La Guàrdia Civil desarticula el 'Clan dels Lobato', una banda organitzada dedicada a la comissió de robatoris amb força en empreses de Mallorca

29/08/2017

Han estat detingudes 10 persones i s'han intervingut 11.145 € en metàl·lic, joies i útils per perpetrar els robatoris / També s'han dut a terme 12 registres domiciliaris en els municipis de Llucmajor, Inca, Lloret de Vistalegre i Palma de Mallorca


La Guàrdia Civil, en la denominada 'Operació Ciconia', ha desmantellat una organització criminal dedicada a la comissió de robatoris amb força que actuava en habitatges i empreses de la illa de  Mallorca, principalment.

La fase d'explotació d'aquesta operació es va iniciar aquesta mateixa setmana, quan la Guàrdia Civil va dur a terme les primeres detencions practicades al moment en què el grup criminal es disposava a perpetrar un nou robatori. Seguidament es van desplegar prop d'un centenar d'agents, que de manera simultània, van dur a terme el registre de 12 domicilis situats en diferents  localitats de la Illa, concretament cinc a Palma, cinc a Inca, un a  Llucmajor i un altre a  Lloret de Vistalegre.

Es tracta d'una recerca sense precedents en l'àmbit en les Illes Balears, tenint en compte la consolidació en el temps de l'activitat delincuencial del grup neutralitzat i la seva alta especialització, fet que feia necessari des d'un principi la implicació de nombrosos efectius dedicats a la recerca, així com un laboriós treball d'anàlisi de conducta criminal.


Grup criminal sota estricta jerarquia

Els ara detinguts formaven el grup criminal sota una estricta jerarquia, en la qual cada membre de la banda tenia un rol diferent, mentre uns eren especialistes a obrir ‘butrones’, uns altres desactivaven sistemes d'alarma, uns altres havien realitzat seguiments i vigilàncies a les futures víctimes dels seus robatoris, explicant en totes les seves actuacions amb un graó de seguretat orientat a garantir la impunitat de les seves actuacions.

Durant diversos mesos, la Guàrdia Civil ha vingut estudiant les pautes de conducta de cadascun dels integrants del grup, arribant a perfilar els seus criteris de selecció d'objectius, el procedir abans i després de cada fet delictiu, informació que avaluada de manera continuada, feia possible esquematitzar l'estructura i el seu funcionament possibilitant el desmantellament del grup.

D'aquesta manera els investigadors van poder determinar l'ocupació de zulos per ocultar els efectes sostrets evitant l'acció policial immediata, permetent al mateix temps garantir l'establiment d'un canal d'encobriment segur.

S'han recuperat un important nombre d'efectes sostrets, les joies ocupen la part proporcional més important, part de les quals ja han estat retornades als seus legítims propietaris, així com la quantitat d'11.145 € en metàl·lic.

En la fase d'explotació de l'operació han intervingut diverses unitats de la Guàrdia Civil, totes elles de Balears. Les actuacions s'han dut a terme sota la tutela del Jutjat Instrucció número 10 de Palma i la Fiscalia de les Illes Balears.