Illes Balears comptarà amb un augment del 10% del nombre d'agents policials de reforç durant els propers tres mesos

30/06/2016

Amb aquest nou increment l'operatiu especial del Pla Turisme Segur ha crescut un 138% en els darrers quatre anys / Les patrulles mixtes amb agents estrangers també allargaran la seva presència durant els propers 90 dies


Illes Balears comptarà amb un increment del 10% dels reforços policials durant els propers tres mesos pel que fa al mateix període de l'any anterior, dins de l'operatiu especial de seguretat per a la temporada estival del Pla Turisme Segur 2016 del Ministeri de l'Interior. Amb aquest augment les xifres de reforços a les Illes han pujat un 138% en els últims quatre anys.

El Pla Turisme Segur contempla una sèrie de mesures preventives que tenen per principal objectiu incrementar la seguretat ciutadana a les zones turístiques, essencialment a través de la incorporació de reforços per a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en tals zones.

El Govern ha tornat a mostrar una “sensibilitat especial” amb Balears, reconeix el secretari general de la Delegació, Evelio Antich, “no només per l'augment del reforç sinó pel fet que sigui l'única Comunitat Autònoma on els agents destinats romandran fins al 30 de setembre”, ja que en la resta del país el Pla Turisme Segur finalitza el 31 d'agost.

La unitat que més es reforça és la de Seguretat Ciutadana tant de la Policia Nacional com de la de la Guàrdia Civil (inclou Tràfic, Servei Marítim, brigades mòbils, antidisturbis…), sent els nuclis més conflictius com Calvià, Platja de Palma o Sant Antoni de Portmany els que més reforços acolliran o on aquests tindran especial atenció.

Després de l'èxit obtingut els últims estius, aquesta campanya estival també hi haurà patrulles mixtes que inclouran a policies d'Alemanya, França i Itàlia al costat de guàrdies civils. El desplegament serà similar al del passat estiu quant a nombre d'efectius, però a diferència aquest 2016 els estrangers també allargaran la seva presència durant els propers 90 dies.

En concret, la Policia alemanya estarà present en Cala Rajada i zones properes, els francesos (amb seu a Sóller) s'encarregaran de controlar principalment els ports esportius de la Illa i els italians es repartiran entre l'illa d'Eivissa i especialment Formentera. En total 8 agents, de l'1 de juliol al 30 de setembre (un mes més que en 2015).


Oficines SATE i ALERTCOPS

Al costat de l'objectiu d'augmentar la seguretat, el Pla Turisme Segur té la fi d'atendre més ràpida i eficaçment als turistes víctimes de delictes. Així, a més dels reforços propis i de les patrulles mixtes, el Pla Turisme Segur 2016 compte també amb les oficines SATE (Servei d'Atenció al Turista Estranger), havent signat ja el Ministeri de l'Interior un total de 9 en Illes Balears de les 24 que hi ha repartides per tota Espanya.

Dins de l'aposta del Ministeri de l'Interior per les noves tecnologies, el Pla Turisme Segur també compta amb Alertcops, una aplicació mòbil gratuïta -disponible en espanyol i anglès- que permet enviar una alerta geolocalizada als cossos policials, facilitant al ciutadà la possibilitat d'avisar sobre un delicte o situació de risc de la qual és víctima o testimoni.