Gay destaca el compromís del Govern amb el patrimoni cultural després de comprovar l'evolució de la rehabilitació del Palau Requesens a Molins de Rei

<br/>Gay destaca el compromís del Govern amb el patrimoni cultural després de comprovar l'evolució de la rehabilitació del Palau Requesens a Molins de Rei

16/12/2022

  • Visita el Palau Requesens donde el Gobierno ha destinado 1,5M€ del Programa de Conservación del Patrimonio Histórico Artístico del 1,5% Cultural
  • Aborda amb l'alcalde de Molins de Rei  també accessibilitat de l'Estació de Renfe  i altres inversions de l'Estat en la localitat

Molins de Rei, 16 de desembre de 2022.- La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha visitat aquest divendres la localitat de Molins de Rei per comprovar de primera mà l'execució de la subvenció d'1,5M€ que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) va destinar al municipi per a la restauració i rehabilitació del Palau Requesens, en el marc del programa de l'1,5% Cultural, per a la conservació del patrimoni arquitectònic.

Prèviament, la delegada ha realitzat una visita institucional a l'Ajuntament on s'ha reunit amb l'alcalde de la ciutat, Xavier Paz, i després de la reunió ha signat en el llibre d'honor del Consistori.

Durant l'encontre, a més de la rehabilitació del Palau, han abordat la millora de l'accessibilitat de l'Estació de Renfe del municipi, que són les dues grans inversions de l'Estat en la localitat.

PALAU REQUESENS

En finalitzar l'encontre, al costat del primer edil, Gai s'han dirigit al Palau de Requesens, un edifici del segle XV declarat Ben Cultural d'Interès Nacional, on l'Ajuntament vol situar el centre d'art i cultura del Renaixement.

Gay ha destacat que “aquesta actuació demostra el compromís del Govern de protegir i   salvaguardar el Patrimoni Cultural Español que tenim a Catalunya”.

El projecte de rehabilitació ha estat un dels seleccionats pel ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) en la seva convocatòria d'ajudes econòmiques de l'1,5% ‘cultural' a través del com, el Govern es fa càrrec del 50% de la inversió.

L'alcalde, Xavier Paz, ha agraït la visita a la delegada i ha afirmat que “gràcies a la voluntat i a la gran inversió del Govern de l'Estat el projecte de la recuperació del Palau de Requesens per situar el futur Museu del Renaixement podrà ser una realitat ben ràpid”.

PROGRAMA DE L'1,5% CULTURAL

El programa de l'1,5% “Cultural” és la principal eina de l'Administració General de l'Estat per respondre al mandat constitucional pel qual els Poders Públics han de garantir la conservació i promoure l'enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d'Espanya i dels béns que ho integren.

Per a aquesta fi, la Llei de Patrimoni Històric va establir el percentatge mínim del 1% a aplicar sobre el pressupost de les obres públiques que s'executen per l'Administració de l'Estat. Més enllà d'aquesta obligació, *Mitma (abans Ministeri de Foment) va ampliar en 2014 la seva aportació a aquest objecte del 1% a l'1,5% del pressupost de les obres que licita.