Inici > Delegacions > Delegacions del Govern > Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears > Actualitat > Notes de premsa > Notas > 2021 > Agosto > El Govern central ha destinat des de gener prop de 600 milions d’euros a la protecció de treballadors en ERTO, fixos discontinus y autònoms de Balears
Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
El Govern central ha destinat des de gener prop de 600 milions d’euros a la protecció de treballadors en ERTO, fixos discontinus y autònoms de Balears
04/08/2021
Informe Cumpliendo 2021
Balears ha rebut aquest 2021 més de 772 milions d’euros del Fons de Finançament per millorar la liquiditat i enfortir l’Estat del benestar; destaca, també, la inversió de més de 855 milions d’euros en ajudes directes a autònoms i empreses
El Govern d’Espanya ha destinat durant el primer semestre de 2021 prop de 600 milions d’euros a la protecció de treballadors afectats per l’impacte de la pandèmia sobre l’activitat econòmica a les Illes Balears. Aquesta injecció de doblers públics ha beneficiat cada mes una mitjana de més de 41.000 persones en situació d’ERTO, gairebé 54.000 fixos discontinus i uns 19.000 autònoms, segons l’informe “Cumpliendo” per a la rendició de comptes.
La comunitat autònoma també ha rebut en aquest mateix període més de 772 milions d’euros del Fons de Finançament per millorar la liquiditat i enfortir l’Estat del benestar. Aquesta mesura es complementa amb d’altres adreçades a afavorir la reactivació de l’economia, entre les quals la inversió de més de 855 milions d’euros en ajudes directes a autònoms i empreses dels sectors més afectats per la incidència de la Covid 19. El Govern central també ha concedit avals a prop d’un miler d’empreses per un valor global de 400 milions d’euros i ha autoritzat més de 2.300 milions d’euros d’endeutament per fer front a garanties i avals.
La Delegada del Govern, Aina Calvo, ha destacat que aquesta transferència de fons a les comunitats “ha estat clau per refermar la recuperació, específicament a territoris com les illes, on l’execució ràpida d’aquestes inversions ha permès reprendre l’activitat empresarial en el sector turístic”. L’altre element fonamental en la reactivació econòmica ha estat la campanya de vacunació contra la Covid 19 que, amb més d’un milió de dosis de vacunes distribuïdes a l’arxipèlag des de gener, “ha permès reduir les restriccions a la mobilitat per fer possible l’inici de la temporada”. L’Executiu avança en el seu full de ruta contra la pandèmia per tal d’immunitzar el 70% de la població abans del final de l’estiu.
Aquesta nova etapa de recuperació permet avançar en el desenvolupament dels objectius de futur per a la transició ecològica i el suport a la innovació, amb projectes de generació tèrmica i elèctrica a partir de fonts renovables, actuacions d’eficiència energètica a la indústria, incentius a l’autoconsum i programes de reforma d’edificis.
Cohesió social i territorial
En paral·lel a les mesures de protecció als treballadors i les treballadores i a les empreses, per tal de blindar el teixit econòmic davant de la crisi sanitària, el Govern ha reforçat la cobertura social dels col·lectius de població més vulnerables. Fins al juliol, el nou Ingrés Mínim Vital (IMV) ha arribat a les Illes Balears a 9.194 persones, de les quals unes 3.600 són menors d’edat, mentre que més de 175.000 jubilats i pensionistes de les illes s’han beneficiat de la revaloració de les pensions el 2021. En l’àmbit laboral, s’han destinat 50 milions d’euros al desenvolupament de polítiques actives d’ocupació i més de 14 milions, a programes de formació a escoles taller, cases d’oficis i tallers d’ocupació.
L’avanç cap a la igualtat i la lluita contra la violència de gènere han estat altres eixos d’actuació d’aquest període, amb el desenvolupament del Pla “Corresponsables” o la inversió a les Illes Balears de més de 5 milions d’euros en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, la creació de centres d’atenció integral 24 hores i el desenvolupament de programes d’assistència social a víctimes i menors.
Per una altra banda, s’han subscrit protocols per a la promoció de 476 nous habitatges destinats a lloguer social, dels quals 245 són a Mallorca, 131 a Eivissa i 100 a Menorca. L’autorització per construir 532 habitatges protegits a Ca n’Escandell, amb una inversió d’uns 12 milions d’euros, té una rellevància especial en aquest període del qual es fa balanç.
Per acabar, en matèria d’infraestructures, el Govern d’Espanya ha inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència el finançament del futur tramvia del Palma i ha garantit un pressupost de 3 milions d’euros per a la construcció de la nova seu de la Direcció Insular de l’Administració General de l’Estat (AGE) a Eivissa i Formentera. A Menorca s’ha firmat un protocol d’actuació amb el Consell Insular per elaborar el primer Pla d’Acció de l’Agenda Urbana Espanyola (AUE) d’aquest àmbit geogràfic.
Alt grau de compliment
La presentació de l’informe "Cumpliendo" suposa una aposta per la transparència, l’exemplaritat pública i la millora al servei de la ciutadania. Durant els sis primers mesos de l’any el Govern ja ha activat prop del 94% de tots els compromisos que va assumir al començament de la legislatura. En només un any i mig l’Executiu ha complit un de cada tres objectius plantejats per a aquest mandat.