La taxa de criminalitat a Balears es va situar en 62,9 delictes per cada mil habitants entre gener i setembre

20/12/2022

La taxa de criminalitat a Balears es va situar en 62,9 delictes per cada mil habitants entre gener i setembre

Durant els nou primers mesos de 2022 s’han comptabilitzat a les illes un poc més de 59.000 infraccions penals; per tipologia, els furts són els més nombrosos, i baixen els homicidis, els maltractaments i els delictes per danys


La taxa de criminalitat a les Illes Balears se situa en 62,9 delictes per cada mil habitants, segons el balanç del Ministeri de l’Interior corresponent al tercer trimestre de l’any. L’indicador es troba per davall dels valors mitjans que es registraven abans de la pandèmia; el 2020 i el 2021 la criminalitat es va reduir a taxes de 51 i 52 delictes per cada mil habitants, per l’efecte dels confinaments i de les restriccions de la mobilitat, mentre que el 2019 aquesta taxa s’elevà fins a 67,6 delictes per cada mil habitants.

De gener a setembre es van comptabilitzar a l’arxipèlag 59.070 infraccions penals, en un període en el qual, a més, l’indicador de resolució es va mantenir en els mateixos nivells elevats de l’any passat; 218 persones van ser detingudes i investigades per cada mil infraccions penals que es produïren i al voltant de tres de cada 10 casos es van resoldre.

Els furts són el tipus de delicte més nombrós a les illes, amb 19.964 casos els nou primers mesos de 2022, davant dels 12.657 registrats de gener a setembre de 2021. L’estadística reflecteix un descens dels homicidis dolosos i assassinats consumats (un 40% menys) i de les temptatives d’homicidi i assassinat (-3,3%), així com dels segrests, que baixen un 25%, de gener a juny de 2022 respecte del mateix període de 2021. També es redueixen més d’un 40% les sostraccions a explotacions agrícoles o ramaderes a Balears. La resta de les tipologies delictives registren diferents graus d’increment, en especial els delictes de lesions i bregues tumultuàries, el tràfic de drogues i els robatoris amb violència o intimidació, que figuren entre els que més pugen en nombre de casos. En general, el volum de les infraccions penals a l’arxipèlag s’eleva un 27,4% el 2022, en comparació amb els nou primers mesos de 2021.

En el conjunt d’Espanya, la taxa de criminalitat se situa en 48 delictes o faltes per cada mil habitants. Balears encapçala, junt amb Catalunya (59,6) i Madrid (58,8), les comunitats amb més incidència. Els segueixen la Comunitat Valenciana (50,5) i Navarra (49,6). L’arxipèlag ha liderat històricament aquest indicador, ja que la taxa es calcula sobre la població censada, sense tenir en compte l’existència d’una gran població flotant degut a la condició de destinació turística. De fet, aquest ha estat un any d’especial afluència de visitants a les illes, ja que es tracta del primer sense restriccions a la mobilitat després de la pandèmia de Covid-19.

Per illes, aquesta taxa acumulada dels darrers dotze mesos es de 62,7 delictes o faltes per cada mil habitants a Mallorca; de 77,5 a Eivissa; de 41,9 a Menorca i de 52,8 a Formentera.

A Palma la taxa de criminalitat és de 79,4 casos per cada mil habitants i, en conjunt, el nombre d’infraccions creix un 28,9% en comparació amb els primers nou mesos de l’any passat. D’entre els municipis de més de 20.000 habitants, només Inca baixa respecte al darrer any, amb un 10,7% de delictes menys. La resta -Alcúdia, Calvià, Ciutadella, Eivissa, Llucmajor, Maó, Manacor, Marratxí, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia y Santa Eulària des Riu- experimenten augments del nombre d’infraccions penals entre gener i setembre d’enguany, en comparació amb el mateix període de 2021. A la majoria d’aquests casos, els indicadors de criminalitat de 2022 estan per davall de les xifres registrades el 2019, abans de la pandèmia.

Les dades publicades pel Ministeri de l’Interior es poden consultar en el Portal Estadístic de Criminalitat, a l’enllaç següent: Balance trimestral de criminalidad (mir.es)