El Govern estatal quadruplicarà la inversió anual al Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears

28/02/2023

El Govern estatal quadruplicarà la inversió anual al Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha destacat que el Govern d'Espanya està enfortint el sistema científic i tecnològic dels territoris per a millorar la vida dels ciutadans i fer d'Espanya un país de futur i benestar.


El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'acord pel qual el Ministeri de Ciència i Innovació destinarà 46,5 M € al Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) entre 2024 i 2033, lo que suposa quadruplicar l'aportació mitjana anual en passar de 1,2 M € entre 2007 i 2023 a 4,6 M € entre 2024 i 2033.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha destacat que el Govern d'Espanya està enfortint el sistema científic i tecnològic dels territoris per millorar la vida dels ciutadans i fer d'Espanya un país de futur i benestar.

SOCIB 2030: Bessó Digital del Mediterrani

Aquesta inversió contribuirà al desenvolupament d'una nova instal·lació denominada SOCIB 2030: Bessó Digital del Mediterrani, una representació digital de la Mar Mediterrània que simularà -amb dades en temps real i dades històriques- possibles escenaris de futur mitjançant models de predicció.

Aquesta eina innovadora i interactiva ajudarà a protegir el medi marí i la costa, a donar respostes a crisis ambientals en temps real i a fer front al canvi climàtic. També permetrà acostar el coneixement als ciutadans, al sector públic i privat i millorar les decisions.

De manera addicional, el Ministeri de Ciència i Innovació està destinant 7,5 milions d'euros per a cofinançar, al costat del Govern Balear, la nova seu del SOCIB en el Pol Marí de Balears.

El Ministeri també ha concedit més de mig milió d'euros al SOCIB gràcies als fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la millora del seu equipament.

El SOCIB

El SOCIB és un consorci finançat al 50% pel Ministeri de Ciència i Innovació i el Govern Balear que forma part del mapa espanyol d'Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS).

Està constituït per una xarxa d'instal·lacions i equips dedicats a l'observació i la recerca del medi marí i la seva activitat se centra en el Mediterrani Occidental, incloent-hi les Illes Balears i zones adjacents.