Enric Millo inaugura l’exposició "Eradiquem la mutilació genital femenina" demanant "tolerància zero amb una de les xacres del segle XXI"

Enric Millo inaugura l’exposició "Eradiquem la mutilació genital femenina" demanant "tolerància zero amb una de les xacres del segle XXI"

05/02/2018

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha inaugurat aquest matí l’exposició “Eradiquem la mutilació genital femenina”, a la seu de la Subdelegació del Govern a Tarragona. Acompanyat del subdelegat del Govern, Jordi Sierra, Enric Millo ha demanat “tolerància zero” amb una pràctica que “reuneix dues de les grans discriminacions del segle XXI: ser dona i ser nena”.

La mutilació genital femenina, ha denunciat el delegat del Govern, “és el reflex d’una de les xacres que tenim l'obligació de combatre, perquè és una violació dels drets humans, un reflex de la desigualtat entre dones i homes, viola els drets a la salut, a la seguretat i a la integritat física, el dret a no ser sotmesa a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort”.

Enric Millo ha ressaltat que, segons estudis recents, 17.000 nenes corren risc, a Espanya, de ser víctimes de mutilació genital, “i és per això que el Govern impulsa des de fa temps mesures i accions necessàries no només per perseguir aquesta pràctica especialment nociva per a la salut física, psicològica, sexual i reproductiva de les dones i les nenes, sinó també per prevenir-la i atendre a qui la pateix”.

Mesures adoptades pel Govern d’Espanya

Ha recordat, per exemple, que l’Executiu ha modificat el Codi Penal per introduir una circumstància agreujant per raó de gènere aplicable al delicte de mutilació genital femenina -que implica un major rigor de la sanció penal i una millora de la protecció penal de dones i nenes- i ha promulgat una nova llei de protecció a la Infància, on s'inclou la protecció dels menors contra qualsevol forma de violència, inclosa la mutilació genital femenina.

El Govern d’Espanya ha aprovat, entre altres iniciatives, el "Protocol comú d'actuació sanitària davant la mutilació genital femenina en el Sistema Nacional de Salut", que pretén millorar la salut de les dones i les nenes que ja han patit aquesta pràctica, i prevenir la mutilació genital femenina a nenes i joves que corren el risc de ser sotmeses a la mateixa, i ha centrat bona part dels esforços de la Cooperació espanyola a finançar el Programa Conjunt d'UNICEF i el Fons Mundial de Població contra la mutilació genital femenina.

“I ara, el Govern vol anar més lluny amb l’Estratègia Nacional per a l'Eradicació de la Violència contra la Dona' i les actuacions orientades a l'eradicació de la mutilació genital femenina continuaran sent el nostre full de ruta, fins a l'assoliment final del compromís d'acabar amb qualsevol forma de violència contra la dona i les nenes”, ha afegit Millo.

Activitats i ponències fins el 24 de febrer

Han assistit a la inauguració de l’exposició els subdelegats del Govern a Barcelona i Lleida, Emilio Ablanedo i Inma Manso respectivament, així com la cap de la Unitat de Violència envers les Dones de la Subdelegació de Tarragona, María Josefa Clavero, i el secretari general de la Delegació del Govern a Catalunya, Simón Pérez.

La mostra, organitzada per la Subdelegació del Govern a Tarragona, en col·laboració amb la Confederación de Mujeres en Igualdad, està composada per 35 il·lustracions finalistes del concurs “Campanya d’Eradicació de la Mutilació Genital Femenina”, i coincidint amb la celebració, demà  6 de febrer, del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la mutilació genital femenina.

L’exposició romandrà oberta del 5 al 24 de febrer de 11:00 a 17:00 hores de dilluns a divendres, i de 10:00 a 13:30 hores els dissabtes. Durant els propers dies es portaran a terme activitats relacionades amb aquesta problemàtica. El dia 14 de febrer, a les 18 hores, la Cooperativa Activa Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre tractarà sobre “L’estat del Senegal. La lluita contra la mutilació genital femenina: la Regió de Diourble”.

D’altra banda, el 21 de febrer, a les 12:00 hores, tindrà lloc una altra ponència amb el títol: “Canviar la vida de les dones per canviar el món i canviar el món per canviar la vida de les dones”, a càrrec de Lourdes Mourelo d’Acció Social i Educativa. Ayuda en Acción”. Per a les dues trobades, d’aforament limitat, cal confirmar l’assistència  al correu: unidades_violencia.tarragona@correo.gob.es