Calvo fa una crida a exercir “l’activisme de la tolerància” i parlar “el llenguatge universal del diàleg”, en el Dia de la Constitució

Calvo fa una crida a exercir “l’activisme de la tolerància” i parlar “el llenguatge universal del diàleg”, en el Dia de la Constitució

06/12/2022

Calvo fa una crida a exercir “l’activisme de la tolerància” i parlar “el llenguatge universal del diàleg”, en el Dia de la Constitució

Enguany la tradicional lectura d’articles ha anat a càrrec d’alumnes del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, que també han interpretat fragments musicals amb els seus instruments de vent i corda


L’acte institucional del Dia de la Constitució, celebrat avui al Palau Reial de L’Almudaina de Palma, ha commemorat el 44è Aniversari de l’aprovació de la Carta Magna en referèndum. La celebració institucional, que ha tingut lloc al saló del Tinell, amb l’assistència d’autoritats civils i militars i de representants del món acadèmic, econòmic i social, ha estat presidida per la delegada del Govern d’Espanya a les Illes Balears, Aina Calvo; la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera.

En aquesta ocasió, la tradicional lectura d’articles ha anat a càrrec d’alumnes del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, que també han interpretat diverses peces musicals amb els seus instruments de vent i corda. Entre les obres escollides figuren El cant dels Ocells, de Pau Casals, i La Primavera, d’Antoni Vivaldi. A més, han tocat fragments de Sarabanda i del Preludi, suite nº 5 de Johann Sebastian Bach; Fantasia, de Jules Demersseman, i Recuerdos de la Alhambra, de Francisco Tárrega. Els articles de la Constitució seleccionats per ser llegits en aquesta edició fan referència a la igualtat; el dret al treball; el medi ambient i la qualitat de vida; el dret a l’honor i la intimitat personal i familiar; l’accés a la cultura i la participació de la joventut.

Els lectors de la Constitució a l’acte commemoratiu d’enguany tenen entre 15 i 18 anys i estan cursant la seva formació musical al Conservatori. La delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, ha destacat “el poder transformador de la música, que transcendeix fronteres i desperta la solidaritat”.

Calvo ha destacat que la Constitució és “l’emblema dels qui volem viure en pau” i ha instat a “militar a favor de la convivència”, enfront de les situacions de repressió, abusos, injustícia i terror que es viuen a alguns indrets del món. En aquest sentit, ha fet referència a la guerra d’Ucraïna i d’altres conflictes bèl·lics actius en aquest moment, que són “igualment de despietats”.

La delegada ha dit que la Constitució “ens esperona a parlar el llenguatge universal del diàleg i a defensar el debat serè i la capacitat d’entendre’ns malgrat la discrepància”. Aina Calvo ha fet una crida a desmarcar-se de les veus que expressen el seu desacord a través “de l’insult, la desqualificació i l’amenaça a les institucions”, i a “exercir l’activisme de la tolerància, que és un dels més efectius”.

Un Estat al costat de la ciutadania

La delegada del Govern ha reivindicat l’Estat de les Autonomies com “una conquesta irrenunciable”, que es fa present més que mai en la gestió descentralitzada dels Pressupostos Generals de l’Estat i dels fons europeus per a la recuperació, així com “el reconeixement i blindatge de la nostra singularitat” a través del nou Règim Especial per a Balears i el recent traspàs de les competències en matèria de Costes.

Calvo ha apostat per assolir, des de l’esperit del pacte constitucional, els “grans reptes” com la crisi climàtica o el desequilibri entre països rics i pobres, i per avançar cap a l’ocupació estable, la justícia fiscal, l’economia sostenible, la protecció de l’entorn natural i el respecte a la diversitat, entre d’altres objectius.

La delegada del Govern a les Illes Balears també s'ha referit a la migració com “l’estratègia més antiga de l’ésser humà per salvaguardar la seva vida o cercar una vida millor” i ha agraït la feina de les institucions públiques i les organitzacions no governamentals “en la gestió d’aquest fenomen global”, així com la tasca de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat “per la persecució i la detenció de qui trafica amb les vides de les persones migrants”.

En el seu discurs institucional del 6 de desembre, Aina Calvo ha evocat les figures de dones que reivindicaren la llibertat com Aurora Picornell i Matilde Landa, molt lligades a les illes, i d’altres víctimes de la repressió franquista, que són “referent avui pel seu compromís social i la seva lluita pacífica contra la injustícia i a favor de la igualtat”. A més, ha defensat que la Constitució Espanyola és “la resposta de les persones demòcrates davant de qualsevol règim totalitari”; “és el mode de dir ‘no’ a l’abús de poder, als tirans i als dèspotes”, ha afegit Calvo.