La DGT reforça el control sobre les distraccions al volant, que provoquen tres de cada 10 accidents mortals

14/09/2022

La DGT reforça el control sobre les distraccions al volant, que provoquen tres de cada 10 accidents mortals

Després d’un minut i mig de parlar pel mòbil mentre es condueix, fins i tot a través del sistema de mans lliures, es deixen de percebre el 40% dels senyals, segons diversos estudis


La Direcció General de Trànsit (DGT) ha desplegat aquest mes de setembre a les Illes Balears la seva campanya contra les distraccions al volant. La iniciativa té com a objectiu reduir aquest factor de risc en la conducció, que és responsable del 31% dels accidents amb víctimes mortals, segons dades que corresponen a 2020. Es tracta de la causa més freqüent d’aquest tipus de sinistres, seguida del consum d’alcohol i la velocitat.

La cap provincial de Trànsit a les Illes Balears, Francisca Ramis, ha explicat que, segons els estudis, l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix multiplica per quatre el risc de patir un accident; fins i tot quan s’empra el sistema de mans lliures, després d’un minut i mig d’haver-se iniciat la conversa “el conductor no percep el 40% dels senyals, la seva velocitat mitjana baixa un 12%, s’accelera el ritme cardíac bruscament i es tarda més en reaccionar”. “Marcar un nombre, respondre una cridada o un ‘whatsapp’, fumar o manipular la ràdio o el reproductor de CD mentre es condueix implica retirar la vista de la carretera i perdre el control del vehicle durant uns instants”, recalca Ramis.

La DGT ha dut a terme aquest dimecres a Palma l’acció de conscienciació adreçada als conductors que desenvolupa en col·laboració amb l’Associació de Lesionats Medul·lars i Grans Discapacitats (ASPAYM), per alertar del risc greu que suposa circular amb un excés de velocitat o baix els efectes de l’alcohol o d’altres drogues. Amb aquest objectiu, s’han practicat controls en els quals voluntaris d’ASPAYM han acompanyat els agents de trànsit per explicar el seu testimoni, ja que molts d’ells han estat víctimes d’accidents de circulació. Els experts asseguren que rebaixar en 10 km/h el límit de velocitat redueix al voltant d’un 10% la mortalitat en el cas de que es produeixi un sinistre.

L’acte ha comptat amb la participació de la delegada del Govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, i del Comandant en Cap del Sector de Trànsit de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Manuel Aguilera. Calvo ha insistit en què “distracció i velocitat són una combinació molt perillosa al volant, que posa en risc no només la vida de qui condueix sino també de la resta de les persones que viatgen en el vehicle i d’altres conductors o vianants”. La delegada ha subratllat que reduir el màxim aquests factores repercuteix en una baixada notable de les estadístiques de la sinistralitat.

A les campanyes anteriors de la DGT, tres de cada 10 vehicles que es van inspeccionar foren finalment denunciats per infracció.