La delegada del Govern assisteix al simulacre d'incendi forestal desenvolupat a Alcúdia entre l'UME i el Govern balear

Palmer, amb la resta d'autoritats, militars i dispositius d'emergències

16/04/2015

L'exercici s'ha desenvolupat de forma paral·lela a Sant Joan de Labritja, Eivissa


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha assistit aquest matí en la Victòria, Alcúdia, al simulacre d'incendi que han dut a terme efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i del Govern balear, desenvolupant-se de forma paral·lela a la zona forestal de Sant Llorenç de Balafia, a Sant Joan de Labritja (Eivissa).

El objectiu principal del simulacre d'incendi forestal de nivell 2 era consolidar el nivell d'instrucció de tots els organismes involucrats en la gestió de les emergències; avaluar i millorar la capacitat de reacció davant la simultaneïtat de dos incendis forestals en dues illes diferents, així com potenciar la cooperació i cohesió entre tots els organismes participants.

El simulacre ha donat inici al voltant de les 9.00 hores quan el Servei d'Emergències de les Illes Balears SEIB112 ha rebut tres trucades alertant de fum a la zona forestal de la Victòria. De forma immediata s'ha avisat a l'IBANAT (Institut Balear de la Natura) qui ha activat mitjans aeris i terrestres i ha confirmat i declarat l'incendi, primer de nivell 0 i, poc després de nivell 1. Gairebé al mateix temps, el SEIB 112 ha rebut altres quatre trucades avisant de fum a la zona forestal de Sant Llorenç de Balafia, a Sant Joan de Labritja, activant-se el mateix protocol.

Tenint en compte la suposada gravetat de la situació i la suposada amenaça a la urbanització de Bonaire, a Alcúdia, la Conselleria d'Administracions Públiques ha acceptat i declarat, a petició de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, l'incendi de la Victòria de nivell 2 pel que, a partir d'aquest moment, la Direcció General d'Interior, Emergèncias i Justícia ha assumit l'adreça tècnica de l'operatiu, ha constituït el Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI), situat en l'estació d'autobusos del municipi d'Alcúdia, i ha sol·licitat la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

L'incendi a la zona forestal de Sant Llorenç de Balafia, a Eivissa, ha estat declarat, igualment, de nivell 2 i la coordinació preventiva de tots dos s'ha efectuat des del CECOPI de Mallorca.

En l'exercici han participat més de 200 efectius, entre professionals i voluntaris. Per part de la UME ha participat amb una companyia d'enginyers del Tercer Batalló d'Intervenció d'Emergències (BIEM III), composta per 158 efectius i un total de 53 vehicles, així com diferents tipus d'embarcacions; i amb tres tripulacions del Batalló d'Helicòpters d'Emergències (BHELEME II), ambdues unitats amb seu a Bétera (València).

Al simluacro han acudit el conseller d'Administracions Públiques, Juan Manuel Lafuente, la directora general de Medi Natural, Canvi Climàtic i Educació Ambiental, Neus Lliteras; el tinent coronel Javier Moreno Miguel, cap del BIEM III de la UME, i el comandant general de Balears, el general Fernando Aznar Lladre de Guevara.