La convocatòria de les subvencions del Govern per danys en infraestructures municipals causats pel temporal del Llevant de Mallorca del 2018 es publicarà entre aquesta setmana i la següent

La convocatòria de les subvencions del Govern per danys en infraestructures municipals causats pel temporal del Llevant de Mallorca del 2018 es publicarà entre aquesta setmana i la següent

16/09/2019

  • La Secretaria d'Estat de Política Territorial ja ha signat la resolució de la convocatòria i està pendent la publicació en el BOE.
  • Es donarà 10 dies al Consell i als ajuntaments perquè sol·licitin les ajudes. Un termini inferior a l'habitual per agilitar el procés.
  • Delegació del Govern ja els ha avisat que preparin tota la documentació perquè la tinguin llesta quan s'obri el termini.

16 de setembre de 2019.  A la fi d'aquesta setmana o principis de la següent, s'obrirà la convocatòria perquè el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Manacor, Capdepera i Son Cervera puguin sol·licitar les subvencions per danys en infraestructures municipals ocasionats en la torrentada del 9 d'octubre que concedeix el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública. La Secretaria d'Estat de Política Territorial ja ha signat la resolució de la convocatòria d'aquesta línia d'ajudes. Ara, ha d'enviar-se a la base de dades nacional de subvencions i, posteriorment, es publicarà en el BOE. D'aquests passos depèn que la línia d'ajudes s'obri abans o després.

A partir de la publicació en el BOE, el Consell de Mallorca i els ajuntaments tindran 10 dies per sol·licitar aquestes ajudes, un termini inferior als 30 dies que se sol concedir. Es fa així per agilitar el procés i que les subvencions puguin arribar abans als interessats. La setmana passada, Delegació de Govern ja va enviar una carta tant al Consell de Mallorca, com als 5 consistoris per avisar-los de la imminència de la publicació de les subvencions perquè poguessin tenir tota la documentació preparada i que la puguin sol·licitar de manera electrònica quan s'obri la convocatòria.

Les subvencions a les quals podran accedir el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Manacor, Capdepera i Son Cervera són per cobrir el 50% de les despeses de reparació de les infraestructures danyades per les inundacions i les pluges del 9 octubre de 2018 en el Llevant de Mallorca. L'altre 50% ho sufragaran en part els mateixos consistoris i en part el Govern de les Illes, al 25% cadascun.

La quantia de la subvenció a la qual podran accedir el Consell i aquests ajuntaments és de 20.051.812 euros en total. Aquest import serà a càrrec del Fons de Contingència i surt d'un crèdit extraordinari que va aprovar el Consell de Ministres el 29 de març. El temps que s'ha demorat des de l'aprovació del crèdit fins a la publicació de la convocatòria és l'habitual per a aquest tipus d'ajudes.

En concret, les quantitats que rebran aquestes institucions és:

Consell de Mallorca 11.272.440
Sant Llorenç des Cardassar 6.802.384
Artà 692.029
Manacor 673.365
Capdepera 450.362
Son Cervera 161.232

Actuacions de Demarcació de Costes

Pel que fa a infraestructures, Demarcació de Costes ja va dur a terme intervencions per valor d'1.600.000 euros per reparar desperfectes ocasionats per la torrentada. Concretament, va arreglar murs caiguts, el folro de pedra i el pavimentat del passeig de s’Illot. En Canyamel, es va reconstruir la passarel·la de fusta i es va arreglar el folro de pedra del pont sobre el torrent. Finalment, en la Colònia de sant Pere es van reparar murs caiguts de la sortida del torrent a la platja i el folro de pedra. En els tres municipis també es van realitzar labors de neteja a la platja i limítrofs.