Gay apel·la a l'esperit de la Constitució per a construir “convivència i concòrdia” en el 44 aniversari de la Carta Magna

<br/>Gay apel·la a l'esperit de la Constitució per a construir “convivència i concòrdia” en el 44 aniversari de la Carta Magna

05/12/2022

  • La delegada destaca que amb la Llei Fonamental s'han aconseguit “les majors cotes de llibertat, de cohesió social i creixement econòmic”
  • Manifesta la seva “preocupació per les traves que s'estan posant” a la renovació del CGPJ
  •  “Defensar la Constitució suposa escometre canvis legislatius per a adaptar la nostra norma als nous temps”

Barcelona, 5 de desembre de 2022. La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha apel·lat aquest dilluns a l'esperit de la Constitució per a continuar construint “convivència i concòrdia”.

Ho ha dit durant la seva intervenció durant en l'acte de commemoració del 44 aniversari de la Constitució que ha presidit en l'Arxiu de la Corona d'Aragó de Barcelona, en el qual ha estat secundada pels subdelegats de Barcelona, Carlos Prieto; de Lleida, José Crespín; de Tarragona, Joan Sabaté, i el de Girona, Albert Bramon.

“Seguint l'esperit dels Pares de la Constitució, el Govern treballa amb afany a estrènyer llaços entre la ciutadania, a bastir ponts, a construir convivència i concòrdia, posant el focus en allò que ens uneix i no en el que ens separa, que és l'única manera d'avançar conjuntament en la cerca del bé comú”, ha expressat.

Gay ha destacat que el 6 de desembre de 1978, quan els espanyols van confirmar la Carta Magna amb ampli suport, va suposar “la renúncia a postures excloents i l'aposta per la convivència integrador, el progrés, el consens i per tot el que uneix” als espanyols i espanyoles.

Ha sostingut que és responsabilitat del Govern i del legislador desenvolupar la Constitució i, en aquest sentit, ha destacat que el Govern de Pedro Sánchez ha adoptat mesures per a “defensar a les persones més vulnerables, a la joventut, als pensionistes, a les dones, als autònoms i a les empreses, aprofundint, precisament, en el respecte constitucional a l'Estat de Dret”. També ha subratllat que en aquesta línia s'han aprovat els Pressupostos Generals de l'Estat “més socials de la història de la democràcia”, posant en el centre a la majoria social.

“Avui vull incidir de nou en què amb la nostra Constitució hem aconseguit les majors cotes de llibertat, de cohesió social i creixement econòmic de la nostra història moderna. Els qui la critiquen des de l'anacronisme, haurien de tenir en compte que poden fer-ho precisament perquè la Constitució els empara per a això”, ha advertit.

CGPJ

Maria Eugènia Gay ha anomenat a “no utilitzar la Constitució com a instrument per a atacar al rival polític”. “Quan s'usa de manera partidista, es corromp el seu sentit”, ha alertat.

La delegada ha manifestat la seva “absoluta preocupació per les traves que s'estan posant a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)”, i ha recordat que “la sobirania nacional resideix al poble espanyol” i la “obligació dels representants públics” de complir-la.

“Les majories parlamentàries que van proposar als membres del CGPJ fa cinc anys, no són les mateixes que hi ha ara. L'òrgan rector del Poder Judicial ha de ser reflex de l'actual societat espanyola”, ha recordat. Pel que ha conclòs que “no donar compliment a l'article que el recull implica el segrest d'aquest tercer poder”. “Europa assisteix atònita a un episodi que sí que posa en qüestió la nostra democràcia, que afebleix la nostra Constitució”, ha resolt.

Finalment, ha expressat que “defensar la Constitució suposa, així mateix, escometre canvis legislatius per a adaptar la nostra norma als nous temps”. “La millor manera de vetllar per la nostra Carta Magna és mantenir-la vigent, adaptar les nostres normes a les noves realitats, als nous reptes i homologar-les a la resta de democràcies europees”, ha acabat.