La Unitat Militar d'Emergències (UME) arriba a Eivissa per a la campanya de lluita contra incendis forestals 2016

14/06/2016

Des de demà efectius de l'III Batalló d'Intervenció de la UME (BIEM III) estaran fixos a la pitiusa major per recolzar i reforçar el dispositiu estival contra incendis / L'acord promogut per la Delegació del Govern des de 2015 permetrà albergar un destacament fix en Sa Coma que asseguri una resposta més ràpida davant una possible intervenció


Les instal·lacions de l'antic aquarterament de Sa Coma a Eivissa albergaran a partir de matí, 15 de juny, una Unitat d'Intervenció de lluita contra incendis forestals pertanyent al BIEM III, amb seu a Bétera (València), durant la campanya d'estiu.

La unitat es compon de tres militars, tres vehicles autobomba de LCIF, un camió de material i dos vehicles lleugers que s'han desplaçat via marítima des de València. Demà les autoritats del Consell Insular d’Eivissa, del Govern balear i el director insular de l'Administració General de l'Estat de la Delegació del Govern, Roger Sales, tenen prevista una visita a les instal·lacions en les quals s'allotjarà aquest personal.

D'aquesta forma, del 15 de juny fins al final de la campanya d'incendis forestals, la UME disposarà de destacaments a les tres illes principals de l'Arxipèlag balear.


Primera reunió abril de 2015

L'acord que ha possibilitat la presència fixa d'una unitat de la UME a Eivissa va ser promogut des d'aquesta Delegació del Govern des de primers de 2015, després d'una primera reunió de la llavors delegada Teresa Palmer amb els anteriors president insular Vicent Serra i conseller d’AAPP, que va tenir lloc a la seu del Consell Insular d’Eivissa el 21 d'abril de 2015 a petició del tinent coronel Javier Moreno, cap de l'III Batalló de la UME.

L'objectiu, ara complert, era aconseguir un acord que permeti que aquesta unitat militar compti amb un espai permanent a la Illa durant la temporada d'estiu amb l'objectiu d'escurçar el temps de resposta en cas de ser necessària la seva intervenció en incendis forestals, ja que només serà necessari mobilitzar el personal i transportar-ho a la illa en helicòpter des de la Península, evitant esperar la disponibilitat de les navilieres perquè els vehicles i els mitjans antiincendios arribin a Eivissa. Això provocava un retard de diverses hores en els fases inicials dels incendis.

L'acord aconseguit inicialment establia que el Consell cedirà un especio en les instal·lacions de Sa Coma per poder guardar 10 vehicles de forma permanent els mesos d'estiu i acollir, en cas d'emergència, a 50 militars de l'III Batalló de la UME.


Visita obres UME Sa Coma a l'abril

L'ex delegada del Govern Teresa Palmer va visitar les obres de Sa Soma el passat mes d'abril i va mantenir una última reunió amb els actuals representants del Consell eivissenc i el Govern balear on aquests es van comprometre a tenir condicionat per a aquesta campanya 2016 una casa per albergar una primera reguarda fixa de la UME en les instal·lacions de Sa Coma.

De cara al futur, s'espera que el projecte de rehabilitació d'una de les naus de Sa Mengi pugui acabar acollint a mig centenar de militars cada estiu.