCAA han dissenyat amb l'ajuda de Justícia2030/Fons de Recuperació, Transformació i Resiliència per a 2022, i que ja estan en execució; així com la modificació de l'acord de distribució de fons entre les CCAA.

 

Tramitació de 70 noves unitats judicials pel 2023

En el marc de la Sectorial, la ministra de Justícia ha anunciat l'inici dels tràmits per a la creació de 70 noves unitats judicials dins de la programació de l'exercici 2023. Amb aquest objectiu, el secretari general per a la Innovació i Qualitat del Servei Públic de Justícia, Manuel Olmedo, ha enviat oficis, en el dia d'avui, a totes les comunitats autònomes perquè realitzin els estudis oportuns i proposin al Ministeri de Justícia el número i naturalesa jurisdiccional d'aquestes unitats judicials.

També s'ha enviat un ofici al Consell General del Poder Judicial, que farà un informe sobre aquest tema.

 

Nou Registre Civil

A més, en la trobada de Justícia amb les CCAA s'ha tractat l'estat d'implementació del nou Registre Civil, que té com a data el 30 de setembre del 2025, per a estar en funcionament en tot el territori nacional.

La Llei 20/2011, de 21 de juliol, és una norma que converteix el Registre Civil en un registre individual on s'inscriuran tots els fets i actes que afectin una persona al llarg de la seva vida.

El nou Registre Civil, que està sent finançat amb Justícia2030/Fons de Recuperació, Transformació i Resiliència, comptarà amb una base de dades comuna i amb una aplicació informàtica única, i totes les oficines estaran connectades electrònicament

 

Estàndard de rehabilitació de seus sostenible

Finalment, s'ha abordat l'estàndard de rehabilitació sostenible amb l'objectiu d'impulsar polítiques de transició ecològica i de lluita contra el canvi climàtic.

En la trobada s'han explicat les mesures impulsades pel Ministeri per a reformar els edificis de l'Administració de Justícia i millorar l'eficiència energètica, donant així, compliment dels objectius definits per la Unió Europea a la descarbonització dels edificis públics.

En la Sectorial a Palma, han acompanyat a la ministra, per part del Ministeri de Justícia, el secretari d'Estat de Justícia, Tontxu Rodríguez; la sotssecretària de Justícia, Ana Sánchez; el secretari general per a la Innovació i Qualitat del Servei Públic de Justícia, Manuel Olmedo; i la directora general del Servei Públic de Justícia, Maria dels Àngels García Vidal.