Más de 2.000 agricultores de Illes Balears recibirán ayudas para compensar la subida del precio de los fertilizantes

15/02/2023

Més de 2000 agricultors d'Illes Balears rebran ajudes per compensar la pujada dels fertilitzants

Aquestes ajudes, que compten amb un pressupost total a prop dels 300 milions d'euros, suposaran més 1,8 milions d'euros per Illes Balears i s'emmarquen en el Reial decret llei aprovat pel Govern com a resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna.


Un total de 2.183 titulars d'explotacions agrícoles es beneficiaran dels 1.825.391 euros que el Govern destinarà a Illes Balears per compensar la pujada de preu dels fertilitzants. Els beneficiaris de les ajudes poden consultar en el llistat provisional publicat aquest dimecres pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a aquest enllaci.

Aquestes ajudes, que compten amb un pressupost total de 296.999.081 euros per a totes les comunitats autònomes, foren aprovades per al Govern mitjançant el Reial Decret llei 20/2022, el 27 de desembre, de mesures en resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna i en suport a la reconstrucció de l'illa de La Palma i altres situacions de vulnerabilitat.

L'ajuda es concedeix a les superfícies de cultius permanents i terres de cultiu (exceptuant guarets i pastures temporals) que hagin sigut elegibles per al cobrament de les ajudes directes de la Política Agrària Comú (PAC) a la campanya 2022.En el cas de les Illes Balears, un total de 77.088 hectàrees seran susceptibles de rebre aquesta subvenció.

Es concediran ajudes quan l'import a percebre resulti igual o superior als 200 euros, i fins a un màxim de 300 hectàrees per beneficiari, en les que es prioritzarà la superfície de regadiu. Està previst que els beneficiaris que compleixin amb les condicions establertes per accedir a aquesta ajuda i que no han presentat al·legacions poden percebre aquestes ajudes abans que finalitzi el mes d'abril, a l'objecte que puguin comptar amb aquests suports de cara a l'abonat de cobertura.

Basant-se en la data provisional d'explotacions subvencionables i al nombre d'hectàrees que serien elegibles per aquesta ajuda, que se situen a aproximadament 10,6 milions d'hectàrees, i per evitar superar la quantia màxima estimada per al tipus de superfície, s'ha realitzat un ajust lineal als imports unitaris indicats en el Reial Decret llei, de tal manera que s'ha establert un import unitari de 20,82 euros per hectàrea de superfície de secà i de 52,06 per hectàrea de superfície de regadiu.

El pressupost assignat és de 297 milions d'euros, ja que s'ha reservat a una borsa de 3 milions d'euros per atendre possibles al·legacions.

Publicada la llista provisional de beneficiaris a la web del FEGA

En el tauler d'anuncis de la seu electrònica del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), es pot consultar el llistat provisional de beneficiaris, la relació dels titulars d'explotacions agrícoles que poden optar a les ajudes, juntament amb el nombre d'hectàrees de secà i de regadiu computades i la quantia de l'ajuda a percebre.

Els interessats disposen d'un termini de deu dies hàbils (des del 16 de febrer fins a l'1 de març) per a realitzar al·legacions, que hauran de presentar-se exclusivament a través del formulari d'al·legacions de la seu electrònica del FEGA. Es pot consultar més informació en la pàgina web del FEGA, en aquest enllaci.