Un total de 807.164 electors de Balears podran votar en els comicis generals d'aquest diumenge, 5.457 més que en el 28-A

Un total de 807.164 electors de Balears podran votar en els comicis generals d'aquest diumenge, 5.457 més que en el 28-A

08/11/2019

  • Les sol·licituds de vot per correu han disminuït un 12,6% respecte als comicis de fa mig any. 5.292 joves podran votar per primera vegada en haver complert la majoria d'edat des de llavors.
  • El delegat del Govern en funcions, Ramon Morey, ha explicat en roda de premsa el dispositiu electoral i de seguretat pel 10-N, en el qual participaran 1.777 agents entre totes les illes.

Palma, 8 de novembre  de 2019. Un total de 807.164 persones censades en Illes Balears podran votar en les eleccions a Corts Generals que se celebraran aquest diumenge 10 de novembre. Seran 5.457 ciutadans més que en l'anterior convocatòria electoral del 28 d'abril d'aquest mateix any. El nombre augmenta en totes les illes, excepte a Formentera, on hi ha 11 persones menys. 5.292 joves de les illes podran votar per primera vegada en haver complert la majoria d'edat des de llavors.

El delegat del Govern en funcions, Ramón Morey, ha comparegut aquest divendres per explicar el dispositiu electoral i de seguretat que s'ha coordinat des de la Delegació del Govern de cara a la celebració d'aquestes eleccions generals. Sobre les dades disponibles fins ara, Morey ha avançat que les sol·licituds de vot per correu en Balears són 29.443, la qual cosa representa un 12,6% menys respecte als comicis de fa sis mesos (que van anar 33.703), mentre que les sol·licituds de vot CERA (Residents Absents) han estat 2.204, la qual cosa representa un increment d'un 25% respecte al 28-A. Aquest augment és a causa que l'Oficina del Cens Electoral ha remès la sol·licitud d'ofici a les persones que ja van demanar el vot CERA en les anteriors eleccions (1.762) i, a més, hi ha hagut 442 peticions noves.

Més de 13.300 persones estan implicades en la jornada electoral, entre titulars i suplents en les taules, representants de l'Administració i Agents de seguretat. Des de la Delegació del Govern es treballa en l'organització dels comicis des del dia en què es van convocar, per la qual cosa el delegat del Govern en funcions ha volgut agrair al personal tot el treball i esforç, especialment en tractar-se de la tercera convocatòria electoral d'aquest any.

Ramón Morey ha explicat el funcionament de tota la jornada electoral i les principals xifres del dispositiu (en el quadre adjunt, desglossat per illes). Hi haurà 646 representants de l'Administració repartits pels 385 col·legis electorals, que s'encarregaran de transmetre les incidències en l'obertura, les dades provisionals de participació a les 14 i les 18 hores, i l'escrutini dels resultats a partir del tancament.

Respecte al dispositiu de seguretat, el delegat del Govern en funcions ha explicat que s'han celebrat juntes de seguretat a les illes per assegurar la coordinació entre totes les parts implicades. Participaran 1.777 agents, entre membres de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i les Policies Locals.

Un total de 10 persones invidents (9 a Mallorca i 1 a Eivissa) han sol·licitat poder votar a través del sistema braille en el col·legi electoral que els correspon. En comparació dels anteriors comicis a les Corts Generals, hi ha una persona més a Mallorca i una menys a Menorca, que es queda a zero sol·licituds. A més, la Creu Vermella i el 061 ofereixen la possibilitat de traslladar als col·legis electorals en ambulàncies a aquelles persones que no poden desplaçar-se per mitjans propis. La Creu Vermella s'encarrega del desplaçament des dels domicilis particulars i les residències i el 061 fa el propi des d'hospitals i clíniques.

Des de la Delegació del Govern, s'enviarà durant el matí del diumenge una nota de premsa per donar compte de les possibles incidències que puguin produir-se en l'obertura dels col·legis electorals. Les dades provisionals de participació a les 14 i les 18 hores s'oferiran a través del web del Ministeri d'Interior, que realitzarà també compareixences davant els mitjans.