Mercedes Milá adverteix del perill que el discurs negacionista del feminisme qualli també en progressistes i demòcrates

<br/><br/>Mercedes Milá adverteix del perill que el discurs negacionista del feminisme qualli també en progressistes i demòcrates<br/>

28/11/2024

  • El delegat del Govern, Carlos Prieto, subratlla que “la violència de gènere no es debat, es combat”
  • La consellera, Eva Menor, ha destacat que Espanya és el país amb “la legislació més avançada del món en la protecció de les dones”

Barcelona, 28 de novembre de 2024.- La periodista i presentadora de televisió, Mercedes Milá, ha rebut el premi ‘Menina’ per Catalunya en l’acte que s’ha celebrat aquesta tarda a l’Auditori de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) de Barcelona i que la delegació del Govern impulsa per reconèixer la tasca de persones i organitzacions en la seva lluita contra la violència de gènere.

Per Milà, el discurs de l’odi que fomenta la ultradreta, concretament el que nega la violència de gènere i va en contra del feminisme “està quallant també en progressistes i demòcrates”. “Diuen que les dones ens hem passat, amb els drets, les actituds i les denúncies; diuen que el feminisme va en contra de les dones”.

Milà ha posat el focus en la pornografia i la hipersexualització de les nenes com un dels elements que fomenten la violència de gènere entre els més joves i ha assegurat que és necessari apostar per l’educació sexual a les escoles.

La periodista ha dit que “creu en la comunicació” i que considera haver encertat la seva professió perquè “des del periodisme es pot donar testimoni” a causes com la lluita contra la violència de gènere. En aquest sentit, ha agraït al Ministeri d’Igualtat l’últim anunci publicitari que ha emès contra la violència de gènere, que ha qualificat de “dur i colpidor” i que creu que el seu missatge arribarà molt més que d’altres iniciatives.

CARLOS PRIETO

Durant l’acte, el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha posat en valor el compromís de la periodista amb el feminisme i la seva lluita contra la violència de gènere des de l’àmbit de la comunicació.

Prieto ha coincidit amb Milà en el perill dels discursos de l’odi que, cada vegada més, “proliferen en seus parlamentaries i en la societat”. En aquest sentit, el delegat del Govern s’ha conjurat per lluitar contra aquest discurs de forma coordinada entre tots els estaments de l’estat i de les administracions. “La violència de gènere no es debat, es combat”, ha finalitzat.

Prieto ha manifestat que “tot i que hi molts negacionistes de la violència de gènere, la violència masclista existeix i s’exerceix contra les dones només pel fet de ser dones” i ha criticat “als qui propaguen aquest negacionisme emparant-se en les xarxes socials”. El delegat del Govern ha assegurat que la violència envers de les dones “és un problema estructural que no entén de nivell social, de nivell educatiu, de races o de nacionalitats”.

El delegat ha defensat que “només hi ha una cosa més poderosa que la por i l’odi que és l’esperança” ha dit Prieto, i ha afegit que “l’esperança és no deixar de lluitar contra la violència de gènere que es contrària a qualsevol dret humà i al sentit comú”.

CONSELLERA D’IGUALTAT

A l’acte també ha participat la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, qui ha agraït a les premiades la seva tasca “per obrir camí, ser referents i per la seva feina incansable, que ha generat tant valor social” i ha manifestat que “la lluita contra la violència masclista segueix estant, malauradament, més vigent que mai” perquè “el masclisme forma part de les arrels de la nostra democràcia, i mentre no l’erradiquem, no viurem en una democràcia real”.

Menor ha destacat que Espanya es el país amb “la legislació més avançada del món en protecció de les dones”. “Hem transformat les normes, però encara cal fer una transformació social. Cal modificar el marc mental”, ha defensat.

“Necessitem dones feministes i entitats feministes. Necessitem els homes perquè no són enemics sinó els nostres aliats. Necessitem el compromís de tota la societat”, ha conclòs.

En aquesta 12 edició de les ‘Meninas’ també s’ha premiat a Aissatou Diallo, presidenta de l’Associació Humanitària contra l’Ablació de la Dona Africana (AHCAMA), la doctora en Sociologia per la UAB Inma Pastor, l’Associació Infants i Graciela Atencio, directora de Feminicidio.net.

ASSOCIACIÓ HUMANITÀRIA CONTRA L’ABLACIÓ DE LA DONA AFRICANA

La subdelegada del Govern a Barcelona, Mari Carmen García-Calvillo, ha entregat el reconeixement a Aissatou Diallo, presidenta de l’Associació Humanitària contra l’Ablació de la Dona Africana (AHCAMA). Es tracta d’una organització no governamental fundada el 2013 a Barcelona que lluita contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), una pràctica que afecta greument a la salut i als drets de dones i nenes, especialment a l’Àfrica i a Àsia.

Diallo ha denunciat que la MGF encara es practiqui a 98 països de tot el món, la majoria d’ells de fora del continent africà. “Hi ha dos llatinoamericans: Colòmbia i Perú”, ha concretat i ha demanat recolzament de les administracions i de la societat per lluitar contra la mutilació genital.

INMA PASTOR

Des de la subdelegació del Govern a Tarragona, s’ha lliurat la ‘Menina’ a la professora titular de Sociologia a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Inma Pastor.

En la seva intervenció, Pastor ha assegurat que “la violència envers les dones és fruit del masclisme i existeix només pel fet de ser dones”. Ha denunciat la “gran quantitat d’homes que tenen una visió sexista de com són les dones i de com ha de ser la seva relació amb les dones” i ha lamentat que encara hi hagi “idees sexistes” que normalitzen fenòmens com “la prostitució o la hipersexualització de les nenes”. “A dia d’avui, no hi ha excusa per no acabar amb la violència masclista” ha sentenciat Pastor.

ASSOCIACIÓ IDENTITATS

El subdelegat del Govern a Girona, Pere Parramon, ha reconegut la tasca de l’Associació Identitats que treballa des del 2004 formant a professionals vinculats al circuit d’atenció a les víctimes de violència masclista.

L’entitat ha volgut agrair a “l’equip d’homes que es responsabilitzen de la violència que exerceixen envers les dones, però sobretot a les dones que la pateixen”.

GRACIELA ATENCIO

José Crespín, subdelegat del Govern a Lleida, ha reconegut la tasca de Graciela Atencio, la fundadora del portal Feminicidio.net i de l’associació La Sur per la seva col·laboració en institucions i associacions locals implicades en la lluita contra la violència envers les dones. Ha exercit el periodisme durant més de 25 anys en premsa escrita, ràdio i televisió, a l’Argentina, Mèxic i a Espanya.

Atencio ha dedicat a “les víctimes que han perdut la seva vida però també a les que han pogut sortir d’aquesta violència i tenen resiliència per tirar endavant”. La fundadora de Femicidio.net ha apel·lat a “la responsabilitat de les institucions però també de la societat” i ha demanat “enfortir i donar visibilitat al dol públic”.

 

 

 

LAS MENINAS

 

La delegació del Govern a Catalunya, amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, organitza el dotzè lliurament de distincions, a fi de reconèixer a aquelles persones i organitzacions clarament compromeses en l’erradicació de la violència de gènere en les seves diferents manifestacions.

El reconeixement consisteix en el lliurament d’una ‘Menina’, escultura en forja realitzada en tallers ocupacionals per a la reinserció social, amb la qual es pretén distingir, agrair i continuar impulsant el servei realitzat de manera rellevant i exemplar per aquelles persones, col·lectius o associacions implicades en la lluita per eliminar la violència contra les dones, que malauradament encara avui, continua present en la nostra societat.