La Guàrdia Civil deté a Mallorca, Madrid, Burgos i Segòvia a 94 integrants d'una xarxa dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional

08/07/2016

S'han practicat 115 registres domiciliaris i s'han confiscat 17 quilos de cocaïna, 10 quilos de substància de tall, 2 quilos de metanfetamina, 45 quilos d'haixix, 6 armes de foc i 12 vehicles d'alta gamma


La Guàrdia Civil, en el marc de la 'Operació IRON BELT', ha detingut a Mallorca, Madrid, Burgos i Segòvia a 94 integrants d'una xarxa dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional i al blanqueig de capitals procedents de la venda de la substancia estupefaent.

S'han realitzat 115 registres domiciliaris i s'han confiscat 17 quilos de cocaïna, 10 quilos de substància de tall, 45 quilos d'haixix, 2 quilos de metanfetamina, 1’5 quilos de benzocaína i diferents quantitats d'heroïna, ketamina, èxtasi, etc., a més de 6 armes de foc i dos dipòsits de munició per a arma curta, així com més de 300.000 euros en efectiu i 12 vehicles d'alta gamma.

Així mateix, s'ha procedit al bloqueig de 127 productes i comptes bancaris, havent-se detectat transferències d'importants quantitats de diners a paradisos fiscals anés de la Unió Europea.

La recerca es va iniciar quan especialistes de Policia Judicial de la Guàrdia Civil van detectar que diverses persones, residents en Illes Balears, podien estar dedicant-se al tràfic de drogues, mantenint contactes amb altres estructures delictives assentades en la península amb contacte directe per a les activitats il·lícites als Països Baixos (Holanda).

Els integrants d'aquesta organització traslladaven la droga des dels Països Baixos fins a Espanya utilitzant per a això vehicles amb sofisticats dobles fons per evitar que la substancia estupefaent fos trobada en possibles controls policials.

Per negociar l'enviament d'aquestes substàncies, els capitosts de la xarxa es desplaçaven directament als Països Baixos per gestionar-ho directament i posteriorment tornaven al nostre país a l'espera de rebre la mercaderia prohibida i distribuir-la a diferents punts de la geografia nacional.


Primera fase de l'operació

En la primera fase de l'operació, el passat mes de maig, es va poder interceptar un paquet que contenia 1,3 quilos de cocaïna, la destinació final de la qual era l'Illa d'Eivissa.

A la seva vegada a Mallorca i arran de la citada aprehensió, es van dur a terme 19 registres domiciliaris i es va procedir a la detenció de 27 persones, sent desmantellat un complex laboratori per a adulteració i transformació de la cocaïna, amb la intervenció de motlles, premsa, balances i altres instruments per a aquesta fi i la confiscació de més de 5 quilos de cocaïna (4,7quilos en pols i 700 ml. de líquida), 1/2 kg de Cristall, 3 kg d'haixix, un laboratori complet on manipulava la droga, 3 kg de substància de tall i 5 kg de marihuana.


Segona fase de l'operació

Posteriorment es va localitzar al grup que s'encarregava del proveïment de l'organització principal, assentada a la illa de Mallorca, per la qual cosa es va detenir a 27 persones a les províncies de Burgos, Segòvia i Madrid, on es van confiscar diversos quilos de cocaïna, així com abundant substància de tall per a l'adulteració de la mateixa. Així mateix, es va desmantellar un 'quiosquet financer' que la xarxa utilitzava per blanquejar els diners obtinguts de les seves activitats il·lícites, sent detectades multitud de transferències monetàries a entitats bancàries situades en paradisos fiscals.

Per tractar d'ocultar els grans beneficis econòmics que genera aquesta activitat delictiva, els integrants de l'organització comptaven amb empreses pantalles i testaferros.


Registres a Son Banya, Coll d’en Rabassa, Llucmajor, Sant Jordi, S’Aranjassa i Alcúdia

Finalment el dia d'avui, després de comprovar que l'organització investigada travava d'augmentar la importació de substàncies estupefaents en Illes Balears, amb motiu de l'època estival, s'ha dut a terme l'explotació final de l'operació, sent detingudes més 40 persones a Mallorca, participant en l'operatiu uns 300 agents de diferents unitats de la Guàrdia Civil, realitzant-se un total de 42 registres domiciliaris a Son Banya, Coll d’en Rabassa, Llucmajor, Sant Jordi, S’Aranjassa, Palma i Alcúdia.

La recerca ha tingut una durada de 17 mesos, sent de gran complexitat a causa de l'experiència prèvia amb la qual explicaven la majoria dels membres de l'organització ara desmantellada, molts d'ells pertanyents a dos clans històrics del narcotràfic a Balears, amb nombrosos antecedents penals i policials per fets similars, sent d'especial rellevància l'opacitat amb la qual actuaven així com les grans mesures de seguretat que mantenien.

La recerca continua oberta pel que no es descarta que es produeixin noves detencions.

L'operació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció nº 11 de Palma de Mallorca i la Fiscalia Antidroga de Illes Balears, ha estat realitzada per la Guàrdia civil d'Illes Balears amb la col·laboració de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Palma de Mallorca, que s'ha encarregat del concernent al Blanqueig de Capitals.