Palmer assisteix al lliurament dels premis EUROPAN 13/Espanya, 'La ciutat adaptable II'

Palmer, al costat d'autoritats i premiats en Es Baluard

09/05/2016

Quatre emplaçaments espanyols es van presentar a aquest concurs europeu per a joves arquitectes: Barcelona, la Corunya, Irun i Palma de Mallorca


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha assistit avui al lliurament dels premis als arquitectes guanyadors i esmentats en els quatre emplaçaments espanyols presentats a la XIII edició del concurs per a joves arquitectes europeus EUROPAN 13/Espanya, La ciutat adaptable II, un acte celebrat en És Museu d'es Baluard de Palma en presència del secretari d'Estat d'Infraestructures, Transports i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, i de les autoritats locals.

“La difusió i promoció de l'arquitectura és un dels eixos d'acció del Ministeri de Foment. El nostre document estratègic de referència, el Pla d'Infraestructures, Transport i Habitatge, considera la promoció de l'Arquitectura com un instrument bàsic per aconseguir els objectius que guien la nostra actuació: augmentar la cohesió social i territorial, millorar la competitivitat econòmica i avançar en la sostenibilitat”, ha assenyalat Gómez-Pomar en la seva intervenció.

L'acte s'ha completat amb la presentació del catàleg d'aquesta edició d'EUROPAN-Espanya i la presentació dels projectes i inauguració de l'exposició a la seu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears.


La ciutat adaptable II

Amb periodicitat bianual, des de 1988, el Ministeri de Foment ve impulsant, juntament amb el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya i amb la participació d'altres Administracions Municipals i Autonòmiques, el concurs per a joves arquitectes EUROPAN. Es realitza de comú acord amb altres països amb l'objectiu d'organitzar concursos d'arquitectura per a arquitectes menors de quaranta anys, simultàniament als països associats, de forma federada, proposant un tema comú, i seguint les mateixes normes i directrius. Moltes de les propostes d'EUROPAN s'han convertit en realitats construïdes.

Les temàtiques d'EUROPAN, i en particular la triada per EUROPAN 13: La ciutat adaptable II, s'ajusten a les polítiques promogudes pel Ministeri de Foment en matèria de rehabilitació, regeneració i renovació urbanes.

EUROPAN 13 proposa continuar treballant sobre el tema de “La Ciutat Adaptable” d'EUROPAN 12 (la “ciutat adaptable” és aquella que pot ser remodelada sense trencar-se, la que és capaç d'ampliar el seu potencial i recuperar la seva forma a l'espai i en el temps), explorant un creixement urbà més sostenible. Les propostes guanyadores són exemples de les polítiques impulsades des del Departament amb la finalitat d'aconseguir un mig urbà més sostenible, eficient i competitiu.

 
51 equips espanyols premiats

Quatre han estat els emplaçaments espanyols presentats a aquesta edició del concurs: Barcelona, la Corunya, Irun i Palma de Mallorca. Els premiats en els quatre emplaçaments són una mostra de l'èxit i l'excel·lència de la jove arquitectura espanyola al món.

En aquesta última edició d'EUROPAN els equips espanyols han estat els que major nombre de guardons han collit: dels 154 equips premiats en 15 països i territoris participants en aquesta tretzena edició, 51 són espanyols (en 13 països, inclosa Espanya), i 36 d'ells han estat premiats en emplaçaments fora de les nostres fronteres.

Els premis que avui es lliuren sobre els emplaçaments espanyols han estat atorgats per un prestigiós jurat amb la participació dels representants de cada emplaçament:
 

RESULTATS EUROPAN 13/ ESPANYA A PALMA

PRIMER PREMI. SALVEM L'HORITZÓ
Juan Socas Hurtado, Murielle Clair (FR) GRENOBLE ‐ FRANÇA

ESMENT ESPECIAL. SEAMBIOSIS
Tomeu Duran Gelabert, José María Ros Matheu, Carles Francesc
Baeza Server, Jorge Giménez Ibáñez, Lara García Jimeno PALMA DE MALLORCA

ESMENT ESPECIAL. GRACE, LET'S GO SWIMMING
Carles Gabriel Oliver Barceló, Luz Myriam Duc Tardaguila, Francisco
Cifuentes Utrero, Sebastián Martorell Mateo PALMA DE MALLORCA