El Govern aprova un nou jutjat de Primera Instància a Eivissa i una plaça de magistrat a l'Audiència Provincial

27/12/2023

El Govern aprova un nou jutjat de Primera Instància a Eivissa i una plaça de magistrat a l'Audiència Provincial

El Reial decret contempla la creació, en total, de setanta unitats judicials corresponents a la programació del 2023 i l'adequació de la planta judicial a tot el país


El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta del ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, un Reial decret de creació de setanta unitats judicials corresponents a la programació del 2023, que comporta, a més, l'adequació de la planta judicial . L'objectiu és canalitzar el previsible increment de la litigiositat i adaptar la planta judicial a les necessitats existents per garantir a la ciutadania l'efectivitat de la protecció judicial dels seus drets.

En aquest RD es preveuen 36 nous jutjats i 33 places de magistrada/da en òrgans col·legiats d'acord amb les propostes formulades per les CCAA, així com una plaça de jutge o jutgessa d'Adscripció Territorial, que s'assigna al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per realitzar funcions de reforç i substitucions. Entre elles figura la creació del Jutjat de Primera Instància número 6 dEivissa i la dotació duna plaça de magistrat o magistrada per a la Secció 3a de lAudiència Provincial de les Illes Balears, corresponent a lordre civil.

Especial menció mereixen, a més, les mesures adoptades en aquest RD en matèria de violència de gènere, amb la creació de nous jutjats exclusius i la formalització de noves agrupacions de jutjats en aquesta matèria. L'objectiu és estendre la jurisdicció dels jutjats de violència sobre la dona a dos o més partits judicials, a fi d'aconseguir un equilibri correcte entre el manteniment d'una proximitat raonable del jutjat respecte de les víctimes i la resposta especialitzada que exigeix aquest tipus de procediment.

També es dóna resposta a la sobrecàrrega que suporten actualment un nombre important de jutjats que compatibilitzen casos de violència de gènere amb els de la resta de l'ordre jurisdiccional penal. Així, des de l'Administració de Justícia, s'avança en el compliment dels acords del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

En concret, el RD determina vuit noves agrupacions de partits judicials per al coneixement d'assumptes de violència sobre la dona a Andalusia, les Canàries i la Comunitat Foral de Navarra, així com la modificació de l'agrupació del partit judicial de València, que estén la seua jurisdicció a els partits judicials de Quart de Poblet i de Mislata, com a conseqüència de la creació i constitució del Jutjat de Violència sobre la Dona número 6 de València al RD aprovat avui.

En paraules del ministre Félix Bolaños, aquest augment de la planta judicial “és una mostra del compromís d'aquest Govern amb el servei públic de Justícia i un avenç per continuar impulsant la transformació necessària del sector al nostre país. L'impacte que la bona marxa de l'Administració de Justícia té a la vida social i econòmica és indubtable i aquestes mesures contribueixen a una activació econòmica eficaç ia la tutela efectiva dels drets i les llibertats”.