El Govern aprova la compra de sòl a Defensa per a construir uns 20.000 habitatges assequibles en 36 municipis

El Govern aprova la compra de sòl a Defensa per a construir uns 20.000 habitatges assequibles en 36 municipis

09/05/2023

El Govern aprova la compra de sòl a Defensa per a construir uns 20.000 habitatges assequibles en 36 municipis

L'objectiu és mobilitzar sòl públic per a incrementar el parc d'habitatge social a través de 50 noves actuacions repartides per la geografia espanyola.


El Consell de Ministres, en la reunió d'avui, ha aprovat destinar més sòls del Ministeri de Defensa en desús a potenciar el desenvolupament urbanístic i la promoció d'habitatge assequible. En concret, ha donat llum verda al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) a adquirir, a través de l'Entitat Pública de Sòls (SEPES), fins a 8,25 milions de m² de terrenys públics propietat de Defensa per a aixecar, de manera estimada, al voltant de 20.000 habitatges assequibles a través de 50 actuacions. El pressupost estimat de l'operació ronda els 514,3 milions d'euros (sense IVA).

Així, el Govern ha encomanat a Mitma, al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública i al Ministeri de Defensa a tramitar els instruments jurídics necessaris per a dur a terme l'operació de compravenda dels sòls entre l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa (Invied) i SEPES, per al seu posterior desenvolupament per a usos residencials.

La iniciativa, emmarcada en el Pla d'Habitatge en Lloguer Assequible (PVAA), permetrà disposar de sòl públic en 36municipios repartits per la geografia espanyola per el desenvolupament d'habitatge de protecció pública i així contribuir a garantir el dret constitucional del gaudi d'un habitatge digne i adequat i que aquesta disponibilitat sigui equilibrada en tot el territori. Després de l'adquisició per part de SEPES, l'entitat prepararà els sòls perquè siguin urbanitzables i facilitar l'edificació residencial a través de fórmules públic-privades que impliquin la cessió del sòl.

Els terrenys de Defensa inclosos en aquesta iniciativa es reparteixen en municipis d'Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Canàries, Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Ceuta, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid, Múrcia, Melilla i València.

CCAA

Municipis

Habitatges

Castilla y León

León, Valladolid, Medina del Campo, Ávila

1.516

Castilla La Mancha 

Toledo Guadalajara

462

Extremadura

Mérida, Badajoz, Plansencia

465

Galicia 

Ferrol, A Coruña y Pontevedra

486

Melilla 

Melilla

972

Valencia 

Alicante, Alcoy

112

Andalucía

Sevilla, San Fernando, Ronda, Málaga, Algeciras

659

Aragón

Zaragoza

120

Asturias

Oviedo

1.000

Canarias

Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife, San Cristobal de la Laguna

393

Cantabria

Santander

257

Cataluña

Sant Boi de Llobregat

1.600

Ceuta

Ceuta

44

Madrid

Madrid

10.500

Murcia 

Murcia, Lorca, Cartagena, San Javier

1.274

La Rioja 

Logroño

16

TOTAL

19.876

SEPES, dependent de Mitma, té actualment quinze actuacions residencials signades que permetran el desenvolupament de 15.957 habitatges sobre sòl públic, la qual cosa sumades als nous acords amb Defensa donen un total de 65 actuacions repartides per tota la geografia per a aixecar uns 35.900 habitatges assequibles.

I és que, l'entitat ja està executant un programa de compra de sòl públic, com per exemple els terrenys en desús de les casernes de Campament (Madrid), Son Busquets (Palma) o d'Enginyers i d'Artilleria (València), o terrenys a Basauri (Sant Sebastià) per a promoure la construcció d'habitatge assequible.

Actuacions ja mobilitzades:

LOCALITAT ACTUACIÓ HABITATGES

Málaga

Buenavista Residencial 

1.362

Sevilla

Cuartel de Artillería

853

Ibiza (Baleares)

Ca N’Escandell

464

Mahón (Baleares)

Vasallo

44

Palma de Mallorca (Baleares)

Son Busquets

706

Madrid

Campamento

10.700

Valencia

Parque de Artillería

600

Valencia

Cuartel de Ingenieros

438

Ceuta

Loma Colmenar

90

Melilla

Gabriel Molares

66

Batea (Tarragona)

Joan Miró

20

Sarriá de Ter (Girona)

El Trevol

90

Basauri (Vizcaya)

La Basconia

392

Navalmoral de la Mata (Cáceres)

Los Viñazos

120

Pedrafita do Cebreiro (Lugo)

Avenida de Castilla

12

Total

15.957