Queda constituïda la Comissió provincial de l'Observatori per a la lluita contra el frau a la Seguretat Social

10/09/2019

  • Els seus objectius són: analitzar les dades per identificar possibles conductes irregulars, realitzar actuacions d'inspecció i impulsar mecanismes per prevenir el frau a la Seguretat Social.
  • Els resultats s'enviaran al ple central perquè es puguin donar a conèixer a la resta de províncies.
  • En el primer semestre del 2019, s'han detectat en Balears 4 empreses totalment fictícies, 7 autònoms ficticis, 70 altes fraudulentes a la Seguretat Social i s'han interposat 10 demandes judicials per presumptes delictes contra la Seguretat Social.

Palma, 10 de setembre de 2019.  Avui dematí, ha quedat constituïda la Comissió provincial en Balears de l'Observatori per a la lluita contra el frau a la Seguretat Social. L'Observatori és un òrgan col·legiat d'àmbit estatal que depèn de la Tresoreria General de la Seguretat Social i es va crear a partir de l'ordre ministerial TMS/667/2019 del 5 de juny. El seu objectiu és prevenir  i lluitar contra el frau per recuperar els recursos que perd el Sistema de Seguretat Social per incompliment de les obligacions i per conductes irregulars. L'Observatori funcionarà en ple i en comissions provincials en les quals estan inclosos totes les entitats gestores -Institut Nacional de la Seguretat Social, Institut Social de la Marina i la mateixa TGSS-, la Inspecció de Treball i Seguretat Social i el Servei Jurídic de l'Administració de la Seguretat Social. A més, compta amb una representació empresarial i sindical.

A la reunió constitutiva de la Comissió provincial de Balears han assistit: com a presidenta de la Comissió Socorro Carbonell (directora provincial suplent de la Tresoreria General de la Seguretat Social), com a secretari provincial Felipe Bravo (sotsdirector provincial de Gestió Recaptatòria en funcions), Yolanda Robledo (directora territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social), María Jesús Espinosa (assessora tècnica responsable provincial de la lluita contra el frau a la Seguretat Social), Ana María Gil (Lletrada de Servei Jurídic de l'Administració de la Seguretat Social), Carmen Pobla Tejerina (representant de l'Institut Social de la Marina), representants de la CAEB, UGT i CCOO. També ha assistit, únicament a la reunió constitutiva de la Comissió provincial, el delegat del Govern en funcions Ramon Morey, que no forma part permanent d'aquesta Comissió.

La presidenta de la comissió provincial, Socorro Carbonell (directora provincial suplent de la Tresoreria General de la Seguretat Social), ha explicat que aquest òrgan analitzarà les dades per identificar possibles conductes irregulars i de frau en matèria d'afiliació, cotització i recaptació a la Seguretat Social. Es podran ordenar controls d'inspeccions sobre determinades actuacions detectades i es podran encarregar estudis monogràfics. De totes aquestes anàlisis es trauran conclusions que s'enviaran al ple de l'Observatori que està en els serveis centrals, a Madrid. “Funcionarà com un fòrum”, ha dit Socorro Carbonell, “totes les províncies recolliran les incidències que es produeixen”, d'aquesta manera, “es podrà prevenir el frau amb antelació si coneixem les actuacions que s'han dut a terme en unes províncies, però encara no havien arribat a unes altres”. 

Per la seva banda, el delegat del Govern en funcions, Ramón Morey, ha destacat que l'Observatori és la culminació d'un procés que es va iniciar en 2007, quan es va crear un grup d'anàlisi del frau en la Seguretat Social. Morey ha dit que l'Observatori té una “missió importantíssima”, ja que per garantir i reforçar el sistema de pensions cal lluitar contra el frau. “Té avantatges pels treballadors ja que un bon finançament i la lluita contra el frau serveix per garantir el dret a una pensió digna. A més, les empreses no han de sofrir competència deslleial pel fet de jugar amb diferents regles”. Ha afegit que és “alguna cosa que beneficia a tots, excepte els defraudadors”.

L'assessora tècnica responsable provincial de la lluita contra el frau a la Seguretat Social, María Jesús Espinosa, ha explicat que en el primer semestre del 2019 en Balears hi ha hagut entre 150 i 200 expedients en anàlisis (en cada semestre se sol registrar aquesta mitjana). Pel que fa a empreses fictícies, hi ha 80 expedients oberts, dels quals 4 empreses han estat declarades totalment fictícies, és a dir, que no han existit. S'han detectat 70 altes fraudulentes a la Seguretat Social, algunes de les quals formaven part d'aquestes 4 empreses totalment fictícies. Hi ha 35 expedients oberts per possibles autònoms ficticis, a més altres 7 ja han estat declarats autònoms ficticis. Finalment, hi ha 40 expedients en marxa per possibles delictes contra la Seguretat Social (contemplat en l'article 307 del Codi Penal), i a més hi ha altres 10 demandes judicials per presumptes delictes contra la Seguretat Social, que afecten sobretot als sectors de la construcció i hostaleria.

La Comissió provincial celebrarà, almenys, 4 sessions ordinàries a l'any.

L'Observatori per a la lluita contra el frau a la Seguretat Social funcionarà amb els mitjans personals i materials dels quals disposa la Tresoreria General de la Seguretat Social, sense que el funcionament d'aquest òrgan pugui generar l'augment de les dotacions pressupostàries.