El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient formalitza l'acta de lliurament de les dessaladores de Ciutadella (Menorca) i Santa Eulalia (Eivissa) amb el Govern balear

11/05/2016

Amb la signatura d'aquest document l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental assumirà l'explotació i el manteniment d'ambdues infraestructures / Aquest acte se celebra després que el Govern d'Espanya impulsés la passada legislatura la solució a la situació de les dues *desaladoras, que va culminar al desembre en resoldre el contracte de concessió de les obres i assumir el pagament de la indemnització per la liquidació de tots dos contractes


El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient ha formalitzat l'acta de lliurament de les plantes dessaladores de Ciutadella (Menorca) i de Santa Eulalia (Eivissa) amb l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental del Govern de les Illes Balears.

L'Agència autonòmica s'ocuparà, a partir d'ara, de l'explotació, manteniment i engegada de les instal·lacions, que continuaran sent de titularitat estatal.

L'acord aconseguit entre el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient i el Govern balear, subscrit per la directoral general de l'Aigua del Ministeri, Liana Ardiles, i per la directora general de Recursos Hídrics de Balears i vicepresidenta de la Agència Balear de l'Aigua de la Qualitat Ambiental, Joana Garau, permet posar en valor la inversió en dessalació realitzada a Balears i suposa un gran avanç de cara a garantir el subministrament d'aigua als residents i als milers de visitants que acullen les Illes.

Ja a mitjan passat mes de febrer el Ministeri va posar ambdues infraestructures a la disposició del Govern balear per a la seva explotació i posada en servei, després de la subscripció de les actes de reconeixement i inspecció, concloent el procés amb el lliurament que avui han formalitzat ambdues parts.


DESBLOQUEJO DE LES DUES DESSALADORES AL DESEMBRE

Abans, el passat mes de desembre, el Govern d'Espanya va desbloquejar la situació de les dessaladores de Menorca i Eivissa, després de molts mesos de treball, en resoldre els contractes de concessió d'ambdues infraestructures, assumint un cost de més de 44,7 milions d'euros corresponent al pagament de la indemnització per la liquidació de tots dos contractes.

L'Administració de l'Estat, després d'anys de treball i negociacions iniciades amb l'anterior Govern balear, ha posat fi així a un problema enquistat que estava impedint millorar el proveïment d'un bon nombre de ciutadans, i que permet posar en funcionament les dessaladores per pal·liar els problemes actuals d'escassetat.


CAPACITAT DE LES DESSALADORES

La planta dessaladora de Santa Eulalia, destinada al proveïment del municipi de Santa Eulalia del Riu i d'altres poblacions de la illa d'Eivissa, té una capacitat màxima de 4,9 hectòmetres cúbics a l'any.

La dessaladora de Ciutadella, per la seva banda, es destina al proveïment de Ciutadella i d'altres poblacions de la illa de Menorca, i té una capacitat màxima de 3,5 hectòmetres cúbics a l'any.

Tots dos recursos contribuiran a garantir el proveïment de la població local i el turisme, a més de contribuir a reduir la pressió sobre els aqüífers de Balears.


PRIORITAT PER A LES ARTÈRIES D'EIVISSA

El Ministeri, així mateix, ha avançat que segueix treballant per completar al llarg d'aquest any l'execució de les artèries generals de la ciutat d'Eivissa i del seu entorn.

Aquest projecte contempla instal·lar quatre trams de conduccions per a la distribució pública d'aigua procedent de les plantes dessaladores d'Eivissa (inclosa Santa Eulalia), bombaments i nous dipòsits a través dels territoris municipals de Sant Antoni de Portmany, Eivissa, Sant Josep, Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja.

Les obres, adjudicades en 2009, han sofert diversos retards, però després de la signatura de la modificació del contracte (juny 2015) al març d'aquest any es van reiniciar els treballs.

El Govern d'Espanya va aprovar una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat de 2016 de 3,4 milions d'euros, que permetrà completar aquest any les obres, en incrementar-se aquesta partida dels 1,08 milions previstos inicialment als 4,48 milions actuals.

En tot cas, per fer possible el seu complet funcionament, és necessari dur a terme la connexió entre la dessaladora de Santa Eulalia-Eivissa i les artèries, actuació l'execució de la qual no correspon al Ministeri.